A Soros Alapítvány és Mi

 

Ezen az oldalon szerepelnek a Soros Alapítványnál elnyert pályázataink leírásai és/vagy az azokkal kapcsolatos publikációink.

 

 

 

 

 

 

 


Depresszió prevenció: Magyar Pszichiátriai Társaság VI. Vándorgyűlése 1997. február - poszter kivonat.

A depresszió világszerte, így hazánkban is népbetegség (élettartam morbiditása 20 %, aktuális morbiditása 5-10 % -ra becsülhető). Szinte "unalomig" ismert tény, hogy a családorvosi rendelőkben megforduló betegek harmada pszichés problémákkal keresi fel családorvosát. Ezen betegségcsoport alacsony hányada kerül csak pszichiátriai szakellátás valamely szintjére (gondozó, szakambulancia, osztály).

Vizsgálatunk célja Baja város (40 000 lakos) és vonzáskörzete 28 település (70 000 lakos) területén a depressziós betegek kiemelése és adekvát kezelése.

A depressziószűrésre a B.D.I. (Beck Depression Inventory) tesztet használtuk, melyet betegtájékoztatóval egészítettünk ki.

A vizsgálat 1996 szeptemberében kezdődött. Az első ütemben Baja város 16 háziorvosi praxisára terjesztettük ki. Az érintett kollégákkal történt többszöri konzultációt követően a rendelőjükben várakozó betegeknek felkínáltuk a teszt kitöltésének lehetőségét. A vizsgálat beindításában osztályunkról kijáró asszisztensnő is segített. A kitöltött tesztlapokat hetente két alkalommal gyűjtöttük össze és értékeltük. A közepes és súlyos depresszióra utaló pontértéket elért páciensek az osztály depresszió szakambulanciáján kerültek további kivizsgálásra, kezelésre, szükség esetén felvételre.

December 31 -ig 580 B.D.I. tesztet töltöttek ki. Ezek közül 87 közepes, 64 súlyos pontértéket mutatott. Az adatok statisztikai feldolgozását egy éves vizsgálati periódus után tervezzük.

Ez év februárjától indítottuk a szűrés második szakaszát: az osztályunk ellátási körébe tartozó további 28 településen.

A vizsgálat során nehézséget jelentett, hogy néhány családorvos kolléga nem fogadta "örömmel" a vizsgálatot, de teljes elutasítást egy esetben sem észleltünk. A vizsgálat kivitelezését a várótermek zsúfoltsága gyakran nehezítette. A teszt kitöltését kb. minden ötödik személy elutasította.

Pozitív tapasztalatunk, hogy a kiszűrt és vizsgálatra behívott betegek számát háromszor meghaladta azon páciensek száma, akik vizsgálatukat kérték az ambulancián, de a kérdőíves vizsgálatban korábban nem vettek részt. Ők a vizsgálatról és a kezelési lehetőségről többnyire informális úton szereztek tudomást.

Programunk kezdeti lépései is igazolni látszanak, hogy több ezres nagyságrendű, kezelésben nem részesülő beteganyaggal kell számolnunk. Nem kampányszerű, hanem hosszú évekre terjedő szisztematikus munkára készülünk, melyről folyamatosan szeretnénk beszámolni.

Munkánkat a Soros Alapítvány támogatja.


Internet hozzáférés:

Osztályunk a Soros Alapítványnál Dial-Up Internet elérést és elektronikus postafiókot (E-mail) nyert el pályázat útján.

Ez a lehetőség nagyban segíti osztályunkat más intézetekkel való kapcsolattartásban, valamint munkatársainkat a tudományos és kutatómunkáik elkészítésében.