Mi a baj a műanyag cumisüvegekkel?

Május 12-én az Egyesült Államokban egy sajtótájékoztató keretében a Nemzeti Környezeti Érdekszövetség és egy tucatnyi belföldi fogyasztói, egészségügyi, vallási és környezetvédelmi csoport felhívta az ország élelmiszeripari és gyógyszeripai közigazgatásának, valamint a gyártó cégek figyelmét, hogy tegyék biztonságosabbá a gyermekek számára a műanyagból készült ételtartó edényeket, így a cumispalackokat is. A Cunsumer Reports májusi számában egy tanulmány szerint a polikarbonátból készült cumisüvegek, ha túlforrósodnak, biszfenol-A-t engednek ki magukból. Japánban kimutatták, hogy a régi, sokat használt cumispalackoknál nagyobb mértékű a kioldódás. 1998-ban a polikarbonátból készült edényekkel kapcsolatos japán tanulmányok arra késztettek egy japán törvényhatóságot, hogy tiltsa meg egy bizonyos fajta polikarbonát edény használatát az iskolákban. Már a 30-as években is ismert volt, hogy a biszfenol-A ösztrogén hormonként működik.

(Environment News Service)