KOMPOSZTÁLÓ TOALETTEK


A komposztáló toalettek történetéből

A komposztáló toalettek őstípusa a svéd Clivus Multrum, melyet 1939-ben fejlesztett ki Rikard Lindström. Ma több tucatnyi változata készül világszerte. Legelterjedtebb Skandináviában és az USA-ban. Az 1980-as évektől gyártja a német Berger Biotechnik GmbH. 1991-ben a hollandiai Stiftung de Twaalf Ambachten továbbfejlesztette az eredeti változatot, az új toalett neve: Compact Composter.

Hogyan működik a komposztáló toalett?

A komposztáló toalettek vízöblítés nélkül, házon belül működnek, tehát nem azonosak a kerti árnyékszékekkel. Szagmentesen alakítják humusszá a fekáliát és a háztartási szerves hulladékot.

Milyen környezetvédelmi előnyök származnak használatából?

Megszűnik a házi szennyvíz legfőbb szennyezőanyagának utánpótlása, ezzel a talajvizek és élővizeink nitrát-szennyeződését radikálisan csökkenthetjük. Fejenként napi 50 l ivóvizet takaríthatunk meg.

Milyen gazdasági haszna van?

A Clivus Multrum (CM) működési elve

A fekália a vízöblítés nélküli (pottyantós) ülőkéből az alatta elhelyezkedő, szellőzéssel ellátott komposztkamrába jut. A konyhai szerves hulladékot is ide szórhatjuk. A kamrában talajbaktériumok és mikroorganizmusok segítségével idővel beindul az összegyűlt nyers komposzthalom aerob (oxigén jelenlétében zajló) melegkomposztálása. A folyamat eredményeképpen cca. 2 – 2,5 éves érlelés után steril, szagtalan humusz keletkezik, mely azonnal hasznosítható. A felesleges nedvesség a szellőzőkürtőn át a szabadba távozik. A komposzt térfogata az érlelés során Ľ - 1/5 -ére csökken, miközben a tartály rézsűs fenekén lassan csúszik az eltávolító nyílás felé. A komposztkamra a toalett-ülőke alatt, a pincében helyezkedik el. Egy hosszabb ejtőcső közbeiktatásával az első emeleten is létesíthető egy további ülőke.

A Compact Composter (CC) működési elve

A CC hasonló elven működik, de elődjéhez képest új előnyöket kínál:

 • nem csak alápincézett épületekben alkalmazható
 • cca. félévente egyszer el kell forgatni a tartályt vízszintes tengelye körül 900 –kal, ezután – alaphelyzetbe visszaállva - így jut a komposzt az első kamrából a másodikba. Újabb fél év elteltével a második kamrából a harmadikba, onnan a szabadba jut az érett komposzt. A félévenkénti átforgatás révén a komposzt átlevegősödik, ezáltal a komposztálás felgyorsul. Az érlelés ideje cca. 1,5 évre rövidül.

Hazai beszerzési lehetőségek

A Szelíd Technológia Alapítvány elnöke, Ertsey Attila megkapta a Stiftung de Twaalf Ambachten vezetőjétől, Sietz Leeflangtól az engedélyt a CC gyártására. Az eredeti leírás szerinti építőanyagokkal (fa, furnérlemez, ferrocement) készült próbadarab túl nehéznek bizonyult. Az alapítvány úgy döntött, hogy technológiát vált és üvegszál-erősítéses poliészterből gyártja a tartályt. Az első hazai gyártású CC az 1996-os Naturexpo-n mutatkozott be, a nagysikerű AUTONÓM HÁZ kiállításon. Jelenleg egy méretben készül, 6 fő állandó használatára.

Műszaki adatok

Beépítési helyszükséglet

 • szélesség: 120 cm
 • hosszúság: 176 cm
 • magasság: alaphelyzetben 90 cm; ürítőhelyzetben 176 cm
 • szellőzőcső átmérő: 110 mm
 • min. helyiségméret:
  • két végén történő hozzáféréssel 120 × 230
  • egy végén történő hozzáféréssel 150 × 230
 • adalékszükséglet: kezeletlen faforgács, ill. kéregapríték

Tájékoztató ár: ~ 200.000,- + ÁFA + szállítási költség

(a gyártó az árváltoztatás jogát fenntartja)

Szállítási határidő

Megrendeléstől számított cca. 45 nap, 50 % előleg befizetésével

Információ

Ertsey Attila; telefon: (1) 349 1236 (napközben)