Minden amiről tudni érdemes
Tollhegy
Ahol tanítják
Pályán lévő tanárok képzése
Akik segíthetnek
Gyakorlatok, tippek, tanácsok
Mindaz amire a tanításhoz szükség lehet
Az oktatásban használható filmek, videók listái
Ahol megbeszélhetjük közös ügyeinket
Amit hasznos lehet ismerni
Ajánlott olvasnivaló
Linkek
Mozgókép- és média tanárok képzése a felsőoktatásban
Visszatérés a főoldalraTartalomjegyzékArchívum a már nem aktuális, de talán még hasznos anyagainkbólFilmválaszték, filmválasztás
A hónap filmje
Filmajánlat a TV műsorábólFilmválaszték, filmválasztás

Kulcsszavak listája
Külföldi játékfilmek (63)
Magyar játékfilmek (40)

A mozgóképkultúra oktatása során a pedagógus filmválasztásának rendkívüli jelentősége van, hiszen teljes szabadságot élvez abban, hogy a tanmenetében szereplő témaköröket milyen filmek segitségével közeliti meg, illetve mely filmekkel képviselteti a fontosabb stilustörténeti korszakokat, a filmművészet kiemelkedő darabjait. Ugyanakkor egy rosszul megválasztott film, amit fanyalogva fogadnak a diákok, akár a legjobban felépített órát is tönkreteheti. [Kollégáktól halljuk, hogy klasszikus burleszk filmeken ma már el sem mosolyodik a mai tizenéves, vagy ismert, milyen nehézségeket jelent pl a Kádár korszak magyar filmjeinek rejtjeles üzeneteit megfejteni.] Komoly praktikus gond az is, hogy a hatalmas filmáradatban mit, hol érünk el, s bizonyos témákhoz, oktatási tartalmakhoz milyen filmek közül válogathatunk.

A Szerkesztőség szeretne segíteni a filmválasztásban.

Több mint száz film legfontosabb adatait bocsájtjuk rendelkezésedre. A szócikk a cím alatt megjelöli a film rendezőjét, gyártási évét, perchosszát, azt hogy fekete-fehér, vagy színes, magyar, vagy más nemzetiségű, ki gyártotta illetve forgalmazza, s hogyan lehet hozzá férni a választott filmhez. Röviden utalunk továbbá a film tartalmára, s azokra a nyelvi, stiláris jellegzetességekre, amiért az adott film fontos lehet az oktatásban.
Példaként:

Cím: Aranypolgárfekete-fehér amerikai játékfilm
Rendezte: Orson Welles Készült: 1941Hossz: 120 perc
Filmen kölcsönözhető: Magyar Filmintézet Videón forgalmazza: Odeon
Kulcsszavak: játékfilm, játékfilmek ajánlott lista, amerikai film, jelentős vagy sajátos szinészi teljesítmény (szerepjáték), jelentős technikai újítás, sajátos vagy jellegzetes képi kifejező eszközök, [operatőri munka, trükk, diszlet)], sajátos vagy jellegzetes filmi elbeszélés, [narráció]
Ki volt Charles Foster Kane? - az amerikai sajtómágnás élettörténetét egy riporter kisérli meg rekonstruálni, félsikerrel; keretes, az időben ugráló mozaikos filmelbeszélés; újfajta térélmény - a nagylátószögű optika s az alsó kamera állás gyakori használata révén; expresszív világítás;; originális operatőri munka; (operatőr:Gregg Toland) a cselekmény hol a bravúros gyorsmontázs, hol a realisztikusabb hatású belső vágás használatával épül; címszereplő Orson Welles; 'brüsszeli 12"

A listán egy kulcsszavakból álló rendszer segítségével keresgélhetsz, melyek utalnak többek közt a film nemzetiségére, műfajára, kapcsolatára képzőművészettel, zenével, fotográfiával, technikai, stiláris újításokra, nyelvi természetű jellegzetességekre. A filmek természetesen megtalálhatóak cím, illetve rendező szerint is. Azokat a filmeket, melyek a filmforgalmazás legfrisebb darabjaiként félévnél ne régebben kerültek fel a listánkra, külön is megjelöljük.
Ha olyan filmet keresel, ami a listán nem szerepel, felvilágosítást kaphatsz a Filmklubszövetség titkárságától (debolaci@mail.matav.hu).
A 'Filmválaszték, filmválasztás' rovatot folyamatosan frissítjük. Ebben a munkában minden olvasónkra számítunk. Kérünk, bocsásd rendelkezésünkre azoknak a filmeknek a listáját, amelyek jól működtek egy adott tanóra keretein belül, [megjelölve az oktatási tartalmat, s a gyerekek életkorát!] esetleg olyan filmekét is, amelyek a médiaoktatás számára kevéssé tűnnek használhatónak -, de mindig konkrét vetitési tapasztalatok alapján).

A hónap filmje

A szerkesztőség minden hónapban kiválasztja a listáról a hónap filmjét, s egy pontos cikkbibliográfiával, illetve a hozzákapcsolódó kritikai válogatással szeretné megkönnyíteni munkádat. Május hónap filmje: Stanley Kubrick: 2001 - Űrodüsszeia, (1968).

A korábbi hónapok filmjei:
Francois Truffaut: Jules és Jim, (1962)
Steven Spielberg: A Cápa, (1975)
Ridley Scott: Szárnyas fejvadász, (1982)
Murnau: Nosferatu, avagy a borzalom szimfóniája, (1921)

Filmajánlat a TV műsorából

A szerkesztőség a Filmajánlat rovathoz kapcsolódóan filmfigyelő szolgálatot tart fenn, amelynek keretében rendszeresen figyeljük a nagy televiziócsatornák programját, és felhívjuk a figyelmet azokra a filmekre, melyek a tanmenet, az iskolai oktatás számára fontosak lehetnek.

Egyelőre az MTV 1, az MTV2, az HBO valamint a TV3 filmjeiből tudunk szemlézni.


Hírek - Tollhegy - Iskolák - Pedagógusképzés - Szaktanácsadók - Tanítás - Taneszköz - Ajánlott filmek - Fórum - Irattár - Szakirodalom - Internet ajánlat - Felsőoktatás