Történelem | Jog | Életmód | Földrajz | Kultúra | Egészség | Gazdaság | Politika | Mesterségek | Tudományok

Google

Web www.valtozovilag.hu

...olyanok lesztek, mint az Isten: jónak és gonosznak tudói...

Mózes

A Változó Világ bölcsességei

 

   

 

A TUDÁS 365+1 NAPJA

 

   

A brit idegenforgalom

 

 

 

Az idegenforgalom, mint iparág jelentős bevételt – évi mintegy 38 Mrd fontot – hoz a brit gazdaságnak, ami átlagban a GDP közel 5%-át jelenti. A turizmus iparágban foglalkoztatottak száma 1,8 millió főre tehető. Az Egyesült Királyság a világ 5. legjelentősebb turisztikai célpontja a látogatóktól származó bevételeket tekintve. Britannia turisztikai vonzerejét alkotják a színházak, múzeumok, művészeti galériák, történelmi nevezetességek ugyanúgy, mint a vásárlási, sport- és üzleti lehetőségek. Az Egyesült Államokból és Kanadából  rekordszámban érkeznek turisták. Az Európából érkező forgalom felfutásához nagymértékben hozzájárult a Csatornaalagút megnyitása. Ezzel egyidejűleg a komputas- forgalom 250 000 fővel való csökkenése nem jelentett drámai visszaesést a komptársaságoknak.

Az elmúlt 20 esztendő alatt a Britanniába látogató turisták száma több mint kétszeresére nőtt. Az elmúlt évek során a brit turisták külföldön mintegy évi 15-20 milliárd fontot költöttek el 40–50 millió kiutazás során. A legnépszerűbb úti célok között szerepel Dél-Afrika, Norvégia, Svédország, Törökország, Csehország, a kelet-európai országok zömébe irányuló forgalom viszont stagnált. A brit idegenforgalmi ipart 640 “tour operator” és 7200 utazási iroda tevékenysége határozza meg. A 3 legnagyobb túraszervező, a Thomson Holidays, az Airtours, az Owners Abroad package-ei (túracsomagjai) uralják a piacot. Érdekes tendencia, hogy a nagy árverseny ellenére a klasszikus népi bölcsességeken alapuló elv látszik érvényesülni, azaz “mindenki azt kapja, amit megfizet”. Ez azt jelenti, hogy a korábbi nagymértékű árleszállításokat korlátozzák, igyekeznek értékarányos, ugyanakkor nagyobb profittartalmú “package”-eket piacra dobni. A Virgin Express, a British Midland, Air Liberty, EasyJet, Debonair légitársaságok átlagosan 50 %-kal olcsóbban szállítják el utasaikat Newcastle-ba, Düsseldorfba, Münchenbe, Barcelonába, Madridba, Rómába és Koppenhágába, mint a nemzeti légitársaságok. A nemzeti légitársaságok viszont profitjukat továbbra is az üzletember-utaztatásból próbálják kiegészíteni, maximális kényelmet biztosítva utasaiknak azáltal, hogy az első osztályon az üléssorok közti távolságot akár másfél méterre is növelik, a video- és sztereószolgáltatás, valamint luxusmenü mellett.

