KRÓNIKA

A JÓZSEF ATTILA KÖR 11. irodalmi táborának a szigligeti Írók Alkotóháza adott otthont augusztus 31. és szeptember 4. között. Az ötnapos programban a filmvetítések, koncertek és kiállítások mellett elõadások hangzottak el a '90-es évekrõl: Margócsy István az évtized lírájáról, Angyalosi Gergely és Mészáros Sándor a prózáról, Jákfalvi Magdolna a drámáról, Kálmán C. György az irodalomtudományról, Bacsó Béla az esztétika tudományterületén végbemenõ folyamatokról tartott referátumot. Az ez évi Frankfurti Könyvvásár magyar részvételérõl Budai Katalin, Prõhle Gergely, Kulcsár Szabó Ernõ és Szegedy-Maszák Mihály adott tájékoztatást, a kérdezõ Ágoston Zoltán volt. A prózaírói szemináriumot ezúttal Péterfy Gergely , a költõ szemináriumot Tolnai Ottó, a mûfordító szemináriumot Csordás Gábor vezette. Beszélgetés hangzott el Heinrich von Kleistrõl három fordítójával: Forgách András sal, Földényi F. László val és Márton László val. Az esti írói beszélgetések keretében Darvasi László t Mikola Gyöngyi, Závada Pál t Csuhai István, Krasznahorkai László t és Zsadányi Edit et Keresztury Tibor kérdezte. Sor került a nemrég megszûnt Pompeji és a szabadkai Üzenet címû folyóiratok felolvasóestjére, s bemutatkoztak a Palatinus Kiadó szerzõ is. Könyvheti könyveket elemeztek kritikai szemináriumok keretében Bónus Tibor, Hites Sándor, Nagy Gabriella, Jász Attila, Horváth Györgyi, Gács Anna, Rácz I. Péter, Bagi Zsolt, H. Nagy Péter, Mekis D. János, Farkas Zsolt és Jánossy Lajos .
*
"NEM HASZNÁL KOMOLYAN SEMMI, CSAK RÕVID IDÕRE" címmel rendezte meg a sellyei irodalmi tábort július 28. és augusztus 1. között a Virág Benedek Alapítvány, a Szép Literatúrai Ajándék címû folyóirat és a Czóbel Minka Társaság. Az elõadók közt szerepelt Szigeti Csaba, Tillmann J. A., Sebõk Zoltán, Kálmán C. György, Rácz I. Péter, Havasréti József, Péczely Dóra, Weiss János, H. Nagy Péter és Bagi Zsolt. Az irodalmi esten többek között Méhes Károly és Keresztesi József olvastak fel mûveikbõl.
*
A TOKAJI ÍRÓTÁBOR '99 augusztus 16-án kezdõdött az Irodalmi nemzet? - Hagyományok, kérdések, távlatok az ezredfordulón címû tanácskozással. Az elõadó Pomogáts Béla és Kulcsár Szabó Ernõ volt. A tanácskozás másnapján Szörényi László, Bányai János, Gálfalvi Zsolt, L. Simon László és Görömbei András tartott referátumot. A tábor záró napján Szabad fórum a század- és ezredforduló magyar irodalmáról címmel szólalt fel egyebek közt Margittai Gábor, Bertha Zoltán, Tornai József, Tóth Éva és Tõzsér Árpád.
*
PÉCSI KIÁLLÍTÁSOK. A XVI. Országos Kisplasztikai Biennálét, valamint Gaál Tamás szobrászmûvész kiállítását július 11-én nyitotta meg Bencsik István Kossuth-díjas szobrászmûvész. A tárlatot agusztus 22-ig tekinthették meg az érdeklõdõk. - A Janus Pannonius Múzeumban Uralkodók, szentek és amatõrök címmel rendeztek kiállítást a Habsburg-Lotharingiai Ház XVIII. századi portré-miniatûrjeibõl július 23. és augusztus 29. között.
*
A KORTÁRS MAGYAR FOTOGRÁFIA '99 kiállítássorozatot rendezte meg szeptember 3. és 5. között a Mecseki Fotóklub több pécsi galériában. A kiállítók közt volt Kerekes Gábor, Halas István, Drégely Imre és Herendi Péter , csoportos kiállításon mutatták be munkáikat a Fiatalok Fotómûvészeti Stúdiójának tagjai, a Nyíregyházi Fotóklub alkotói, valamint a Pécsi Fotográfusok.
*
A DUNAÚJVÁROSI KORTÁRS MÛVÉSZETI INTÉZETBEN fiatal észt és brit nõmûvészek csoportos kiállítása volt látható július 9. és augusztus 8. között Private Views címmel.
*
A PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ augusztus 24-én tartotta évadnyitó társulati ülését. Az új évad bemutatóiról következõ számunkban adunk hírt.
*
A JELENKOR szerkesztõi és a Jelenkor Kiadó munkatársai mindig a hónap utolsó csütörtökén, ezúttal tehát szeptember 30-án, 15 és 18 óra között várják a folyóirat és a Kiadó munkája iránt érdeklõdõ olvasókat, barátaikat, a Jelenkor korábbi és leendõ szerzõit Budapesten, az Írók Boltja (VI., Andrássy út 45.) teázójában.


Kérjük küldje el véleményét címünkre: jelenkor@c3.hu

Tartalomjegyzék | Jelenkor

http://www.c3.hu/scripta

 

C3 Alapítvány       c3.hu/scripta/