Gyõrfi Gábor
Belsõ képek, 1995

Komputer-installáció videóvetítéssel


Jean Clair szerint az új mûvészeti modellek a biológia és a genetika területérõl jönnek: a szervezet, a teremtés, az élet misztériumaival foglalkozó kutatások területérõl. Az elmúlt évek során figyelmem a neurológiai modellek felé fordult, melyeket számítógépek segítségével, nem tudományos, hanem elsõsorban mûvészeti céllal készítettem. Elképzelésem szerint az emberi idegrendszer mûködésének akár csak részleges modellezésével, a létezés és teremtés aktusának megértéséhez kerülünk közelebb.
A több évre tervezett mûvészeti programban két párhuzamosan megvalósuló célt tûztem magam elé: egyfelõl technikai és tudományos szempontból igényes idegrendszeri modellek elkészítését (számítógépprogram formájában). Ezek a programok minden esetben olyan idegrendszeri mûködéseket próbálnak szimulálni, melyek a biológiai idegrendszer szerkezetének sajátjai, hagyományos számítógépprogrammal ezért nehéz õket modellezni. Másfelõl ezeket a modelleket „kifordítom", térben láthatóvá teszem, valamiféle kinetikus szobrot készítek, amelynek változásait nem a véletlen vagy valamilyen elõzetes program vezérli, hanem a neuronhálózat folyamatos mûködése.

Ennek a sorozatnak volt az elsõ darabja az a számítógépes installáció videóvetítéssel, amit A pillangó-hatás c. kiállításon mutattam be. Ez a program különbözõ formákat különített el egymástól

Az NNM 1.23 letöltése (240613 byte)


Vissza a Jelenkoordinátákhoz