Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

Google

Web www.valtozovilag.hu

...olyanok lesztek, mint az Isten: jónak és gonosznak tudói...

Mózes

A Változó Világ bölcsességei

 

   

 

A TUDÁS 365+1 NAPJA

 

   

Egészségi-környezeti ártalmak

 

 

 

Az UV sugárzás

A Nap a hullámhosszak széles spektrumán bocsát ki sugarakat. Az ibolyán túli (UV) sugárzás, melynek hullámhossza rövidebb, mint a látható kék vagy ibolya fényé, felelős a napozás okozta leégésért és egyéb egészségkárosodásokért. A tudósok az UV sugárzást három típusba sorolják: UV-A: Az ózonpajzs egyáltalán nem nyeli el, barnító hatása mellett felelős a bőr idő előtti elöregedéséért. UV-B: Az ózonpajzs részben elnyeli, a bőrfelszínen áthatolva leégést és egyéb egészségkárosodást okozhat. UV-C: Az ózonréteg teljesen elnyeli, szintén káros az egészségre.

Az ibolyán túli sugárzás egészségkárosító hatásai

A hosszú ideig tartó UV-A sugárzás felelős a bőr korai öregedéséért, de egyéb egészségkárosító hatásai is jelentősek. Az utóbbi években az ózonréteg elvékonyodása miatt megnövekedett sugárzás hozzájárult a bőrrákos megbetegedések számának erőteljes növekedéséhez. Kutatások igazolták azt is, hogy a szürkehályog egyes fajtái esetében az UV-B sugárzás növeli a kialakulás veszélyét.

Kevéssé köztudott, hogy a megnövekedett UV sugárzás az immunrendszert is gyengíti, így az óvatlan napozás újabb veszélyekkel járhat. A tudósok véleménye szerint a napsugárzás akár 24 óra időtartamra is megváltoztathatja a fertőzések leküzdésében nagy szerepet játszó immunrendszer működését az emberi szervezetben. Az ismételt UV besugárzásnak kitett szervezet immunrendszere hosszan tartó károsodást szenvedhet. Ez minden bőrtípus esetében így van. A kísérletek során figyelmeztető felfedezésre jutottak a tudósok: a megnövekedett sugárzás a fenti okok miatt gyengíti a védőoltások hatását, így már megfékezett járványos betegségek is új erőre kaphatnak.

Az ózonréteg elvékonyodása károsan hat az ökoszisztémára

Tudósok modellezték az ózonréteg elvékonyodásának hatását az élővilágra, és meglepő felfedezésekre jutottak. Az ózon védő hatása nélkül a megnövekedett UV-B sugárzás károsítja a szárazföldi és vízi ökorendszereket, mert csökkenti a fajok túlélési és szaporodási esélyeit. A növekvő sugárzás lelassítja a növények fejlődését. Fennáll annak a veszélye, hogy a létfontosságú gabonák termésátlagai rohamosan csökkennek, és a leginkább veszélyeztetett területen ellátási gondok keletkezhetnek. A tengerek élővilágát is súlyos károk érhetik. A kísérletek kiterjedtek a planktonok vizsgálatára is: bebizonyosodott, hogy a tengeri állatfajok jelentős részének táplálékot jelentő apró élőlények száma katasztrofális mértékben csökkenhet. A halak fejlődésére is károsan hat a sugárzás, a sekély öblökben fejlődő halivadékok többszörös veszélynek vannak kitéve.

Védjük magunkat és gyermekeinket a sugárzás ártalmaitól!

Szabadtéri elfoglaltságaink tervezésekor vegyük figyelembe az UV-jelentéseket! Az Egyesült Államok Nemzeti Meteorológiai Szolgálata és Környezetvédelmi ügynöksége által kifejlesztett, Magyarországon is használatos UV-index számszerűsíti azt a kockázatot, melyet a túlzott ideig történő napon tartózkodás jelent. Az UV-index 1-10+-ig terjedő skálán jelöli a sugárzás mértékét. A "0" alacsony kockázatot, a "10+" pedig nagyon magas kockázatot jelent. Az UV-index egy nappal előre elkészül, figyelembe véve a felhőzetet és egyéb helyi adottságokat, melyek befolyásolhatják az egyes területeket érő sugárzás mértékét. Az aktuális UV-indexet figyelemmel kísérve időben megtehetjük a szükséges óvintézkedéseket egészségünk védelmében. Magyarországon az UV-indexet az Országos Meteorológiai Szolgálat május 1-t›l szeptember 30-ig méri. Az aktuális UV-indexről rendszeresen tudósít a kereskedelmi TV2 (esténként az időjárás-jelentésben, valamint reggel 9 körül az orvosmeteorológiáról szóló blokkban), a Danubius-rádió (szerdától szombatig délutánonként), illetve a Kossuth Rádió Napközben című műsora, amennyiben az UV-sugárzás az átlagnál magasabb.

Óvatosan napozzunk!

Nem tanácsos nyáron de. 11 és du. 3 óra között napozni. Viseljünk UV-szűrővel ellátott napszemüveget, fedjük be a fejünket, testünket! Csecsemőt és kisgyermeket egyáltalán ne vigyünk ki a napra, és fokozottan védjük őket a közvetlen napsugárzástól! A gyermek- és tinédzser-korban a nagymértékű UV-B sugárzás egészségkárosító hatásának tünetei a felnőttkorban jelentkeznek. Napozásnál használjunk fényvédõ szereket!

A sugárzásnövekedés és az egészségkárosodás összefüggései

Ha 1 százalékkal csökken a magaslégköri ózonkoncentráció, akkor 2 százalékkal erősödik a napsütés, és fokozódik az UV-B sugárzás. Ha 5 százalékkal erősödik az ibolyán túli sugárzás, 25 százalékkal növekszik a bőrrák valószínűsége. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) vizsgálatai szerint az előttünk álló 50 évben az ózonréteg elvékonyodása miatt kétszázezer embernél okozhat halált a bőrrák, és kétmillióval több vaksággal fenyegető szürkehályogos megbetegedésre lehet számítani. Az elmúlt 20 év mérései szerint a magaslégköri ózon mennyisége földi átlagban évtizedenként 2-3 százalékkal csökken, és csökkenési üteme a magasabb szélességekben és az őszi évszakokban az évtizedenkénti 5-15%-százalékos értéket is elérheti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Magyarország felett tízévenként 1,7 százalékkal csökken az ózon koncentrációja.

xxx [Ózon]

 

 


 

Vissza

 

Beszélgetések az Új Kertben :: Poesis :: Emberhit :: Változó Világ Mozgalom

Nyitó oldal :: Olvasószolgálat :: Pályázatok :: Impresszum

Az oldal tartalma a Változó Világ Internetportál Tartalomkezelési szabályzatának felel meg, és eszerint használható fel (GFDL-közeli feltételek). 1988-2010

 

Site Meter