III. Kiértékelés

 

Igazodva a kertészetek és az útügyi igazgatóságok nyilvántartásához, a fasorokat belterületen utcánként; külterületeken, az utak számozását követve, kilométer-szelvényenként célszerű elvégezni.

 1. Kiértékelés a számok nyelvén

Az EU kiértékelés a standardizált mutatószám meghatározásával történik, ami nem más, mint a felvételi íveken szereplő átlagokból – a súlyozott számtani átlag módszerével – az adott fasor állapotát meghatározó egyetlen adat.

Példa:

A 87 egyedből álló Zöldfa utcai fasor értéke a következő:

[ (27´ 1)+(32´ 1,5)+(18´ 2)+(10´ 3)] /87 = 141/87 = 1,62

A példa szerinti fasor tehát összességében az elégtelenhez közeli állapotot mutat.

A további elemzéshez azonban szükségünk van részletesebb információra is. Ennek lehetőségét a felvételi lapok megfelelő adatai biztosítják. Ha például az ápolás mértékét akarjuk értékelni, a D.) oszlop rovataiból kell – az előbbiekhez hasonló módon – súlyozott számtani átlagot számítani. Ez kiadhat akár 87/87=1, azaz elégtelen eredményt, de esetleg a 217/87=2,49 számértéket is.

Az első esetben a fasor rossz állapotáért az ápolást okolhatjuk. A második esetben egyéb tényezőt, például a rossz termőhelyet, vagy a fák háncsszövetének tömeges sérüléseit.

Az osztályzatok választ adnak a fasor állapotának lényeges ismérveire.

 2. Szöveges értékelés

Az állapotmeghatározást a számokkal nem jellemezhető megfigyelések összefoglalása teszi teljessé. Forrásként felhasználhatók a felvételi lapok aljára írt széljegyzetek, valamint egyéb vizuális megfigyeléseink.

Itt nyílik mód arra, hogy elemezzük a fasor állapotát befolyásoló külső körülményeket. Például építkezés, vagy tömeges gépkocsi-parkolás, az utak sózása, közműépítkezések miatt a karógyökerek elvágása, és sok egyéb körülmény gátolhatja a fasor fejlődését. Előfordulhatnak olyan körülmények is, amikor a fasor válik gátló tényezővé. Ilyen lehet a fa épületet rongáló túlnövekedése, a gyökérnyomás épületet veszélyeztető mértéke, vagy a fák elöregedése és ezzel balesetveszélyessé válása.

A számszerű és a szövegesen elkészített kiértékelés elvezet a munka utolsó fázisához, a döntés előkészítéséhez.