Utazó Cyber Utópiák
2002. május 6, hétfő 18 óra
C3 Kulturális és Kommunikációs Központ, Budapest, 1014 Budapest, Országház u. 9

A Zágrábban rendezett nemzetközi Cyber Utópiák konferencia az új technológiák segítségével létrehozott szellemi termékekre és azok cseréjére fókuszáló panelje a C3 meghívására Budapestre utazik. A fórum előadói Ricardo Dominguez, Sebastian Luetgert, Joanne Richardson, Felix Stalder és McKenzie Wark. Az est témái többek között a kultúra, technológia és gazdaság jelenkori és jövőbeli összefüggései, a szabad hozzáférés és együttműködés biztosításának korszerű stratégiái, a hálózati aktivizmus és passzivizmus, s elhangzanak majd kritikus, radikális, akár utópisztikusnak is nevezhető elképzelések.

Ricardo Dominguez a The Electronic Disturbance Theater (EDT) alapító tagja.
Ez a csoport fejlesztette ki a virtuális gyűlésezés technológiáját 1998-ban, hogy szolidaritást nyilvánítson a chiapasi Zapatista közösségekkel. A The Thing főszerkesztője (http://bbs.thing.net/login.thing). A Critical Art Ensemble tagja 1987-94-ig, és az elektronikus polgári engedetlenség elméletének szerzője. 2002-ben Coco Fuscoval közösen bemutatott egy 12 órás streaming media hálózati performance-ot „Dolores from 10h to 22h” címmel a helsinkii Kiasma kortárs művészeti múzeumban (http://www.kiasma.fi/ars/dolores). 1997-2000-ig Ricardo egy ál-üzlet ál-eladója volt (Fake Fakeshop Worker) (http://www.fakeshop.com), azaz egy olyan hibrid performance csoport tagja, mely net.art projektjével az elsők között mutatkozott be a Whitney Biennálén 2000-ben. Számos nemzetközi net art projektben vett részt: Dollspace, Francesca da Riminivel közösen (http://www.thing.net/~dollyoko), Somatic_Architecture Project Diane Ludinnal (www.thing.net/~diane), és OS_rabszolga az i_drunnersben (Mistresses of Technology Project) (http://www.idrunners.net). Közreműködött Jennifer és Kevin Mccoy (http://www.airworld.net) projektjeiben és a Verbal csoporttal (NYC) részt vett a „The Warhol Hijack”-ben. A nettime latino (nettime.org) alapító tagja. Az ő nevéhez fűződik az EDT SWARM akciója az Ars Electronica (Linz, Ausztria) 1998-as InfoWar fesztiválján. The Zapatista/Port Action (MIT) címmel 1996-97-ben szervezte első digitális zapatista projektjét, egy három hónapos RealVideo/Audio hálózati projektet Ron Roccóval közösen. Esszéi jelentek meg a Ctheory-ban (http://www.ctheory.org), valamint a "Corpus Delecti: Performance Art of the Americas,"-ben (Routledge, 2000, szerkesztő Coco Fusco). Továbbá ő szerkeszti az EDT következő kötetét: "Hacktivism: network_art_activism", (Autonomedia Press, 2002).

Sebastian Luetgert a nettime egyik moderátora, a mikro és a bootlab tagja.
Ő hozta létre a rolux.org-ot (http://www.rolux.org/), a textz.com-ot (http://www.textz.com/), a Gutenberg projektet, valamint a „Last Tuesday”-t, melynek keretében a résztvevők „mp3 fájlokat, Ázsiából érkező béta tesztes új vírusokat cserélhetnek, vagy szavazhatnak a legbugyutább kereskedelmi website nevekre”. Az „Introduction to a true history of the Internet” és más művek szerzője a háló társadalma és az új technológiák kultuszának ellentmondásai témájában.

Joanne Richardson filozófus, film- és médiateoretikus, független kurátor.
Két éve Horvátországban, Magyarországon és Romániában él és dolgozik. Az ASU2 konferencia társszervezője, az a.network egyik alapítója. A subsol hálózati folyóirat (http://subsol.c3.hu/) szerkesztője és dizájnere, mely művészek, aktivisták, filozófusok és független művészeti intézmények fóruma. A "Twilight of the Idols" és számos esszé szerzője a független média, a kísérleti film és videó, a net.art és aktivizmus témájában.

Felix Stalder a Surveillance Project, egy transzdiszciplináris kutatás
gazdája ösztöndíjas professzorként Kingstonban, Kanadában. Ő a vezetője az Openflows (http://www.openflows.org/) projektnek, a résztvevők médiumának és az „open source intelligence”-nek. Számos művet publikált a média, a politikai gazdaságtan, valamint az új kommunikációs technológiák társadalmi, politikai és gazdasági dinamikájának témákörében.

McKenzie Wark a nettime egyik moderátora és a Readme! Nettime antológia
társszerkesztője. Számos könyv szerzője: "Virtual Geography", "The Virtual Republic", "Celebrities", "Culture and Cyberspace", valamint legutóbb az "A Hacker Manifesto", mely online olvasható a következő címeken: (http://www.feelergauge.com/ és http://www.textz.com/). Brad Millerrel közösen a Planet of Noise c. multimédiás munka társalkotója. Vendég professzor a SUNY egyetem Komparatisztika Tanszékén Binghamtonban.