Mi az, amit mindannyian megtehetünk?

Budapesten Újév napján a Közterület-fenntartó Vállalat legkevesebb 130 köbméter szemetet szedett össze az utcákról. Ez biztosan olyan szemét, aminek nem kellett volna „megszületnie". Karácsonykor lépten-nyomon díszes dobozokkal találkoztam az utcán. Eleinte azt hittem, valaki elvesztette az ajándékát, aztán rájöttem, miután a tárgyat kiszedték belőle, az óriási doboz aranypapírostul, selyemszalagostul szemét lett. Érdemes volt akkor bebugyolálva átadni az ajándékot?

Ha friss szemmel körülnézünk a háztartásban, látszik, hogy bizony rengeteg felesleges holmink van. Olyan boltot elvétve találunk, ahol pénzzé tehető mondjuk egy nem túl értékes váza, felesleges kenyérpirító, 16-ik konzervnyitó és hasonlók. Baráti társaságban érdemes ezekből ajándékozást csapni _ a kirakodott holmikból mindenki vigye, amire szüksége van.

Ruhaneműt, ha nem tudjuk a családon belül továbbajándékozni, érdemes a segélyszervezeteknek eljuttatni. Nem csak árvíz idején van nagy szükség a segítségre.

Ha elfogadjuk alapelvnek, hogy egy tárgy még nem szemét attól, hogy nekem nincs rá szükségem, akkor meg is fogjuk találni a módját, hogy a feleslegünk ne a kukában végezze.

Hajtman Ágnes