HAØHW

HA0HW - 1994. április
1994. április

Szabó László - Laci

Püspökladány
P. O. Box 24.
H-4150
Loc: KN07NH
E-mail: ha0hw@pannondxc.hu
http://www.qrz.com/db/ha0hw

HA0HW - 1977. október
1977. október

HA0HW - rig - 2005. februárban
A RIG 2005. februárban

HA0HW - 2017. januárjában
2017. januárjában

QSL lapok

Szabó László vagyok, 1953-ban születtem Püspökladányban. Édesapám a Kőolajkutató Vállalatnál dolgozott, így sokszor kellett költözködnünk, mivel a munkájából kifolyólag gyakran változott a munkahelye. Az eredeti szakmája szerint villanyszerelő volt, így már kicsi gyerekkoromban közel kerültem az elektromossághoz, alkatrészekhez, szerszámokhoz.
Ő az ötvenes években rádiókat, ahogy akkor mondták, "lámpás" rádiókat javított. Így talán nem is meglepő, hogy az első elektromos áramkörömet - mely egy 4.5V-os zseblámpa elemből 2 db zseblámpaizzóból és egy fémépítő alkatrészből barkácsolt váltókapcsolóból állt - 8 éves koromban építettem. Az első rádióvevőmet - melyen már lehetett hallgatni a Kossuth rádió adását - alig 13 évesen állítottam össze. Detektoros rádió volt, vímes doboz papírhengerére tekercselt rezgőköri tekerccsel, leégett villanymotorból kibontott rézhuzalból kifeszített antennával és egy II. világháborús katonai rádióhoz tartozott nehéz fejhallgatóval. Több hasonló felépítésű rádiót építettem, kísérleteztem velük. 1967-ben kaptam születésnapomra egy japán tranzisztort. Nagy szó volt ez akkor és nem is volt olcsó dolog! Sajnos a fiatalos hév nagyobb volt, mint a szaktudás, percek alatt sikerült tönkretennem. Nagyon elkeserített a dolog, de édesapám jó pedagógiai érzékkel nem szidott össze, inkább beszerzett néhány szakkönyvet. A következő tranzisztort már akkor kaptam, amikor "kívülről tudtam mindent" a tranzisztorokról!
15 évesen elektroncsöves gitárerősítőket, jelformálókat (torzítókat, "hápogtatókat", frekvenciaosztókat) építettem magam és barátaim igényeinek kielégítésére. (Azokban az években, a beat hőskorában nem is számított embernek, aki nem próbált zenekart alapítani, gitározni, vagy dobolni...)
Ekkor már a debreceni Mechwart András Gép- és Híradásipari Technikum tanulója voltam.
Néhány barátommal "bejárók" voltunk, naponta vonattal jártunk iskolába. A reggel 6 órakor induló vonattal mentünk Debrecenbe és általában délután fél ötre értünk haza. Ha másnapra kevesebb tanulni való volt, vagy nem kellett szakrajzi feladatokat készíteni, bent maradtam a Debreceni Városi Rádiós Klubban, ilyenkor csak este értem haza. A meglehetősen kevés szabadidőmben rádiókat építettem, kísérleteztem, régi és újabb szaklapokat, szakkönyveket olvastam. Örök emlék számomra, amikor megszólalt az első elektroncsöves rádióvevőm. Eredetileg a 40 m-es rádióamatőr sáv vételére szolgált volna, de megfelelő műszerek hiányában nem sikerült pontosan behangolni, így a sávhoz közel eső 41 m-es műsorszóró állomásokat vette. Különösen jól jött rajta a "Rádió Tirana". A magyar nyelvű adás hűen tükrözve az akkori albán külpolitikát, egyforma erősséggel szidta az U.S.A.-t és a Szovjetuniót és éltette a kínaiakat... Néhány nap után ráuntam az albánokra és a tekercsek többszöri átalakítása után sikerült az amatőrök világába cseppenni. Közben tanultam a morze ABC-t, a vétel gyakorlására is nagyon jó volt ez a rádió.
1969-ben beiratkoztam az abban az évben alakult Püspökladányi Rádiós Klubba. Garabuczi István, HAØEN (sajnos már SK) segítségével felkészültem a K.P.M. által szervezett rádióamatőr vizsgára, ahol sikeres operátori vizsgát tettem. Így már nem volt akadálya, hogy a klub ifjúsági rádióállomásán (HAØYHH) és néha a debreceni klubban (HAØKDA) összeköttetéseket létesítsek.
Egy év alatt teljesítettem sorban - mert csak így lehetett - az A, B, C fokozatú, valamint angol nyelvvizsgák feltételeit.
A vizsgabizonyítvány kézhezvétele után rögtön kérvényeztem egy egyéni, valamint a klub számára a legmagasabb fokozatú "C" (CEPT 1) engedélyt. A hetvenes évek elején még komoly biztonsági, megbízhatósági vizsgálatok előzték meg egy-egy adóengedély kiadását. Ennek köszönhetően csak 1972-ben, 2 év késéssel kaptam meg a hőn áhított saját hívójelet, melyet azóta is használok. A rádióamatőrök HAØHW-nek ismernek. Ugyancsak ekkor érkezett meg klubunk RH-C engedélye, HAØKHW hívójellel.
A sikeres vizsgák után magam is tanfolyamokat vezettem a klubban, műszaki, rádióforgalmi, morze-vételi ismereteket oktattam. Nem csak rádióamatőr jelölteknek, de sorköteles fiataloknak is.

