Magyar / English
 
 
Langh Róbert
 
 
Retroscope
(számítógépes installáció)
2003

A szabadon mozgatható irodai szék változó helyzete folytán egy-egy virtuális zónába kerül, miáltal különböző videó programok aktiválhatók. A területeknek megfelelő videók a szék igazításával irányíthatók, es így a filmek szakaszait táblázati kiosztással, nonlineárisan érhetjük el. A zónák szub-mátrixai közvetlen kapcsolatban állnak a videók játszási idejével, es a pozíció változtatása ugrásokat indukál a film történetében. A székbe épített megjelenítő rádiós kapcsolatban áll a központi adóval, amely a területet figyelő kamera adatainak megfelelően sugározza a hozzá tartozó műsort. A megfigyelés a kamera optikai jeléből kiválasztott legfényesebb pont helyzetéből állapítja meg az aktuális pozíciót, amely a struktúrából adódóan maga a kijelző képernyő.
A modell általános felhasználásra is alkalmas, ez esetben azonban saját videofilmekbol összeállított archívum illusztrálja a működését. A gyűjteményes CD-rom rendszerezve tartalmazza az 1989-95-ig készült videokat, és multimedias alkalmazásként önállóan is futtatható. A dinamikus kezelői felület végtelenített maszk-kollázsokból áll, amelyek elcsúszása követi a székben ülő néző manőverezését.

 


Az installációról készült felvételek a Millenáris parkban 2003-ban megrendezett "Aura" című média-művészeti kiállításon készültek, amelyet Walter Benjamin "Műalkotások a technikai sokszorosíthatóság korában" című esszéje alapján Peternák Miklós és Erőss Nikolett rendezett a C3 közreműködésével.