space

Ajánló gondolatok

az állatkerti csoportos tematikus kortárs képzőművészeti kiállításhoz
photo of exhibition … az állatkert elsősorban – egy kert állatokkal. De, egy modern állatkert nem a ketrecek menazsériája. Mindenekelőtt az Élet Kertje. Ezért aztán mindenre vevő kell, hogy legyen, ami élő és szép, és az igazi művészet éppen és nagyon is az. Vagyis az állatkert (Pesten biztosan) galéria is kell hogy legyen. S ha már az, akkor ebben is igazán jó akar lenni. Ez a gondolat hívta életre a ZOOart kiállítást.
A megadott téma – AZ ÁLLATKERT – láthatóan mély érzelmi húrokat érintett meg a művészekben, hiszen nagyszerű alkotásokat hoztak a kiállításra. A művek nem csupán a téma szinte végtelen gazdagságát mutatták meg, de azt is, hogy milyen mély és tiszta az a viszony, ami őket lakóihoz, az állatokhoz köti. A kiállításra meghívó levélre kapott pozitív reakció minden várakozásunkat fölülmúlta. Bennünket is meglepett, hogy a nagyon magas szakmai színvonal mellett – amit vártunk – milyen megható lelkesedéssel alkották meg és adták be a ZOOart kiállításra műveiket az alkotók.
Tudjuk, hogy szokatlan a vállalkozásunk. Szokatlan, hogy az év egyik legnagyobb hazai képzőművészeti seregszemléjét éppen a 144 évével nagy múltú, de a képzőművészeti kiállítás műfajában mégis gyermekcipőben járó állatkert szervezi meg. A kezdet ugyan nem volt egyszerű, de a remekművek sokaságát felvonultató tárlat most már biztosnak mondható sikere bizonyára igazolja azt, hogy érdemes volt újításra vállalkoznunk.

A viszony, amely őseink, a régi korok emberei és az állatok között létezett, már régen a múlté. Ahogyan a vadállatokból, a régen félelmetes bestiákból, mára esendő és védelmünkre szoruló élőlények lettek, mi magunk, emberek, is sokat változtunk. A világ urainak hisszük magunkat, és a második ezredfordulóra a korábbi valódi bestiákból művészek által Micimackót, Kangát és Tigrist, Maci Lacit, vagyis infantilizált karikatúrákat teremtettünk.
Hatalmasnak hisszük magunkat a természettel szemben, pedig esendők és védelemre szorulók vagyunk. Modern világunk tanácstalanságában pedig mindenki azt keresi, amit elvesztett, Mózessel és Miltonnal szólva, az elveszett paradicsomot, ahol az élő lények, emberek és állatok és növények békében élnek. Ahol az ember a természet része.
Talán éppen ez a gondolat csendül ki az ország legjobb festő-, szobrász- és grafikusművészei közül meghívott 67 művész 101 alkotásaiból a ZOOart kiállítás sokarcú és pompás összhangjában.
Köszöntés a nézőknek, köszönet az alkotóknak!

Persányi Miklós
főigazgató
Fővárosi Állat- és Növénykert

 

Az Aba-Novák Galéria híradása
a ZOOart kiállításról

Comment
a küldő neve

a küldő email címe

üzenet szövege:
   Google
WWW Youtube