A rádióamatőr tevékenység nagyon sokrétű lehet. Engem első perctől kezdve vonzott a műszaki oldala, de ugyan így érdekelt az "éter" munka. Nagy izgalommal kerestem és keresem mind a mai napig az érdekes, ritkán hallható országokból, körzetekből jelentkező állomásokat. Dolgoztam az összes "élő" DXCC körzettel, melyek mindegyike QSL lappal igazolt, és az ARRL (az U.S.A. Rádióamatőr Szövetsége) „DXCC Honor Roll Nr1” plakettel ismert el. Ugyancsak rendelkezem a „5 Band DXCC” oklevéllel és plakettel. Több mint 900 IOTA referenciaszámmal rendelkező szigetről - általában csak néhány napig - működött amatőrállomással van kapcsolatom, rendelkezem az RSGB (az angol Rádióamatőr Szövetség) IOTA managere által kiadott számos oklevéllel és Plakettel. Szeretek versenyezni. Többször voltam ifjúsági gyorstávírász megye-bajnok, rövidhullámú vidék bajnok, RH országos bajnokság 1.-3. helyezettje, nemzetközi versenyek hazai értékelésében első helyezett.
Eddig 23 rádióamatőr körzetből, "országból" rádióztam, lehetőséget adva másoknak, hogy egy-egy ritkán hallható országból, vagy szigetről működő rádióamatőr állomással létesíthessenek kapcsolatot. Ilyen expedícióm volt az 1994-es kambodzsai "kirándulás". 1998-ban 7 fős csapatot szerveztünk Mongóliába. Itt részt vettünk a CQ WPX világversenyen, ahol Mongol I., illetve Ázsia III. helyezést értünk el. 2001-ben a Kréta melletti Chrissi (lakatlan!) szigetről J49HW/p hívójellel 3 nap alatt több mint 3000 összeköttetést naplóztam.
1972-től napjainkig (2012 vége) több mint 350.000 rádióamatőr összeköttetést létesítettem.
Rádiós Klubunk 1990-től önálló "jogi személyiségű", bíróság által bejegyzett civil szervezetként működik. A klub munkájában, elnökségi tagként, mint elnök, veszek részt.

2012. decemberében MRASZ életműdíjat kaptam.

...és én vagyok a klub QSL managere is...

HA0HW, a klub QSL managere - 2005. február
2005. február


Levél a Webmesternek