PILLANATKÉP
MÉDIAMŰVÉSZET 2005
english version
Beöthy Balázs /
Mesterházy Zsolt /
Pereszlényi Roland

Forgács Péter
Kozma Éva /
Veres Szabolcs Géza

Langh Róbert
Lendvai Ádám
Lévay Jenő
Mátrai Erik
Nextlab
Örkényi Antal
Ravasz András
Sugár János
Szacsva y Pál
Szegedy-Maszák Zoltán /
Fernezelyi Márton

Szőnyi András
Tóth Szilvi /
Benedek Gáspár

Vécsei Júlia




 
Nextlab:
1575.42 MHz
Szatelit-vezérelt kinetikus installáció

A globális helyzetmeghatározó rendszert, a GPS műholdak törékeny hálózatát ma stabilabb viszonyítási rendszerként fogadjuk el, mint a Földön bármit. A matematikus Kurt Gödel tétele szerint, ha egy rendszer ellentmondásmentes, akkor megfogalmazható olyan állítás, amely a saját rendszerén belül nem dönthető el. Ehhez a vonatkoztatási rendszer megváltoztatása szükséges. Így helyezi át a megfigyelés szemszögét az ember akkor is, amikor szatelitek segítségével, sokezer kilométernyi távolságból, a sztratoszférán kívül eső rendszerekből tud saját térbeli helyzetéhez egyre közelebb jutni.
Az installáció hat egyenlő hosszúságú robotkarból áll, amelyek mindegyike egy-egy fölöttünk keringő GPS műhold irányába mutat. Amint egy új szatelit emelkedik a horizont fölé, a hozzárendelt kar követi mozgását a pályáján mindaddig, amíg az el nem tűnik a látóhatár alatt. A végeredmény egy az óra mutatóinak lassúságával mozgó, alakját folyamatosan változtató kinetikus szobor, amely láthatóvá teszi a 20.000 km magasságban, 14.000 km/h-val száguldó mesterséges égitestek konstellációját.
Az orbitális pályák a Föld egy másik pontjáról nézve más lenyomatot adnak, így a robot mozgása minden kiállítási helyszínen egyedi lesz.

(Nextlab: Szakál Tamás, Szakál Péter, Maróy Ákos, Somlai-Fischer Szabolcs, Kangyal András)

http://nextlab.hu

 



NKA / NKÖM / IHM / C3 / Műcsarnok / Jövőháza