VISSZA FŐOLDAL FEL KÖVETKEZŐ

BESZÁMOLÓ 1997

FŐOLDAL

 

Az 1997. évnek a 96-os évben megszerzett és értékelt tapasztalatával, rutinjával indultunk. 1997-ben látszólagos ellentmondás, hogy több bűncselekmény felderítésében játszottunk vezető szerepet. Ez azonban nem azt jelenti, hogy romlott a bűnügyi helyzet Pestszentimrén, hanem azt, hogy értékelő elemző munkánk javult. Észlelésünk szerint az éjszakai bűncselekmény mutatók arányaiban sokat javultak Pestszentimre vonatkozásában. Eredményeink nem csak a bűncselekmények észlelésében, megelőzésében vagy megakadályozásában mutatkoznak meg, hanem eredménynek tartjuk a lakosság számára nyújtott más jellegű segítségünket valamint azokat az észleléseinket amivel településünk környezetét, anyagi javait, a rászorulók egészségét óvtuk az elmúlt évben is.

Itt említeném, hogy öt esetben hívtunk mentőt közterületen rosszul lett személyhez.

Több esetben biztosítottunk iskolai és intézményi rendezvényt.

Több lakos figyelmét hívtuk fel a biztonságosabb tulajdonvédelemre, adtunk tanácsot.

Folyamatos kapcsolattartásról számolhatunk be a településen tevékenykedő biztonsági őrökkel.

Kiemelt figyelmet fordítottunk a területünkön található közintézmények biztonságára.

1997-ben 360 napon 4762,5 óra szolgálatot teljesítettünk 19 fővel. A szolgálatokat két típusra oszthatjuk:

Általános éjszakai szolgálat

Rendkívüli szolgálat

A szolgálati napok megoszlása 142 alkalommal rendőrrel közös és 218 alkalommal önálló. Ezekhez adódnak rendőrséggel közös közlekedési akciók, ahol négy hétvégén nappali szolgálatban a szombat vasárnapi napokon három négy fővel vettünk részt.

19 körözött személyt fogtunk el rendőrséggel közösen, egy esetben hely és személyismeretünket felhasználva rendőrséggel közös akciót szerveztünk pár óra alatt öt személy lett elfogva.

9 lopott gépkocsit találtunk meg ebből három esetben az elkövetőket is tetten értünk.

Két esetben óvoda betörésen tetten érve egy- egy személyt fogtunk el.

Rendőrrel közös szolgálat során 10 ittas gépjárművezetővel szemben intézkedtünk.

Két főt jelző tábla lopás, értünk tetten.

Két főt csatornafedél lopáson értünk tetten.

Egy esetben kora délutáni órákban két erdőben kerékpározó gyerektől erőszakot alkalmazva, 8 napon túli sérülést okozva rabolták el kerékpárjaikat. Állampolgárok közvetlen jelzése alapján a helyszín közelében fogtuk el a két elkövetőt.

6 esetben 11 főt értünk tetten gépkocsi feltörésen.

11 főt 4 esetben betörésen vagy betörés előkészületén értünk tetten.

1 főt telefonkészülék rongálásán értünk tetten.

1 főt kábítószerrel való visszaélésen értünk tetten.

Őszesen 67 személy bűncselekmény elkövetése miatti elfogásánál működtünk közre.

Számtalan esetben hasznos információkkal láttuk el a rendőrséget.

Az 1997-es évben éppúgy mint 96-ban a BRFK. XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetőivel és munkatársaival napi munkakapcsolatot tartottunk, melynek során együttműködtünk Pestszentimre közbiztonságának javításában, közös járőrszolgálatokban vettünk részt, kapitányság részére éjszakai gépkocsi hiány esetén gépkocsit biztosítottunk.

Alapítvány a XVIII. Kerület Közbiztonságáért március 14.-e óta éjszakánként 1.500.-Ft.-értékü üzemanyag-utalványt biztosit folyamatosan számunkra. Ezen támogatás nélkül teljességgel működésképtelenek lennénk. 1996-ban a szükséges technikai felszerelést biztosította az Alapítvány. Az Pestszentimrei lakosok nevében is és a magam nevében is megköszönöm az Alapítvány Kuratóriumának azt a felismerést, hogy értelmét látja munkánknak és ennek elismeréseképpen támogatja egyesületünket.

Pestszentlörinc- Pestszentimre önkormányzata

Az önkormányzat vezetése és a helyi képviselők munkánkat elismerik támogatják.

Budapesti Polgárőr Szervezetek Szövetsége

A szövetség társult tagja vagyunk, a napi munkánkban rádiókapcsolat formájában kapunk segítséget. Tájékoztatást információcserét biztosítanak számunkra.

BM Polgári Védelem Budapest XVIII. Kerületi Parancsnokság

  1. október 3.-án együttműködési megállapodást kötöttünk.

Pestszentimrei Közösségi Ház

Mindez ideig a Ház biztosította részünkre az összejövetel lehetőségét, próbálta kielégíteni helyigényünket a lehetőségeihez mérten, minden szolgálati megbeszéléshez gyűlésekhez vezetőségi ülésekhez. Ezek néha nem zökkenőmentesek mert alkalmazkodnunk kell, főleg időben a Ház programjaihoz, nyitvatartási rendjéhez. Rövid távú célunkhoz- mely egy saját használatú, informatikai eszközökkel felszerelt, lakosság által könnyen elérhető szolgálati helység- kérjük a Kerületi Önkormányzat és a Kerületi Közbiztonsági Alapítvány hatékony segítségét.

 Örömmel számolhatok be arról, hogy csoportunkban fluktuáció 97-ben nem volt. A létszám viszont 19 főre emelkedett és 97-ben négyen megkezdték féléves próbaidejüket. Taggyűléseinken a részvételi arány 80%-os, a mindennapos szolgálat megszervezése nem okoz problémát. Lakossággal való kapcsolatunk javuló tendenciát mutat. Ennek bizonyítéka a felénk érkező egyre több jelzés és érdeklődés a munkánk iránt.97-ben első alkalommal de az elkövetkező időben többször szándékozunk tartani lakossági tájékoztatót. Munkánk elismerésének tudjuk be a Városkép újság érdeklődését, cikkét, csoportunk tevékenysége iránt.

 Budapest 1998. január 9.

 Virág Zoltán sk.

E-mail: ipcs@ipcs.hu  
Copyright © 1996-2009. Imrei Polgárőr Csoport
Útolsó módosítás: 2010. november 09.