1014, Budapest, Országház u. 9.
 
PIPS:lab - luma2solator

 

Korábbi kiállítások

Rosa Barba:

Ellenmozgó szekvenciák

2001. november 22. - 2002. február 28.
Ellenmozgó szekvenciák - Nils Röller: A filmligetben - Cirko-Gejzír program

Ellenmozgó szekvenciák

Két stroboszkópikus vetítő egy filmszalagot forgat, a lámpák ütemesen villannak fel. A képek két, egymással szemközti falra vetülnek. A vetítőgépmotorok sebessége összehangolt: az egyik tekercseli a filmet, a másik csupán átfuttatja. Sebességük nincs összhangban a projektorlámpák felvillanásával, az ellentétes ütemezés miatt a képsorozatok egymáshoz képest poliritmikusan eltolódnak. A rövid felvillanás és a szinkronizálatlan filmsebesség révén soha nem ismétlődő szekvenciák alakulnak ki. A vetítőgép kattogása, a motor zúgása és a stroboszkóplámpák pattogása komplex polifón hangkulisszát hoz létre.

A képeken ismeretlen helyek fotói. Pillanatfelvételek városi emberekről, repülőtereken, játéktermekben, a semmiben. Alvó emberek a villamoson, a parkban vagy szürreális játéktájakat bámulva. A fotók eltérő ideig láthatók, így alakul ki a film kompozíciója. Rövid pillanatokra mozgóképpé állnak össze a szekvenciák, például mikor egy ázsiai asszony a kamera felé tartja a kutyáját. A fotókat néhol szövegek tagolják, melyek egyszer egész mondatokként, máskor különálló szavakként villannak fel.

A kiállítás a Nyugat-keleti diván -- muvészidentitás a 21. században címu rendezvénysorozat keretében kerül bemutatásra.

Rosa Barba weboldala: http://www.rosabarba.com/

A rendezvénysorozat támogatói:

Goethe-Institut Budapest
Goethe-Institut Budapest

Allianz Kulturstiftung
Allianz Kulturstiftung

A C3 Alapítvány alapítói: Soros Alapítvány, Matáv