HU | EN

Kétkamerás interaktív installáció

kültéri interaktív installáció - WALICZKY Tamás, FERNEZELYI Márton and SZEGEDY-MASZÁK Zoltán
Magyar Pavilon @ 58. Velencei Képzőművészeti Biennále 2019
Kurátor: SZEGEDY-MASZÁK Zsuzsanna

Az interaktív installáció, a kiállítótérben látható Waliczky Tamás - Képzelt kamerák - kiállításának lightboxait és animációit kiegészítve jött létre. A szerzők célja az volt, hogy a látogatóknak segítsenek jobban megérteni a kiállításon szereplő eszközök működését egy kiválasztott szerkezet újraértelmezésével.

A Fénymegosztó kamera szerkezetét választottuk ki az installációhoz. Ennek az elképzelt kamerának két objektívje van. Az egyik egy portréobjektív, előre néz, a másik pedig nagylátószögű objektív és felfelé néz. A két objektív képét fénymegosztó prizma egyesíti. Ezzel a kamerával úgy lehetne portréfelvételt készíteni, hogy a modell arcát összefotózná a felette látható égbolttal.

Az installáció egy 15 méter magas oszlopon elhelyezett két videókamerából és két monitorból áll. Az egyik videókamera az oszlop tetején helyezkedik el, és az eget, illetve a Magyar Pavilon körül látható tájképet veszi fel. Ez a kamera vízszintesen körbeforgatható, függőlegesen pedig változtatható a szög, ahogy felfelé néz.

A másik kamera az oszlopra van rögzítve szemmagasságban, azokat a látogatókat veszi fel, akik elé állnak. Az installáció egy kompozícióba másolja össze a két kamera képét.

A második kamera alatt érintőképernyő helyezkedik el, amelyen be lehet állítani a kompozíciót. Az érintőképernyőn a kamerák összemásolt képe jelenik meg, irányítani lehet a felső kamera forgását és itt lehet exponálni.

Ha a látogató a második kamera elé áll, az érintőképernyő segítségével beállítja a kompozíciót, és végül exponál, akkor az installáció rögzíti az elkészült képet. Egyrészt az érintőképernyőn QR-kód jelenik meg, melyet a látogató a mobiltelefonjával leolvashat, s ezzel az elkészült képet letöltheti a telefonjára. Másrészt az elkészült képet az installáció a második, nagyméretű monitorra vetíti ki, és diavetítés-szerűen folyamatosan mutatja be a korábban készült képeket.