BOCS Homepage


Szudán: Mennyibe kerül egy rabszolga kiszabadítása?

A dél-szudáni keresztény és animista asszonyok és gyerekek évek óta szenvednek az iszlám katonaság támadásaitól. Fogságba ejtik, a többségében iszlám északra hurcolják õket, ahol rabszolgaként bánnak velük. A CSI eddig 7783 rabszolgának adta vissza a szabadságot. Azonban minden egyes szabadítás sok pénzbe kerül: figyelembe kell venni a CSI-munkatársak és újságírók légi kiadásait Dél-Szudánba, a gyógyszerszállítmányok költségeit a szükségövezetbe és a sajtótevékenység díjait.

John Eibner kifizeti a váltságdíjat
John Eibner kifizeti a váltságdíjat

1. Szabadítás: egy arab kereskedõ átlag 11 000 Ft értékû szudáni fontot kap személyenként, ami megfelel három tehén árának. A CSI nem engedi, hogy az összeg emelkedjen, beindítva ezzel egy inflációs görbét, ami viszont növelné a támadások számát.

2. Utazási költségek: a Dél-Szudánba repülés, ahol a szabadítóakciókat kivitelezzük, drága. Mindenekelõtt a légi út hosszát kell figyelembe venni. Munkatársaink, bizalmi emberünk és a tv-stáb Nairobiból bérelt kisrepülõn utazik a célterületre, nehogy a szudáni rezsim felfedezze és leszállásra kényszerítse a gépet.

3. Gyógyszer: a CSI nemcsak rabszolgákat szabadít ki, de ellátja a kiszabadított sebesülteket, betegeket és a régió lakosságát is alapvetõ gyógyszerekkel. Minden egyes szabadítóakcióval több száz kg gyógyszerszállítmányt juttatunk el Dél-Szudánba.

4. Sajtótevékenység: a CSI munkatársai Kofi Annan ENSZ fõtitkárhoz (New York) és Mary Robinson ENSZ Emberi Jogi fõmegbízotthoz (Genf) intézett beadványaikban és tiltakozásaikban követelik az emberi jogok betartását Szudánban, nyilvánosságra hozva ezzel a szudáni rabszolgaság tényét. A rádió- és tv-állomásokat, újságírókat, érdekelt politikusokat és egyházi vezetõket sajtóközleményekben informáljuk a rabszolgák szenvedéseirõl és szabadítóakcióinkról.