+

<19 Szabadfogású Számítógép Verseny

tizenkilenc év alatti fiataloknak a C3 Alapítvány rendezésében

http://verseny.c3.hu/2015/

A 2003 óta évente megrendezett <19 Szabadfogású Számítógép Verseny az Ars Electronica u19 kezdeményezésének magyarországi testvére. A hasonló európai versenyeket rendező nemzetközi network további tagjai Zürichben a Migros-Kulturprozent szervezésében a svájci bugnplay.ch és a drezdai Medienkulturzentrum szervezésében a német mb21.

A gyerekek és tizenéves fiatalok kreatív számítógép-használatát ösztönző, a tudatos, alkotói attitűdöt fejlesztő verseny egyedülálló Magyarországon. Célja, hogy a 19 év alatti korosztályt új szellemű projektekre serkentse, és az iskolás keretektől függetlenül teremtsen az egyéni alkotókedv számára megmérettetést, valamint alkalmat a produkciók nyilvános bemutatására. A fiatalok bármely saját készítésű, számítógéppel vagy digitális eszközzel létrehozott projekttel pályázhatnak, lehet az infografika, animáció, rajz, zene, játék, honlap, portál, kiegészítő alkalmazás, adatvizualizáció, mobilkommunikációs fejlesztés, robot, saját készítésű szoftver vagy hardver, illetve bármilyen egyéb informatikai megoldás. A szabad kísérletezés – mely elsősorban e korosztály sajátja – teszi lehetővé, hogy a fiatal alkotók már ismert, nagy múltú műformákat is megújítsanak. Az elmúlt tizenkét évben közel 6000 pályázó nevezett a versenyre. A nyertes alkotásokat kiállításon mutatjuk be, s emellett a fiatalok minden évben lehetőséget kapnak, hogy megnézzék külföldi partnereink versenyét, és a díjátadó fesztiválokon képviseljék a magyar versenyt. S fordítva, külföldi partnereink nyerteseit évente Budapesten fogadjuk.

Medienkulturzentrum Dresden

http://www.medienkulturzentrum.de/

A drezdai Medienkulturzentrum Dresden húsz éve működik, számtalan regionális és országos, médiaoktatással, médiaművészettel kapcsolatos projekt és kulturális program szervezője. A szervezet célja az új média használatának mint a kifejezés és az élmény, a kommunikáció, az oktatás és a kultúra új forrásának a támogatása.

Deutscher Multimediapreis mb21

www.mb21.de

A Medienkulturzentrum Dresden szervezi a német mb21 multimédia versenyt. 1998 óta az mb21 Deutscher Multimediapreis (Német Multimédia Díj) jelentős fesztivállá vált, a gyerekek és fiatalok fontos versenyévé a médiakultúra területén. Ez az egyetlen országosan meghirdetett multimédia verseny, amely a fiatalok aktív és kompetens médiahasználatát támogatja. A részvétellel a gyerekek és fiatalok megszerezhetik a szükséges tájékozottságot, tudást, ítélőképességet és jártasságot ahhoz, hogy a digitális médiavilág aktív, tudatos és kreatív szereplőjévé váljanak. A tizenhat év alatt, amióta a verseny létezik, több mint 17 ezer fiatal vett részt rajta.

Migros Culture Percentage

www.migros-culture-percentage.ch

A Migros Culture Percentage a magánszektor legnagyobb kulturális szervezete Svájcban. Programjait leginkább Svájcban valósítja meg. A Migros Culture Percentage alapszabályba foglalt önkéntes kezdeményezése a Migros cégnek, mely a vállalat társadalom iránti felelősségérzetét mutatja. A feladatvállalás kulcsszavai: kultúra, társadalom, oktatás, szórakozás és gazdaság.

bugnplay.ch

A svájci verseny 2016-ban ünnepli tízéves fennállását. Eddig 1200 résztvevője volt, és több mint 550 projektet valósított meg. Legtöbbjük ma is elérhető online (www.bugnplay.ch), a fotó- és videodokumentációkkal együtt. Elsősorban a Migros által kiadott média segítségével a svájci társadalom nagy tömegeit szólítják meg. Ezek egyikét, a Migros Magazint kétmilliónál is többen olvassák hetente. Ez a kiadvány rendszeresen bemutatja a programot, valamint a díjnyertesek projektjeit. A verseny célcsoportját a nyolc és húsz év közötti fiatalok jelentik.

Ars Electronica

http://www.aec.at

Művészet, technológia, társadalom. 1979 óta. Fesztivál, amely az alapot jelenti. Díj, amely a kiválóságot jutalmazza. Központ, amely egész éven át bemutatók és interakciók helyszíne, valamint Futurelab, amely a házon belüli K+F tevékenység kiterjesztése a tudomány és a kutatás, a művészet és a technológia felé. Az Ars Electronica négy részlege egymást inspirálva teszteli futurisztikus vízióit ezen egyedülálló kreatív visszacsatolás révén. Olyan integrált szervezet, mely újra és újra feltalálja önmagát. (Mi az Ars Electronica? http://www.aec.at/about/en/)

Prix Ars Electronica – u19 CREATE YOUR WORLD.

http://www.aec.at/prix/en/kategorien/u19/

Az u19 – Teremtsd meg a világod a Prix Ars Electronica kategóriája a fiatalok számára. A 19 év alatti gyerekeknek és fiataloknak nyújt arra lehetőséget, hogy megfogalmazzák a holnap világát és megvalósítsák, megmutassák elképzeléseiket és eszméiket. Bátorsággal és kreativitással bármi lehetséges.
u19 – nyitott a fiatalok számára egész Ausztriában
u19 – a 19 év alattiakat hívja, hogy mutassák be projektjeiket és ötleteiket

http://www.aec.at/u19/en/prix/

http://prix.aec.at/u19/