Főmenü   Cv / Cv   Linkek / Links  
Kontakt / Contact
 
 
 
 
 
 

CONTINENTAL

Interaktív kompjúter-installáció
Flash-alkalmazás
www.c3.hu/~rub/continental
2003


"Vécsei Júlia munkája "aktuálpolitikai" kérdéseket modellez. A számítógép program egy kontinens országainak sematikus térképét ábrázolja, a náció nevének és zászlajának feltüntetésével. Ezek egymáshoz való viszonyát azonban egy dinamikus változónak tekinti, ami különböző belső és külső hatások révén az egész terület politikai elrendezésére kihat. Ha egy ország meggazdagszik, az szükségszerűen hatalmi pozícióra tesz szert és növeli országhatárait, míg végül a nemzet szimbólumának, a zászlónak az átszíneződéséhez vezet. A kontinens erőviszonyait tehát a folyamatos gyarapodás és szegényedés egymást ellensúlyozó történései hozzák egyensúlyi helyzetbe.
E szoftver egy igen komoly játék: a külső szemlélő, jelen esetben a néző, akarata szerint aktiválhatja az országokat pozitív és negatív erőkkel. A végső hatalom, az irányítás tehát egy szemlélő kezében van, akinek szabad döntésére bízza a művész, hogyan befolyásolja e történelmi ábra alakulását. A párhuzam a valós politikai helyzetekkel kézenfekvő.
Vécsei Júlia grafikája ezen túlmenően egy sematikus képi világot teremt, ahol a színeknek és formáknak önálló jelentése van. Ez a szimbólumrendszer a néző számára akkor válik érthetővé ha használni kezdi a "rajzot ", mert nyilvánvalóvá válik hogy a művész megoldása a nemzetek feletti gazdaságpolitikán alapuló hatalmi viszonyokról szól. E lehetséges jövőmodell egyszerűségével és áttekinthetőségével egyszerre elgondolkodtat és szorongást kelt mert rájövünk, a következő játékszint csak az egyéni valószínűség számítás lehet."

Petrányi Zsolt

   
   

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Kiállítás:
2003   Győrffy László, Kupcsik Adrián, Vécsei Júlia, Vízivárosi Galéria, Budapest

 
© Vécsei Júlia