Armando Luigi Castaneda
Soha ne hagyd magad sarokba szorítani az iskolában

Köpködj, karmolj, üvölts és legyél kemény. Keress magadnak pártfogót. Tedd, amit mond. Kövesd mindenhová. Csesztesd mindig a kisebbeket. Zúzd be a képüket. Lépj be egy bandába. Verekedj, legyél agresszív, ne félj semmitől. Horzsold le a térded biciklivel. Ölj leguánokat. Gyújtsd föl az erdőt. Vizeld le a biztonsági őr ágyát az építkezésen. Törd be a szomszéd ablakait. Támadj bottal a kóbor kutyára. Szúrd ki a parkoló kocsik kerekeit. Szerezz pénzt anyádtól. Ha nem ad, vegyél ki a tárcájából. Mondd el a barátaidnak, mit csináltál. Ismételd utánam: „minden szegény hulladék, minden fekete hulladék”. Hallgasd el, ha van szegény vagy fekete a családodban. Vedd őket semmibe, vesd meg őket. Tanulj meg hazudni. Hitesd el a szüleiddel, hogy bántalmaz a tanárnőd. Okold anyádat a tanárnő előtt a rossz teljesítményedért. Legyél irigy, kend másokra a balhéid. Soha ne nézz magadba. Szállj rá a kis csírákra. Provokálj verekedéseket. Legyél erőszakos. Karatézz. Öltözködj a divat szerint. Legyen ápolt a hajad. Rúgj be. Tanulj meg táncolni. Verd be a buli szépfiújának arcát.
Dugd meg a bejárónőt. Mondd el a barátaidnak, mit csináltál. Vidd el titokban anyád kocsiját éjszaka. Szerezz tőle pénzt, és menj el kurvázni. Vásárolj drogot. Oszd meg másokkal. Lopj autórádiókat, és add el őket. Szokd meg, hogy van pénzed. Vedd rá a pénzzel a csajokat, hogy elmenjenek veled. Verd be a buli szépfiújának arcát. Állj össze egy lánnyal a társadalmi osztályodból, az sem baj, ha csúnya. Smárolj vele. Dugd meg, ha tudod. Mondd el a barátaidnak, mit csináltál, ha nem is csináltad meg. Érd el, hogy a szüleid vegyenek neked egy új kocsit. Hagyd ott a csúnya csajt. Menj a fővárosba, és kezdj el tanulni a szakon, amit apád választ neked. Vedd le annyi pénzzel, amennyivel lehet. Tanulj keveset. Rúgj be. Szívd el és szívd föl az összes szemetet, amit csak találsz. Dugd meg azt, aki épp akad. Híreszteld, hogy van pénzed. Verd be a buli szépfiújának arcát. Használd ki az embereket. Nézd le a csírákat. Tanulj apádtól. Figyelj oda jobban a nagybátyádra, aki a kormánynak dolgozik. Keress magadnak gazdag barátnőt. Hallgass anyádra, ő tudja, ki való hozzád. Fejezd be a tanulmányaid.
Felejtsd el a verekedéseket. Ne tegyél tönkre több kocsit. Használj kevesebb drogot. Tedd rendbe a hajadat. Viselj nyakkendőt. Dolgozz ott, ahova a nagybátyád beoszt. Keress magadnak pártfogót. Tedd, amit mond. Kövesd mindenhová. Csesztesd mindig a kisebbeket. Zúzd be a képüket. Lépj be egy bandába. Verekedj, legyél agresszív, ne félj semmitől. Vegyél egy nagy autót. Keresd a gyors hasznot. Építs ki kapcsolatokat a kormányban. Indulj egy közbeszerzési pályázaton. Kend meg azt, akit kell. Kamatoztasd a kapcsolataidat, ne vesztegesd az időt. Házasodj meg. Szerezz egy hatalmas lakást apósodéktól. Alapíts céget. Vegyél föl banki hiteleket. Kend meg azt, akit kell. Vidd csődbe a vállalkozást. Vegyél egy nagy házat. Szaporodj. Kezdj motorokat árulni. Moss tisztára narkódollárokat. Vegyél külföldi kocsit. Nyiss számlákat külföldön. Tarts szeretőt. Építs bevásárlóközpontot. Moss tisztára narkódollárokat. Szállj be a résztulajdonolt ingatlanok piacába. Moss tisztára narkódollárokat. Hagyd félbe a projektjeidet. Vidd csődbe a vállalkozást.
Kezdj el újra a kokózni. Hagyd ott a feleséged, és lépj le a modellel. Bérelj luxusapartmant. Rúgj be. Járj minden este bulizni. Veszekedj a gyerekeiddel. Vonj le a zsebpénzükből. Nyiss éttermet. Hanyagold el. Vidd csődbe. Nézz más üzlet után. Figyeld, hogyan csukják be előtted a kapukat barátaid. Fenyegesd őket, sértegesd őket, átkozd őket. Add el a külföldi kocsid. Szívjál annyi kokszot, amennyit csak tudsz. Ne adj több pénzt a gyerekeidnek. Költsd el a maradékot. Lépd túl a kártyáid hitelkeretét. Kérj kölcsön. Add el az aranyórádat. Nézz pornófilmeket, most, hogy már nem tudod megfizetni a nőket. Keress munkát. Dolgozz rosszul. Fogadd el az elbocsátás feltételeit. Tedd tönkre magad. Betegedj meg. Felejtsd el a családod, akik nem szeretnek téged. Halj meg magányosan, de halj már meg végre, mert lejárt az időd.
 

                 KERTES GÁBOR FORDÍTÁSALettre, 77. szám


Kérjük, küldje el véleményét címünkre: lettre@c3.hu