DUDÁS ATTILA
Álomhatár

 

1 (Határon ébredni)

Nem mindig jó dolog határon ébredni. Legszebb álmunkból (melyben éppen: repülünk!) ráz föl minket az õr, arcára nyitjuk álomittas szemünket. Pillanatra ismerõseink között kutatunk, hátha régi katonatársunk az illetõ - vagy csak álmunk folytatása. Töri a magyart; azt üvölti felénk: "papírok! papírok!" És akkor benyúlunk szépen a szívünk fölé - és nem találunk semmit.
 

2 (Amikor életemben legelõször)

Amikor életemben legelõször léptem át titokban a határt, akkor gondoltam elõször és utoljára úgy egy vadidegen emberre, mint az Istenre. Mert minden lélegzetvételem közben õrá gon>doltam, az éppen azon az éjjelen szolgálatot teljesítõ határõrre, akit pedig soha nem is láthattam.
 

3 (Egyszer éjszaka)

"Egyszer éjszaka szöktünk át a határon. Gyerekek voltunk még, és nagyon féltünk. Csak otthon meg ne tudják! Úgy osontunk vissza a határról, mint a vesztesek. Mint akik mindent elveszítettek - de nem árulják el senkinek."
 

4 (A határátlépés parancsolatai)

"Amikor a határt átléped, tilos hazagondolni. Más vélemények szerint határátlépés közben tilos az Istenre gondolni, és semmiképpen nem szabad kiejteni az Õ nevét.
De hogy miért, azt nem akarják elárulni."
 

5 (Madarak és farkasok)

Azt mondják, a láthatatlan élõkön túl csak a madarak és a farkasok lépik át észrevétlen a határt.
Csak a madarak és a farkasok.
 

6 (A határõr álma)

Egyszer egy határõr azt álmodta, hogy nincs meg a határ. Kétségbeesve szaladt álmában mindenhová, de sehogyan sem tudta megtalálni, hol húzódhatik az országhatár. És ez akkora félelemmel és szorongással töltötte el a határõrt, hogy fölsírt álmában, és föl is ébredt. És csak akkor nyugodott meg, amikor ráismert a körlet ismerõs fülledtségére és a társai szuszogására. Akkor a fal felé fordult, és újra elnyomta õt az álom.
 

7 (Levegõbeszéd)

"A határon nem lakik senki. Ha beszélni kezdek, mégsem a falnak beszélek, hanem csak a levegõbe. Ezt szeretem, testvéreim, mert tudjátok meg, áldott, áldott dolog a levegõbe beszélni!"
 

8 (Csillagkerítés)

"Azt mondják, minden határsértõ az ismeretlenre gondol, amikor átlépi a határt. De van, hogy eltévednek, és akaratlanul újra visszatérnek az óhazába, ám nem ismerik fel azt. És úgy bolyonganak a határsávban, míg ki nem világosodik, hogy közben észre sem veszik, hogy otthon vannak. Aztán oly megadóan tûrik a bilincseket, mintha nem is lett volna soha más vágyuk, mint hajnalban ráébredni az igazságra. Csak egy határsértõ szemével lenne szabad nézni a hazánkat.
S mi akkor a helyzet a határõrökkel? Õk jutalomszabadságot kapnak minden elfogott határsértõ után; eddig rendben is volna. Csakhogy a határõr is az ismeretlenre gondol, ha messzelátójával fürkészi a határt. És az egészben talán ez a legcsodálatosabb: két ember, akik még soha nem találkoztak egymással, ismeretlenül is egymásra gondolnak. Szóval, a határõr és a határsértõ kapcsolata a legtitokzatosabb és legelemibb viszony, ami ember és ember között létezhet. S mindez a határon játszódik...
S határaink általában poros dûlõutak. Ha leszáll az éj, megkezdõdik a titokzatos egymásra gondolás. Ha a fák meg a bokrok beszélni tudnának! De beszélni sajnos nem tudnak, csak sóhajtoznak a könnyû szélben. Tulajdonképpen egyedül a határon érdemes élni. És becsülnünk kell a szakembereket, akik csillagdrót-kerítéseket emeltek két ország közé, láthatóvá téve a láthatatlant. A határ a csillagos ég; s fájdalmasak a csillagok! Ahogyan egy õrmester szólta el magát: ¯Hozzá ne érjetek; álom van beléjük vezetve!
És az is csodálatos, hogy egyetlen határõr sem tudná pontosan megmondani, mit õriz, mit vigyáz. S legfõképpen, hogy mire vár."
 

9 (Az õ arca)

"Tudod, az a furcsa - mondta egy didergõ határõr az esztendõ leghosszabb éjszakáján a társának -, az a furcsa, hogy most valaki ránk gondol. Hogy itt, ezen a véget nem érõ éjszakán valaki, aki nem ismer minket, és akit mi sem ismerünk, éppen ebben a pillanatban ránk gondol, és fél tõlünk. És mi is félünk, és most ezért beszélünk hangosan a sötétben. És hangos beszédünkkel akaratlanul is õt segítjük. Õt, akit ma éjjel még akár meg is ölhetünk. És csak akkor látjuk meg az õ arcát, amikor már késõ."
 

