Tájékoztató a mintafájlhoz

Tisztelt Felhasználó!

 

Ez a mintadokumentum (fájl) a Magyar Nyelv folyóirat egységes képének kialakítását szolgálja. Segítséget nyújt a felhasználóknak (szerzőknek) abban, hogy a fájlban létrehozott ún. stílusokat használva egységes külalakkal küldhessék el megjelentetni kívánt írásaikat a szerkesztőségbe.

 

Néhány információ és jótanács:

a) Kérjük, csak MS Word programot használjon, doc, ill. rtf kiterjesztéssel!

b) A bekezdés stílus a bekezdések egységes formázását elősegítő eszköz a különböző szövegszerkesztő programokban (esetünkben MS Word). Ezeknek használatáról a programok súgójában (Help) vagy a program használatát bemutató könyvekben olvashat bővebben.

c) A mintadokumentum megmutatja, hogy a Magyar Nyelvben milyen stílusokat alkalmazunk például a címek, a főszöveg vagy éppen az aláírások formázására. Ha a megfelelő stílust (a mintákban piros színnel jelölve) választja ki a szöveg beírásakor, nem kell többet a betűfokozatokkal, sortávval, a bekezdés mértékével, jobbra-balra igazítással stb. foglalkoznia, mert azt a program automatikusan beállítja.

d) A mintaszövegekben látható lila kiemelésekben egyéb hasznos, a beírásra vonatkozó, segítő megjegyzéseket olvashat.

e) Az élőfejeket a szerkesztők aktualizálják.

f) Javasoljuk, ha letöltötte a mintafájlt, nevezze azt át (pl. Szerzőicsaládnév_CímRövidítve.doc névre), és így, a minden szükséges kelléket tartalmazó fájlban kezdje el az írást! Kérjük, hogy a kiválasztott részt ne egy újonnan nyitott dokumentumba másolja át, mivel ez a művelet érvénytelenítené a mintafájl beállításait (pl. a laptükör méreteit).

g) Ha a stílusok használata mellett a szöveget túl apró betűsnek látja a képernyőn, ne változtasson a szöveg betűfokozatán! Állítsa be inkább az ezt a célt szolgáló nagyítás mértékét a megfelelőre! (Rendszerint egy %-kal jelölt számérték a képernyő tetején vagy alján, pl. 150%.)

h) A kéziratban szereplő képeket, ábrákat legalább 300 dpi-s felbontásban és tif kiterjesztéssel kérjük küldeni.

 

 

nyitólap