VISSZA A LISTÁHOZ
SZÁSZ LILLA KORÁBBAN A LIGETBEN
CV - hungarian / english
http://www.szaszlilla.hu/
http://www.fotografus.hu/hu/fotografusok/szasz-lilla
ENGLISH
Csizek Gabriella megnyitó beszéde
www.fotopost.hu/interju
 
Szász Lilla: Vágy

Máig emlékszem pl. a Bányai Júlia Nevelőotthon két világszép lányára. Sokáig nem értettük, hogy miért épp az otthon két legnagyszájúbb csaja tartotta fontosnak, hogy végig szűz maradjon, miközben a többiek jól kerestek a kocsisoron. Az ok pedig pofonegyszerű volt, de csak akkor vált világossá, amikor nagykorúságukat elérve,kikerültek az otthonból, és (szó szerint, azaz tök egyedül) a saját lábukra kellett állniuk.A saját lábra állás ez esetben azt jelentette, hogy az egyikük rögvest elkezdett „arabozni” (azt a történetet, ahogy a lány a fejére húzza a lepedőt az első arabozásnál, hogy ne is lássa, mi történik körülötte és benne, Csalog Zsolt írta meg a „Kilenc cigány”-ban), a másikuk pedig a Havannára került vissza a prosti anyjához, akivel hónapokig tartó veszekedés következett. A lány egyszer csak bedühödött és otthagyta az anyját, elment a nagymamájához, ám amikor visszament a Havannára, a mamát az már csak felakasztva (!) láthatta. Aztán évekig nem tudott sötétben aludni.
No mindez persze csak annyiban tartozik ide, hogy ekkora tragédiák után kaptunk csak magyarázatot az intézeti szüzességükre. Az ok tehát ennyi volt: nem akartak ugyanolyan „egyformák” lenni, mint a többi benti lány. Ugyanazzal a sorssal, hasonló múlttal, jelennel, jövővel. Különbözni akartak. S ha bent mindenki kurva volt, akkor az elkülönbözés csak így volt lehetséges. Tehát nem erkölcsi okok miatt. Amikor meg a kinti világban már másképp lehetett és kellett különbözőnek lenni, akkor mindkettő, azonnal prostiként kezdte el keresni a kenyerét – mi mást is tehetett volna?
 


Lilla Szász: Vágy / Fragments of Desire, 2007-2008, FF negatív / B/W negative, Lambda print, 50x50 cm
fekete-fehér labor: Felicides Ildikó, www.darkroom.hu


Lilla Szász: Desire

I can still remember the two beautiful girls from the juvenile detention home. We couldn’t understand why these arrogant bigmouth girls consider it important to remain virgins while the others made big bucks with whoredom. The explanation was perfectly simple, but it only became apparent for us when after reaching the age of majority they left the detention home and had to fall on their feet alone. So one of them immediately started prostitution, while the other went back home to her whore mother and months of quarrelling started between them. After a while the girl had enough and left her mother who later hung herself so the next time the girl could see her she was dead. The girl couldn’t sleep in the dark for many years after.
So we could understand why they wished to remain virgins only after these tragedies. And the reason was simple: they didn’t wish to be the “same” as the other girls with same fate, present, past and future. They wanted to be different. And since in the home everybody was a whore they could only be different if they weren’t. Their virginity wasn’t for a moral principle. But when they were out and could have started their different lives they gave in and became whores: what else could have they done?