KÉPTÁR / PICTURES
Letöltés ideje 19200-as Modemmel: 1'00"
Karika Lívia festménye
Melicher Janka képei

Melicher Janka a szlovákiai Privigyén született. Férjével és kislányával Budapesten él. Jelenleg az ELTE bölcsészkarának hallgatója.

Janka amatőr festő. Képei látomások, expresszionista és szürrealista elemekkel. Komponálási készsége ösztönösen jó. Színeinek összhangja egy nagyobb egységekben gondolkodó ember világát tárja elénk. A rögtönzések és a pillanatnyi hangulatok egyéni megörökítése minduntalan érzelmeket vált ki Melicher Janka festményeiben gyönyörködőkből. A tökéletességet megközelíteni szándékozó színharmónia és a formák nyersesége - "Schein aus Tiefe", a mélység jelzései, ahogy Nietzsche mondta.
Aki eljut idáig, az a nyugalmat és a fájdalmas gyönyör csípéseit a felület káprázatában találja meg. A fantáziáját szabadon engedő, gyermeki csapongásra még képes ember ezt az ontogenezist érezheti ki a festményekből. Azt a gyorsított fejlődést, amelyet csak a saját útjukon járók élhetnek meg. A festőiskolák a kiváló technika megtanítása közben megölik a kreativitást és a fantáziát is szűk keretek közé szorítják.

A versformák nagyhírű mestere, Verlaine ezért szerelmesedett bele a nyers és megbotránkoztató újszerűséget hozó Rimbaud verseibe és személyiségébe. Ezért nyerhette el csak halála után méltó hírnevét Csontváry. Ezért tekintik sokan pökhendi bohócnak Dalit. Pedig a festők tudják, hogy ez az egyik legnagyobb elismerés, amit egy művész a korától kaphat.

Janka még semmilyen festészeti képzésben nem részesült. Magára a nézőre bízza, hogy a festményeket a saját világán belül elrendezze.

Eddigi kiállításainak sikerei (Budapesti Szlovák Gimnázium, Szlovák Intézet, BME, Párkányi Galéria) bizonyítják, hogy ezt sokan tartják érdekes feladatnak.

Melicher Janka festményei
Véleményem szerint
/Podža Môjho Názoru/
I-III.
    

Befejezetlen mű
Nedokončené Dielo

Hajnal
Úsvit

Ellentétek
NezrovnalosFeleslegesség
NepodstatnosNem az. Például trikolor t lehet belőle készíteni.
Íme a "Trikolóra"


Karika Lívia festménye a dunaszerdahelyi Művészeti Iskolában rendezett kiállításáról

Vissza a Főlapra