Kereskedelem, turizmus

Szentgotthárd hármashatár-menti fekvése meghatározó a város kereskedelmi-szolgáltató feladatainak ellátásában. A város igazgatási területén mûködik az ország egyik legforgalmasabb nyugati kapuja, a rábafüzesi határátkelõhely. A határátkelõhely közel ötmilliós forgalmát, amely nagyobb mint a többi Vas megyei átkelõé együttesen, kedvezõen gyorsítja a megépített kamionterminál. A város vonzáskörzetében található a felsõszölnöki határátkelõhely Szlovénia felé. Közvetlen vasúti kapcsolat van Szentgotthárd és Graz között.

A kereskedelem és a turizmus területén többségében magánvállalkozók végzik a szolgáltatásokat, számuk eléri a 200 fõt. A bevásárló turizmus keltette igények kielégítésére butiksorok jöttek létre. A vendéglátás iránt megmutatkozó igényeket egyre növekvõ színvonalon elégítik ki a városban és a térségben. A szállodák és a panziók mellett a fizetõ vendégszolgálat biztosítja a szálláslehetõségeket. A város az Õrségbe és Vendvidékre irányuló turizmus egyik kiinduló pontja. A máriaújfalui Hársas-tó szép környezete, tiszta levegõje és vize jó lehetõséget nyújt kirándulásra, horgászásra és fürdõzésre.

A Pável Ágoston Múzeumban a helytörténeti emlékeket, az ún. Magtár templomban (ma színház) különbözõ kiállításokat tekinthet meg a látogató.

A Szentgotthárdra érkezõ kirándulók az ország egyik legszebb barokk templomában gyönyörködhetnek a Széll Kálmán téren. A templom kiváló akusztikája orgonahangversenyek megtartására teremt kitûnõ lehetõségeket.

A helyi és nemzetközi kulturális programok közül kiemelkedik az évente megrendezésre kerülõ hármashatár találkozó és annak kulturális rendezvényei.