Minden amiről tudni érdemes
Tollhegy
Ahol tanítják
Pályán lévő tanárok képzése
Akik segíthetnek
Gyakorlatok, tippek, tanácsok
Mindaz amire a tanításhoz szükség lehet
Az oktatásban használható filmek, videók listái
Ahol megbeszélhetjük közös ügyeinket
Amit hasznos lehet ismerni
Ajánlott olvasnivaló
Linkek
Mozgókép- és média tanárok képzése a felsőoktatásban
Visszatérés a főoldalraTartalomjegyzékArchívum a már nem aktuális, de talán még hasznos anyagainkból

A teljes dokumentum letöltése A hónap filmje:
STEVEN SPIELBERG: A CÁPA (1975)
TartalomKövetkező fejezet:
Bibliográfia

Bevezető

A filmajánlóhoz kapcsolódó rovatunkban hónapról hónapra kiemelünk egy-egy filmet az ajánlott listáról, és kritikai szemelvénnyel, esetleg a film témájához kapcsolódó irodalmakból vett részletekkel illetve cikkbibliográfiával, filmográfiával valamint az internet-ajánlattal próbáljuk segíteni a film feldolgozását célzó órai munkát. Mindazonáltal reméljük, hogy az adott filmet kedvelő olvasó számára is érdekes lehet a különböző információkat, háttéranyagokat tartalmazó összeállítás.

Steven Spielberg: A cápa
amerikai film, 1975 (eredeti címe: JAWS)
Forgatókönyv: Peter Benchley regénye alapján Peter Benchley, Carl Gottlieb
Kép: Bill Butler
Zene: John Williams
Szereplők: Roy Scheider (Martin Brody), Richard Dreyfuss (Hooper), Lorraine Gary (Ellen Brody), Robert Shaw (Quint)
Díj: Oscar-díj (1975) a zenéért, a hangért és a vágásért

Amity, kis tengerparti üdülőhely. Lakói a szigetre özönlő nyári turistákból élnek, a szezonnyitás előtt pár nappal azonban szörnyű baleset történik: egy fiatal lányt a part közelében felfal egy cápa. Brady a rendőrfőnök azonnal lezáratná a partot, a polgármester azonban erről hallani sem akar. Amity továbbra is fogadja a turistákat, de a cápa ismét támad. Ezúttal egy kisfiú az áldozat. Valamit tenni kell. A városka férfiai hajókra szállnak, s kifognak egy cápát, ám az Amitybe érkező szakértő megállapítja, hgoy az áldozatok sebei sokkal nagyobb ragadozóról tanúskodnak. A város végül egy sokat próbált cápavadászt bíz meg az ellenfél elpusztításával. Quintet, a vadászt a döntő összecsapásra elkíséri a seriff és a cápatudós is. A reménytelennek tűnő küzdelemben Quint meghal, a rendőrfőnöknek azonban sikerül legyőznie a cápát.

Spielberg filmjével az USA egyik legsikeresebb filmkészítője lett. Az 1980-as években producerként is működött: pl. ő készítette a Poltergeist (rendező: Tobe Hooper, 1982) és a Vissza a jövőbe (1984) c.filmet.TartalomKövetkező fejezet:
Bibliográfia

Hírek - Tollhegy - Iskolák - Pedagógusképzés - Szaktanácsadók - Tanítás - Taneszköz - Ajánlott filmek - Fórum - Irattár - Szakirodalom - Internet ajánlat - Felsőoktatás