HAØ ØØØ1

HA0 0001

Papp Tamás - Tomi

Püspökladány
Jog u. 10.
H-4150
Loc: KN07NH
E-mail: ha0002swl@gmail.com
http://www.qrzcq.com/call/ha0002swl
Twitter:@ha0002swl

Az egészről a Vendée Globe tehet. De tényleg!

2013-ban láttam az indexen egy cikket, miszerint célba ért a Vendée Globe harmadik helyezettje. Vendée Globe... mintha erről már hallottam volna. Nofene ezek vitorlások, mintha lenne itthon egy vitorlás könyv. És volt, méghozzá A Szent Jupát 700 napja.
Taktikusan a könyv közepén kezdtem, mert ott volt szó Ausztráliáról és Új-Zélandról és ez érdekelt a legjobban. Ezután persze követtem a hajósok útját és jött a rádió:

"- Itt Gyuri, Montevideóból! Vesztek, fiúk? - Ez meg a Szent Jupát, Magyarországról, úton Új-Zélandról Buenos Airesbe.Kifogástalan a vétel..."

Rádió, rádióamatőrködés.

Rádiós családban nőttem fel, HAØIR Berci fia vagyok, de mégis a Vendée Globe tehet arról, hogy megfigyelő rádióamatőr lettem. Mindezt úgy, hogy felőlem aztán a Föld maradhatott volna lapos is, mert én aztán vitorlásra maximum a kikötőben teszem a lábam. Ez követően jött még néhány vitorlás könyv (Gál József, Kopár István, Méder Áron) meg jó sok beszélgetés Laci barátommal a rádióamatőrködésről, aki nem sokkal később megkapta a megfigyelőszámát: YO3-9Ø41-BH. (Azóta már YO5PUG hívójellel dolgozik.)

Hát akkor legyek megfigyelő, ahhoz nem kell vizsgázni. És jött a bürökrácia, mert egyetlen információt találtam csak a megfigyelő számok kiadásáról, de ők csak Budapesttel foglalkoztak tanácsot azonban nem tudtak adni honnan tudnék SWL számot kérni magamnak. Na akkor mi legyen? Így találtam rá a swarl.org oldalra és kértem onnan egy megfigyelőszámot ez lett a HAØØØ2SWL. Majd Szabó László (HAØHW) segítségével megkaptam a hivatalos magyar megfigyelőszámomat amiért ezúton is köszönet! Így lettem HAØ ØØØ1. Szóval én vagyok az első!

2013. augusztus 15-én került a naplónak használt kockás füzetbe az első megfigyelésem. Először a magyar nyelvű állomásokat hallgattam, majd szépen elkezdtem gyűjteni a többi országot is. Így 2013 végére meglett 200. rádióamatőr körzet megfigyelése. Megismerkedtem az SSB forgalmazással, a türelmetlen olaszokkal, az angolul nem halló oroszokkal, az előszeretettel hangolókkal és zavarókkal, az up/down forgalmazással, 2015-ben pedig az RTTY üzemmóddal.

Szórakozás, kikapcsolódás, hobbi. Nem versenyzem senkivel, ha nem hallom, hát nem hallom ilyen egyszerű. 3,5 év elteltével is ugyanolyan jó érzés fülelni és naplózni az állomásokat, mint először. Virtuális vállveregetésért tessék a QRZCQ oldalamra pillantani.

Szóval az egészről a Vendée Globe tehet. De tényleg!


Levél a Webmesternek