„Zöld szívű" gyerekek

Gyakran keseregnek a környezetvédők, hogy az ifjúságot egyáltalán nem érdeklik a zöld ügyek, egyetlen értékmérő van – a pénz. Szomorú tanárok emlegetik, hogy a gyerekek manapság alig-alig lelkesíthetőek, a közösségért önzetlenül áldozatot nemigen hoznak, az első kérdésük mindig az: „Megéri?"

Szerencsére vannak másféle iskolások is, sokfelé az országban. Az elmúlt hónapokban sok településen jártam, általános iskolában, középiskolában egyaránt, és tapasztaltam, hogy milyen sok gyerek van, aki igazán tenni is akar valamit a környezetért, nem csak beszél róla.

Debrecenben egy tanártovábbképzésen érdekes előadást hallottam Orgoványi Anikótól, aki sok-sok rajzot elemezve mutatta be, hogy mennyire mások a Zöld Szív-es gyerekek. Rajzaikból sugárzik a harmónia. Ezen a napon egy másik előadásban a sztereó mikroszkóp iskolai-tábori alkalmazásáról volt szó – annyira élvezetesen, hogy a jelenlévők egyöntetűen vallották, ezentúl muszáj nekik is ezt az eszközt használni.

Nagykanizsán a környezetvédő tanárok tartalmas programmal készültek. Nagy öröm volt látni, hogy a környezetvédelem ügye a város vezetőinek is fontos. Ahol sikerül megnyerni a döntéshozókat ügyünknek – mint például Kanizsán –, ott már félig csatát nyertünk.

Egy novemberi élmény, ami különösen nagy örömet okozott nekem: tanártovábbképzésre hívtak egy szombaton, előadást tartani Sárospatakra. Amikor beléptem a terembe, meglepve láttam, hogy a zsúfolt előadóteremben sok gyerek is ül. Kiderült, hogy egy iskola lelkes környezetvédő tanárnője elmesélte tanítványainak, hogy szombaton milyen program lesz a főiskolán, és a gyerekek kérdezték, hogy ők is ott lehetnek-e. A tanárnő – egyeztetve a szervezőkkel – megengedte. Remélem, hogy a gyerekek is jól érezték magukat, mert mi felnőttek nagyon élveztük, hogy milyen bátran kérdeznek, mondják el gondolataikat. Ahol a tanárok partnerként szokták kezelni a diákokat, ott egy ilyen esemény nem sülhet el rosszul. Az előadás végén külön öröm volt, hogy egy köteg rajzot és fogalmazást is kaptam tőlük. Sajnos az újság terjedelme nem engedi, hogy mindet leközöljük, de egy kis ízelítőt találnak belőle az olvasói oldalon.

Hajtman Ágnes