IV. Javaslatok

 

  

  

  

A javaslatok kiinduló pontjai: az elvégzett állapotfelmérés és a fasor várható élettartama. Ez utóbbi tényező a felvételi lapok utolsó rovatából kikövetkeztethető.

A várható élettartam becslését a már megnevezett, és más, a fákon található ismertetőjelek, károsodás, és a termőhelyi befolyások alapján végezhetjük el. Az előrejelzés alapján a későbbi baleseti károkat és hatásokat – amelyek a termőhely változásaiból adódnak – nem vesszük figyelembe, és a következő évekre vonatkozólag az előrejelzésnél az átlagos éghajlati feltételekből indulunk ki.

Az extrém hőmérsékletű, csapadékú vagy szárazságú évek sokasága a fa életképességét ugyanúgy lecsökkenti, mint a gyökérzónába történő beavatkozás, vagy a nem szakszerűen elvégzett ápolási és fenntartási munkálatok, a betegség, a kórokozók. Különösen a gombák ellen szükségessé vált, de el nem végzett növényvédelmi beavatkozások csökkentik jelentősen a várható élettartamot.

A várható élettartamnál utalunk arra a korábbi megjegyzésünkre, hogy belterületen 70 év, külterületeken 90 év a fasorok életben maradási esélye.

A javaslatok végül naptári beosztású intézkedéseket foglalnak magukba, célszerűen az A.), B.), C.), D.), E.) pontokba foglalt állapotjelző kategóriák szerint. Például:

  

A.) Víz és tápanyag eljuttatása, ennek érdekében a fatányér talajlazítása (faveremrács, stb.).

B.) Sebkezelés a törzsön, vagy védelem a törzs sérülései ellen. Fák mechanikai védelme (kaloda, a fán hirdető kürtő, a parkolást akadályozó oszlop stb.).

C.) Száraz ágak eltávolítása, növényvédelem (kór vagy kártevők ellen), metszés, ifjítás, koronaalakítás.

D.) Ápolási munkák eszköz- és anyagigénye, valamint időzítése.

E.) Életképességet javító intézkedések, például makró- és mikroelemek pótlólagos adagolása, fiatal fáknál támrudazás stb. Esetleg cserjék telepítése a sózás és kipufogó gázok elleni védelem céljából.

A javaslatok végén – évekre szóló beosztással – ütemezni kell

  • a fasor esetleges pótlását,
  • fokozatos cseréjét,
  • teljes leváltását.

Az utóbbi esetben a helyhez leginkább alkalmazható – a környezeti körülményeket jól tűrő – fafajokat kell kiválasztani.

A tervszerű faállapot-vizsgálat a faiskoláknak is lehetőséget ad a fasorok továbbnevelt utánpótlásának termesztéséhez.