           Az Egyesült Királyság turisztikai vonzerejét alapjaiban az angolszász kultúra és nyelv, valamint az erre építkező színházak, múzeumok, művészeti galériák, történelmi nevezetességek és műemlékek alkotják. A civilizációs és kulturális paletta már alapjaiban sokszínű, a legészakibb a skótoké, hozzá földrajzilag közelálló az északír, egészen más a közép-angliai kultúra, ettől erősen eltérő a walesi. Az egyes kultúrák szorosan kapcsolódnak a földrajzi tájegységek adottságaihoz, talán a magyar turisztika számára ezért olyan vonzó Skócia a maga többszáz várával, a skót ember különleges öltözetével és zenéjével. A legszebb skóciai vár a főváros fölötti dombon épült edinburghi. Sokan keresik fel a híres Gretna falucskát, ahol a “Gretna Green” nevezetű kovácsműhely kovácsánál gyors házasságot köthetnek még a mai napig is az ifjú házasulandók. Az utazó nem csupán a világörökség részét képező, Skóciát Angliától elválasztó ókori Hadrianus-fal maradványa nyűgözi le, de ugyanilyen különleges a dél-angliai Sallibury-síkságon felállított ókori napimádók szentélye, a Stonehenge-i kőkör. Világörökség része a Canterbury Katedrális, de rangban nem marad el mögötte a londoni Westminster Katedrális sem, a Parlament épületegyüttesével és Big Bennel együtt. Számos érdekes és gazdag kulturális látnivaló közül kevesen látogatják a sajtónegyedet, a híres Fleet streetet, amelynek végén épült a St. Pál katedrális. A Középkori Vár és Börtön, a Tower az egyik leglátogatottabb műemlék, látványát növelik az őrt álló piros ruhás Yeoman Wardersek és a híres fekete hollók. A vár folytatása a felnyitható Tower-híd a Temzén. London fűrdőhelyeként emlegetik a déli parton lévő híres fürdővárost, Brightont. Anglia délnyugati partjainál, egészen közel Franciaországhoz híres kirándulóhely a Csatorna-szigetek együttese, ezek között legismertebb Jersey szigete. Dél-Anglia egyik legszebb tája Cornwall, de az utazónak nem szabad elutaznia Wales természetadta szépségeinek, ezek között a Snowdown-hegynek a megtekintése nélkül. Közép-Anglia négy világhíres városa mindenképpen a turisták látogatásának célállomása: a két  híres egyetemi város, Cambridge és Oxford, a királyi család kastélyát rejtő Windsor, és Shakespeare szülővárosa Avon folyó partján épült Stradford on Avon.

1998-ban az Egyesült Királyságból 212 699 látogató érkezett Magyarországra, 7,6 %-kal több, mint 1997-ben. A MALÉV kedvező menetrendje miatt az egynapos látogatók száma jelentősen megnőtt. Londonban magyar idegenforgalmi külképviselet működik.

Britannia belső vízi útjai általában véve jó minőségűek. A keleti partvidéken számos folyótorkolatot tettek szabaddá a szennyező anyagoktól. A tervezett szigorúbb szabályok várhatóan a vizek minőségének további javulását eredményezik. Az ipari szennyező anyagok tengervizekbe engedése 1985 és 1995 között mintegy háromnegyedével csökkent. A szemétlerakó helyekkel, a hulladékégetőkkel, illetve tárolókkal kapcsolatban speciális engedélyezési rendszer van érvényben Britanniában. A veszélyes hulladékok kezelését 1996-ban tovább szigorították. Ugyancsak 1996-ban a hulladékok minimalizálására és az újrahasznosítására újabb adóformát vezettek be. Számos kormányhivatal és jó néhány önkéntes szervezet dolgozik Britannia nemzeti örökségének és történeti emlékeinek megőrzésén. Ilyenek például a Királyi Természettudományos Akadémia és a Polgári Érdekszövetség. Angliában és Walesben tíz Nemzeti Parkot hoztak létre elsősorban a természeti értékek, a vadállomány és a kulturális örökség védelmére, valamint a szabadtéri pihenés biztosítására. Angliában és Walesben ezen felül 41 természeti ritkaságot őrző terület is található.

Angliában az alábbi hét nemzeti parkot tartják nyilván: Dartmoor, Exmoor, Lake District, North York Moors, Northumberland, Peak District és Yorkshire Dales. Walesben három ilyen park van: Snowdonia, Brecon Beacons és Pembrokeshire Coast, melyek együttvéve az összterület mintegy 20%-át alkotják. Skócia négy parkkal rendelkezik: Loch Lomond, Fife, Clyde Muirshiel és Pentland Hills. Britanniának 15 világörökséget rejtő, természeti helye van. Ilyen például: a bazalt oszlopsor az ír partokon. Britannia tengerentúli területein is van két ritka nevezetesség: az Atlanti-óceán déli részén a Gough-sziget és a Csendes-óceán déli részén a Henderson-sziget.

 

Paár Gabriella [Változó Világ 33.]

 

 


 

Vissza

 

Beszélgetések az Új Kertben :: Poesis :: Emberhit :: Változó Világ Mozgalom

Nyitó oldal :: Olvasószolgálat :: Pályázatok :: Impresszum

Az oldal tartalma a Változó Világ Internetportál Tartalomkezelési szabályzatának felel meg, és eszerint használható fel (GFDL-közeli feltételek). 1988-2010

 

Site Meter