König Róbert

A Pro Philosophia Füzetek olvasói - már szinte a kezdetek óta - találkozhatnak König Róbert rajzaival, grafikai montázsaival. A rajzok oldják a kiadvány szövegeinek tömbszerűségét, gondolatébresztők, és gyakran kapcsolódnak az írások szellemiségéhez is, szinte illusztrációként is értelmezhetők.

A művész 1999. decemberében Baden-Württemberg Tartomány Donauschwabischer Kulturpreis fődíját vehette át Sindelfingenben, addigi szakmai munkája elismeréseként.
König Róbert 1951-ben született Székesfehérvárott, tanulmányait 1975-ben fejezte be a Magyar Képzőművészeti Főiskola Sokszorosító Grafika Tanszékén. Azóta ott tanít.
Elsősorban a klasszikus grafikai műfajok művelője, de az ismert eljárásokat mindig ötvözi és kiegészíti újabb elemekkel. Témaválasztása igen gazdag, utazásai pedig motívumgyűjtő kirándulások. Irodalmi inspirációit is utazásként jeleníti meg.
1998-ban rendezett nagyszabású, székesfehérvári tárlatán egyik barátja így méltatta az alkotót: "König Róbert művészete a tudatos és az ösztönös, a tervszerű és a rögtönző attitűd metszéspontján születik. Sejtelmesebb képein is valamilyen értelem fénye világít, s van bennük valami kiszámítottság. Bizonyosan a világ titokzatos közepe felé akar közelíteni, leleményességgel, gazdag formaváltozatokkal.
Ez a művészet nem korszerű, hiszen korunk művésze az egyedülléttel és a kereséssel kínlódik. König Róbert más utakat választott. Minden művében az az alapkérdés mutatkozik meg, hogy valahová tartozunk.
A nagy mítoszok kiüresedésekor König Róbert egy sajátos mítosz megteremtésére törekszik - amellyel életünk lényegét kívánja mindenekelőtt a maga számára, de talán a mi számunkra is megfogalmazni. Nézzük meg, hogyan teszi a dolgát!"