1014, Budapest, Országház u. 9.
 
PIPS:lab - luma2solator

 

Korábbi kiállítások

Surányi Miklós:

Monitor, szén

2003. április 24. - május 20.

Pár éve, amióta multimédiával foglalkozom, folyamatosan keresem azt a technikát, amelynek segítségével számítógépes animációimat klasszikus eszközök nélkül, csak kód felhasználásával készíthetném el. Olyan mozgó rajzokat szerettem volna, amelyek a hagyományos grafikai technikák minőségére rímelnek. Az évek során a szoftverek és programozási képességeim összecsiszolódtak, ezért szükségesnek tartottam rajzaim személyes jellegének felerősítését. A megoldást vázlataim félreprogramozásában találtam meg, melynek során a programozás tehetetlenségébol érdekes vizuális hibák keletkeztek. Később ezeket a hibákat használtam fel egy-egy rajz elkészítéséhez, amelyek aztán az installáció grafikai alapját képezik.

Az installáció a fotózás egyik alapkellékét, a diák nézésére szolgáló átvilágító-dobozt (asztalt) szimulálja számítógép segítségével. A számítógép monitorját mattüvegként használom, amelyre diákat helyezve animációkat vezérelek. Ezek az átvilágított képpel interferálva tereket töltenek ki, így mozgatva meg a statikus diaképeket és azok jelentését. Az installáció jó alkalmat teremt a különböző, diahasználathoz kapcsolódó toposzok felhasználására (rávilágítás, átvilágítás, dia szerepe a privát fotóban, keret).

Az egyes elemek egysége, a valóságos térbeli viszonyok megcserélésével érdekesen reprezentálja a képalkotás klasszikus ellentmondását, amely a dia, azaz a dokumentum adottságának és az animációk virtualitásának ütköztetésébol adódik.

Surányi Miklós