fa058.jpg (15160 bytes)

Kallós Zoltán Archívum: Észak-mezôségi magyar népzene   (Bonchida- Válaszút) (CD)    FA-058-2


Legalább olyan nehéz feladatra vállalkozott a Fonó Records, mintha a tengert akarná kimérni kiskanállal. Körülbelül ugyanezt jelenti Kallós Zoltán gazdag, szalagokon rögzített gyűjtéseinek sorozatba szerkesztett kiadása. A kárpát-medencei folklór kiemelkedő alakjának 50-es. 60-as. 70-es években felgyűjtött, majd az akkori politikai viszonyok miatt a határon átcsempészett, az MTA Zenetudományi Intézetében elhelyezett kimagasló eszmei és szakmai értéket képviselő felvételeiről van szó.
    Az anyaghoz a 90-es-es évek elejétől lehetett hozzáférni, Kallós Zoltán magánkiadásában, kazettán jelent meg a gyűjtés egy része. Eddig mintegy 7-8 szalag került kereskedelmi forgalomba, bár terjesztésük sosem volt széleskörű és rendszeres.
    A Fonó Records, Kallós Zoltánnal hosszú évek óta kialakított jó és korrekt kapcsolatának köszönhetően megkapta a lehetőséget arra, hogy CD-formátumban, szerkesztve, technikailag feljavított formában jelentesse meg e gazdag életművet.
    A Kallós Archívum nyitó darabja az észak-mezőségi gyűjtőúton rögzített, a Kis-Szamos völgyében található Bonchidán és Válaszúton - ahol három nép, a magyar, a román és a cigány és egymás mellett - rögzített anyag legjavát tartalmazza. A felvételek a 60-as és 70-es években készültek.
"A bonchida felvételeket hallgatva meggyőződhetünk róla, hogy az egymás mellett élő, mindhárom nép közötti kölcsönatások csak gazdagították és szebbé tették ezt a zenét." - írja Kallós Zoltán a CD kísérőfüzetében.


Kanalazzunk!