10 (Házõrzõk a határon)

"Mert határon lakni, szívem, nem könnyû dolog. Estéink hosszúak és csillagtalanok. Ebeink égre emelt szemmel szimatolják a Hold helyét. Minden hiába; lázas kutyáink a láthatatlant keresik (hisz felhõs az ég), és sírnak, hogy nem találhatják. S ha meglelnék végre mégis, hát torkának ugranának, és azt hiszem, széttépnék."
 

11 (A határtáncosok)

"Szeretem a határtáncosokat, akik végig tudnak úgy menni két ország határán, hogy közben nem esnek le egyik oldalon sem."
 

12 (Kimondani)

"Azt mondják, egyszer egy félkegyelmû, de mindenféleképpen írástudatlan csigavadász közvetlenül a határon állva elkiáltotta az õ nevét.
Ezt mondják, de többet nem mondanak."
 

13 (Az üvegbörtön)

...Mert a mi életünk valóban olyan, mint Kolumbusz és Kopernikusz elõtt a világ. Van eleje meg vége. Üvegbörtön. Mindent látunk, és minket is látnak. Körülöttünk ijesztõ végtelenség. A véges élet olyan, mintha ez volna az egyetlen forma. Faltól falig egy átlátszó börtönben. Átlátszunk. A határtalant látjuk egész életünkben, míg a határban dolgozunk, szorgos földmûvelõk. S ha valóban nincs határ, úgy csak ennek a játéknak van értelme, ami az evilági élet. Csodálatos labdajáték, melyet láthatatlan nézõk néznek. A fejünkkel játszunk, s néha a partvonalon túlra száll labdánk. Üvegbörtönben élünk, idõ elõtt születettek.
- Uram, a gondolatmenete szerint inkubátorban élünk halálunk órájáig. Nem mondom, tetszetõs elképzelés. Az inkubátor valóban olyasmi, mint a véges világ fölé boruló ég képe a korai középkorban. Szép gondolat! Börtön és védelem. Szabadságunk áttetszõ határa, melyen saját leheletünk a homály. S ugyanakkor életfeltételünk, ha inkubátor; hisz nélküle meghalnánk, koraszülöttek. Az örök életre fejletlen még a légzõszervünk. Nem bírnánk el erõsebb levegõjét. Belepusztulnánk. S halálunkkal elhagyjuk üvegharangunkat, mely reánk borul.
- És megszólal a lélekharang...
- ...mely talán üvegbõl van...
- ...s most darabokra hull...
- ...és nincs többé határ...
- ...és ugyanaz vagyunk...
 

14 (Hószakadás)

"Álmomban a határon jártam, és úgy esett a hó, mint valami szemérmetlenül szelíd parancsolat, és én arra gondoltam, foszlik a függöny, ne engedd, Uram, hogy meglássam a Te orcád."
 

15 (A határ könyve)

Áll a határon egy kastély, nem lakik benne senki, lakóit régen elûzték, azóta üres. Igazi szellemház. A csigavadászok járnak csak oda nyáron megpihenni, és szerelmeskedni. Azt mondják, számtalan lélek kezdte meg ott földi pályafutását. S azóta sokan úgy hívják a kísértetkastélyt, hogy "szerelemház". És akkor még nem is szóltunk az írásokról a falon. Mert a szerelmes csigavadászok meg a hûsölõ határõrök úgy teleírták a kastély falát a szerelmeik nevével meg a hátralevõ napjaik számával, hogy elolvasni az összes feliratot talán több napba is beletelne. És akkor az üres ház a határon nem más, mint egy hatalmas, gazdátlan könyv, melynek oldalai: falak, s melynek szerzõje (és szereplõje) bárki lehet, aki egyszer belépett a kapuján - s valóban, ebbe a hatalmas, omladozó könyvbe bár>mikor beléphet az ember, mert minden ajtaja nyitva áll.
 

16 (Ismeretlen)

Olyan az egész, mintha egy behavazott pusztában haladnál, és égen-földön nincsen semmi jel, de érzed, nem szabad megállnod semmiképpen, és nem szabad már visszafordulnod sem. És akkor, amikor már nem számítasz rá, hirtelen nyomokat találsz; hogy állatét vagy emberét, az egyre megy. Elindulsz hát a nyomokon, és titokban örvendezel, és mész, egyre mész a behavazott pusztában, talán már vérnyomokat is találsz (olyan vadász vagy, akinek nincs fegyvere), és egyre feszültebb, ugyanakkor egyre boldogabb leszel - és akkor hirtelen véget érnek a nyomok, és te ott állsz a behavazott puszta kellõs közepén, és nem mozdulsz - mondom, akkor nem szabad majd kétségbeesned - inkább csak mosolyogni fogsz akkor -, és azt kell majd suttognod magad elé: "elejtettem, elejtet>tem", és akkor a te suttogásod égbe-kiáltás lesz.



Kérjük küldje el véleményét címünkre: jelenkor@c3.hu

Tartalomjegyzék | Jelenkor

http://www.c3.hu/scripta
 


C3 Alapítvány       c3.hu/scripta/