Hivatalos vélemények
az alternatív költségvetési javaslatokról

Mint 1992 óta minden évben, idén is megküldtük alternatív költségvetési javaslatainkat az összes minisztériumnak. Terjedelmi okok miatt sajnos nem tudunk minden választ közölni, néhányukból azonban az alábbiakban idézünk.

Tudomásom van arról, hogy Önök a Pénzügyminisztériummal már a korábbiakban is jó munkakapcsolatot alakítottak ki. A rendszeres szakmai konzultációknak köszönhetően, a költségvetési tervezés folyamatát néhány jó elgondolásuk segítette.

Ami a levelükben jelzett jövőbeli együttműködésünk kereteit illeti – a kormányprogram szelleméből és téziseiből kiindulva – meggyőződésem, hogy a Levegő Munkacsoport komplex ökológiai szemlélete és költségvetés-politikai megközelítése, különösen a stratégiai igényű szakkérdésekre vonatkozóan alkalmas lehet a további gyümölcsöző együttműködésre.

Végezetül felhívnám szíves figyelmét arra, hogy a költségvetés-politika a következő évekre átfogó adókorszerűsítéssel számol, amelyen belül esetlegesen új adók fokozatos rendszerbeállítása (például: ökoadók; termékdíjak kiszélesítése) is szerepelnek az elképzelések között, és ez utóbbiak előkészítése során szívesen fogadjuk az Önök szakértői javaslatait.

Thuma József
helyettes államtitkár
Pénzügyminisztérium

egg_line2.gif

Fontosnak tartom, hogy a magyar kormány kiemelt figyelmet szenteljen a társadalommal való párbeszédnek, különös tekintettel arra, hogyan lehet a politikai döntéshozók számára visszacsatolni a kormányzati körökön kívüli szakértői véleményeket.

Az Önök által készített gondolatgazdag tanulmányok komolyan hozzájárulnak ahhoz, hogy a kormányzat az államháztartási reform és az új költségvetés kialakításakor érvekkel alátámasztott, alternatív véleményeket is figyelembe vehessen. Kiadványaikat magam is érdeklődéssel fogom forgatni.

Munkájukhoz további sok sikert kívánok.

Martonyi János
külügyminiszter

egg_line2.gif

Miniszter úrhoz írt levelét köszönettel vettük. A mellékelt tanulmányaikban kifejtett elgondolásaikra válaszomban nem térek ki, hisz azokkal kapcsolatos véleményünket – korábbi megkereséseikre reagálva – már kifejtettük. Tájékoztatásom csak a konkrétan felvetett kérdéseire vonatkozik.