A politika áldozata: a rákospalotai füstgázmosó


Az egymást váltó kormányok és a főváros vezetői hatodik éve folytatják politikai mérkőzéseiket annak érdekében, hogy ki ne építse meg a füstgázmosót, miközben úgy kell csinálni, mintha a megvalósítás szívük vágya lenne. A látszat persze bő papírmunkát igényel, határozatokat kell arról hozni, hogy nagyon akarjuk a füstgázmosót, szerződéseket kell kötni, amelyeknek nincs rendfokozatuk, mivel a beruházásra nem akad pénz. Felsorolni is nehéz viszont, hogy mi mindenre van pénz, sokszorosa a 9 milliárdba kerülő füstgázmosó árának. Mi is hát a füstgázmosó, és miért kellene felszerelni?

Budapesten évente 4,5 millió m3 települési szilárd hulladék képződik, amely hegyekbe rakva 15 Országház nagyságú halmot képezne. Ha ezt nem ártalmatlanítanák, akkor a fővárost hamarosan patkányok népesítenék be a lakosság helyett; az emberek ugyanis hamarosan elpusztulnának. A hulladékot kétharmadrészben a lakosság – évente 1,5 m3/fő –, egyharmadrészben az intézmények (vendéglők, üzletek, üzemek, irodák) „állítják elő”.

Környezetvédelmi szempontból a hulladékok ártalmatlanítását meg kellene előznie egyebek között
–       a többutas, azaz többször használatos csomagolásnak, a fém- és műanyagáradat visszaszorításának. (Hazánk minden lakosa 11 ezer Ft-ot költ évente csomagolóanyagra. Kultúrára ennek a fele jut.)
–       valamint a keletkezett hulladék újrahasznosításának, azaz az integrált hulladékgazdálkodásnak.

Hazánkban ezek a megoldások még nem működnek. A megelőzés ellen hat az üzletláncok és a bevásárlóközpontok előcsomagoló módszerének elterjedése; a szelektív hulladékgyűjtés pedig vérszegény, mert nincs felvevőhálózata és feldolgozó háttere, vagyis kéz- és lábnélküli torzó. Ha emiatt – és más környezeti okokból – az EU utóvizsgára küld bennünket, talán a politikusok is felfognak valamit abból, amit tenniük kellene. Ám ha a feltételek teljesülnének, a települési szilárd hulladék másodhasznosításának 30 százalékos álomhatárát akkor is nehéz lenne túlszárnyalni. Ismereteim szerint ez eddig Bécs, München, Seattle és Cleveland városokban sikerült.

Ily módon a lerakással (depóniával) végzett ártalmatlanítás szűkülő lehetőségei miatt Budapesten – miként a világon mindenütt –, megoldásként az égetés kínálkozik, melyet célszerűen energiahasznosítás mellett végeznek. A budapesti szemétégető (hivatalosan Hulladékhasznosító Mű) évente több mint 2,5 millió m3 települési szilárd hulladékot éget el. A visszamaradó 10 térfogatszázalék salak és pernye veszélyes hulladék, amelyet a lerakóba szállítanak. Noha kevés eleme okoz veszélyt, az előzetes kiválasztás nem megoldott (lejárt gyógyszerek, klórtartalmú tisztítószer-maradványok, olajok, elemek stb.). Az égetőmű legveszélyesebb hatása a kéményeken keresztül távozó füstgáz. Ennek összetétele oly mértékben káros a környezetre, hogy a füstgáz-mosó nélkül az Európai Unióban ilyen égető nem működhetne.

A bronchitist, asztmát, tüdőrákot és a légutak rákbetegségeit, valamint szemgyulladást okozó füstgázt főleg az alábbi elemek miatt kellene mosóval eltávolítani:
– HCl, azaz sósav. Közismerten agresszív, maró anyag, amely 111 °C-on gázneművé válik, és az égetőműből így kerül a környezetbe, jelenleg a napi átlagra vonatkozó határértéket nyolcvanszorosan, a félórás határértéket húszszorosan felülmúló mennyiségben. A sósavgáz nemcsak az emberekre veszélyes, hanem szétmarja a környezetében található műtárgyakat és épületelemeket is.
– Nehézfémek. Mivel a rákospalotai égetőműben a bemenő hulladék fémtartalmát nem választják le, a salakban és a pernyében az alábbi táblázatban bemutatott, V 35302–V 35335 sorszámokkal ellátott I. osztályú veszélyes hulladékok találhatók (102/1996. sz. Kormányrendelet a veszélyes hulladékokról). Miután a nehézfémek 80-90 százaléka a szálló pernyében dúsul fel, ezeket szintén füstgázmosóval lehetne eltávolítani.

 

Elem

Koncentráció mg/kg

réz (Cu)
cink (Zn)
mangán (Mn)
kadmium (Cd)
ólom (Pb)
kobalt (Co)
bór (B)
molibdén (Mo)
nikkel (Ni)
króm (Cr)
ezüst (Ag)
bárium (Ba)
stroncium (Sr)

      300
      3673
      440
      106
      997
      4
      98
      <0,1
      7
      34
      1,7
      23
      160

 

– Szerves vegyületek. Sajnos, a füstgázban veszélyes szerves vegyületek is előfordulnak, mint például a dioxinok és a furánok, a határértéket messze meghaladó mennyiségben. (A dioxinok azonosító száma: V 59904, a furánoké: V 59903; mindkettő a legveszélyesebb, I. fokozatú veszélyes hulladék.) A füstgázmosó ezen – általában a pernyéhez kötődő – aromás vegyületek kimosására is alkalmas.

A folyamatban jelentősége van a jó égéshatásfoknak is. Noha a szemétégető mű elektrofilterekkel van felszerelve, mégis a szálló por kibocsátása meghaladja a határértékeket.

A füstgázok tisztítására ma már számos bevált technológia ismeretes.

Egy korszerű füstgáztisztító a következő főbb elemekből áll:
–       pernye előleválasztó (pl. ciklon vagy elektrofilter),
–       savas gázokat (sósav, kéndioxid) közömbösítő nedves rendszerű reaktor, kevésbé hatékony a száraz vagy félszáraz rendszerű, ezért nem javasoljuk.
–       adszorpciós rendszer a dioxinok és furánok megkötésére
–       zsákos szűrő a maradék pernye és a reaktorban keletkező sók megkötésére,

A legújabb EU előírások szerint törekedni kell a szennyvízmentes füstgáztisztítás megvalósítására.
 

E vázlatos áttekintésből is megállapítható, hogy súlyos mulasztás terheli a politikusokat, amiért ilyen méltatlan packázást folytatnak a füstgázmosóval. 9 milliárd forintos beruházás teljesítése ugyanis nem várható el egy kicentizett költségvetésű közszolgáltató vállalattól, az üzemel tető Fővárosi Közterület-fenntartótól.

Ezt a kötelezettséget csak a kormány és a főváros vezetői teljesíthetik.

Ha a határértékek túllépése miatt a sokszorosan meghosszabbított működési engedélyt visszavonják, ellep bennünket a szemét, amit már nincs hová lerakni, és így Budapesten egészségügyi katasztrófahelyzet alakul ki. Ekkor, jókora késéssel, majd ráébrednek az illetékesek arra, hogy a füstgázmosó fontossága megelőz színházat, metrót és néhány kilométer autópályát.

Mi talán még időben szóltunk.

Dr. Radó Dezső