Magyar / English
 
 
Langh Róbert
 
 
Instabil montázsgép
(számítógépes installáció)
2005


"...A mű egy lebegő monitor, mozgatható érintőképernyő segítségével érzékelhető, változtatható panorámaképet tár elénk, mely azonban csak az alaphelyzet. E panorámát ugyanis a nézői aktivitás asszociatív képsorozatokkal népesítheti be, járhatja körbe, alakíthatja át. A képek forrása az internet, a rendszer rejtett eleme egy olyan képkereső, mely adott fogalmakhoz rendelt képhalmazok alapján építi változó montásszerkezetté a – a művész kifejezését használva – “képi forgácsokat”. Tudjuk, hogy a legtöbb képkereső nyelvi alapon indexelt képhalmazból dolgozik, ami sok furcsaságot eredményez alkalmanként, itt azonban a keresési eredmény nem listaként, hanem két képforma aktív erőterében, a panoráma és a montázs Szküllája és Kharübdisze között mutatkozik. A kép azonnal képelemmé válik, elveszti egyediségét, integritását, beleolvad egy nagyobb képbe, ami viszont változik, nincsenek határai, csak egy ablakon – a monitoron – keresztül nézhetünk körül e vizuális tartományban. A szerzők, szerkesztők előre preparált képi világa, a véletlenmontázsok halmazai és a látogatói nézet, az érdeklődés mint mozgó figyelem szervezi fogalmi meghatározásokká, vagyis újabb keresésre alkalmat nyújtó gyűjtőnévvé az elemeket s így vándorlunk játékosan névről névre, fogalomról fogalomra. Az asszociációk a szerzői szándék szerint jelentésbeli láncokat, megismerésmodelleket, kognitív folyamatokat jelezhetnek (alkalmasint jelképezhetnek), érzéki és művészi formában tárva elénk a nyelv és a kép sokszor összekapcsolt és még többször elkülönített, egymástól jól elhatárolható de mégis egymással számtalan módon vonatkozásba hozható fogalmait, az emberi gondolkodás meghatározatlan (indefinite) kereteit. ..." Peternák Miklós

A jármű segítségével virtuális panorámákban manőverezhetünk, miközben képeket töltünk le az internetről. Használat közben a monitor mozgatásával közelíthetünk a részletekre, amelyek újabb fogalmi asszociációkat hívnak elő a nézőből. A fizikai modell helyzetét gyroszkóp által közvetítjük a számítógépbe, ezáltal újfajta valóság-érzékelésre nyílik lehetőség: a mozgási energia az egyensúly megváltoztatásával virtuális tényezővé, helyzeti energiává válik. Az egymást inspiráló képkereséseket érintő panelen indíthatjuk el, amely a lebegő monitor része. A képi forgácsokból újabb panorámák épülnek, amelyeket a montázs-gép a helyszínen alkot meg.
Tárgyak és fogalmak kiválasztásán alapuló rendszer, amelyet 2-3 néző működtet virtuális környezetben. Motívációja részben elméleti, mivel jelentésbeli láncokat, asszociatív megismerési folyamatokat képez, részben szenzitív, mivel a tárgyak képeihez férhetünk hozzá. A játék közben a monitor mozgatásával közelíthetünk a tárgyakra, amelyek megtetszenek, vagy kiválaszthatunk olyan fogalmakat, amiről többet szeretnénk megtudni. Választásaink hozadéka egy újabb fogalmi kör, amelyen belül szemre vételezhetjük az ahhoz kapcsolódó tárgyak képeit. (például, ha az "SZIVÁRVÁNY"
halmazon belül ráközelítünk a zebracsíkos falvédőre, akkor átléptünk a jelzett "ALLERGIA" témakörbe, onnan a kislány képéről az "ASSZONY"-ba, stb.) A halmazok kialakítása és összekapcsolása tehát egy moderált internetes képkeresésen alapul, amelyet látványos megjelenítő eszközök segítségével egy könnyen használható kezelői felületbe építünk. A tartalomért felelős szerkesztők saját belátásuk szerint kigyűjtik és értelmezik a találatokat, összekapcsolják őket. A kapcsolat alapja egy fogalom, amely egyben az új keresés kulcsszava. A képi forgácsokból panorámák épülnek, amelyeket a montázs-gép a helyszínen alkot meg. 
Bővebben


Shockwave plug-in letöltés)