VISSZA FŐOLDAL FEL KÖVETKEZŐ

BESZÁMOLÓ 2007.

FŐOLDAL

Imrei Polgárőr Csoport

A Budapesti Polgárőr szervezetek Szövetségének

társult tagja

BESZÁMOLÓ

2007.

 

Az Imrei Polgárőr Csoport létszáma 2007-ben 24-28 fő között volt. Az elmúlt évben 9 fő kezdte meg próbaidős szolgálatát a csoportnál. December 31 –én a létszám 25fő + 3 fő próbaidős.

A szolgálatokat Pestszentimrén és az Alacskai lakótelepen teljesítjük, minden napos rendszerességgel, a késő esti óráktól hajnalig. A szolgálatokat elsősorban a kuratórium által biztosított gépkocsival, de szükség esetén saját tulajdonú gépkocsival látjuk el, főleg nagyobb létszámú közös akciókban.

Tagjaink átlagosan havonta három-négy-öt szolgálatot teljesítenek. A legtöbbet teljesítők 40-50 napon vállaltak éjszakai járőrszolgálatot. Az év során átlag egy hónapban 60 szolgálatunk volt (egy fő egy szolgálat). Ettől eltérő áprilisban 72, májusban 69, szeptemberben 95, és decemberben 70 szolgálati alkalom volt. Az éves szolgálatok száma 783, ha ezt átlagos 5 órával számoljuk ekkor ez 3615 óra, de ennél is több volt, mert például az egész napos szolgálatok, mint Szeptemberfeszt, Szüreti Felvonulás, temetői szolgálat nem 5 órát, hanem hosszabb ideig tartott. Szeptemberben egyébként is rendőrség kérésének eleget téve nyújtott szolgálatokat adtunk, ugyan úgy mint decemberben. Ezen szolgálati idő alatt 26739 km. tettünk meg.

Tapasztalataink szerint a késő estig illetve éjszaka is nyitva tartó szolgáltatók örömmel veszik, ha szolgálat során egy vagy több alkalommal felkeressük őket. Vannak olyanok is, akik kifejezetten igénylik a rendszeres megjelenésünket. A lakosság részéről telefonon,

e-mailben, vagy személyesen is megkeresnek, kérnek segítséget, adnak információt, javaslatot arra vonatkozóan is, hogy járőrözésünket mely területen sűrítsük. Örvendetes, hogy az elmúlt években megemelkedett azon megkeresések száma, amikor azt kérik az ingatlan tulajdonosok, hogy hosszabb-rövidebb távollétük esetén figyeljünk lakatlan ingatlanaikra.

Pestszentimrei napok keretében hagyományosan a Pestszentimrei Közösségi Házban lakossági tájékoztatót tartottunk novemberben.

           Kapcsolatot biztosítunk, és tájékoztatást nyújtunk az Internet segítségével a www.ipcs.hu címen.


 

Közbiztonsági szempontból kritikus pontok Pestszentimrén
 

  - Kisfaludy, Nemes u.- jelentős az éjszakai forgalom az éjjel-nappal működő üzletben, parkolási lehetőség nincs. Ugyanaz a helyzet a gumijavító műhelynél, ahol a javításra váró gépkocsik zavarják a jármű és gyalogos forgalmat is. Az előző évekhez hasonlóan már a szemközti oldalon is a gumisműhelyre váró gépkocsik akadályozzák a gyalogos forgalmat, elfoglalva a járda nagy részét. A gyalogosok, sokszor az úttestre kényszerülnek. A téli – nyári gumik cseréjére várakozók pedig már a buszmegállót is elállják. Az élelmiszerüzlet előtt közterületen nagyon gyakran jelentős csoportosulások vannak. Az italdiszkont előtt gyakran fordul elő köztéri italozás. Különösen a nyári időszakban, ezt a környéken élő lakosság sérelmezi.

  - Közösségi tér hiányában a Vásáros tér is gyülekező fiatalok találkozó helye, ami nem egy esetben szintén zavarja a környéken élők éjszakai nyugalmát.

  - Gyál várossal határos területek. Sok esetben bűnelkövetési célból gyalogosan és gépkocsival jönnek át személyek, feltehetően több betörés kerti lopás elkövetője az agglomeráció lakója.

  - Az Alacska lakótelepen és nem ritkán a Kastélydombi iskola környékén, az előtte lévő játszótéren a kismotoros fiatalok borzolják a lakosság kedélyét. (Az Alacskai gyalogos járőrökkel rendszeresen beszélünk, amennyiben igénylik segítünk.)

  - A BKV sofőrjei örömmel veszik, hogy a buszvégállomásokon illetve az éjszakai járatok környékén gyakran megfordulunk, szükség esetén segítséget nyújtunk.

  - Járőrözésünk során, amennyiben műszaki meghibásodást tapasztalunk, a közüzemi szolgáltatókat (Elektromos Művek, Vízművek, Csatornázási Művek) telefonon értesítjük.


 

Főbb statisztikai adatok:
 

-8- alkalommal Közlekedési baleseti helyszínbiztosítás

-3- alkalommal Sérülthöz hívtunk mentőt

-2- alkalommal Közterületi rablás helyszínbiztosítás

-1- alkalommal Közterületi verekedés megakadályozása

-1- alkalommal Körözött személy megtalálása

-1- alkalommal Körözött autó megtalálása .

-5 -alkalommal Közúti ellenőrzés rendőrséggel közös akcióban

-1- alkalommal Eltűnt személy keresése

-1- alkalommal Betörési helyszín biztosítása

-9 -alkalommal Rendőrséggel közös szolgálat

-1- alkalommal Határőrséggel közös szolgálat

-1- alkalommal Munkaügyi Főfelügyelettel

-2- alkalommal Temetői szolgálat

-1- alkalommal Öngyilkoshoz hívtunk segítséget

-2- alkalommal Csőtörést jelentettünk

-1- alkalommal Vihar után helyszínt biztosítottunk

-2- alkalommal Tűzesetnél helyszín biztosítása + 2 esetben kerületen kívül is

(Kőbánya Ónodi u. i garázstűz, Gyógyszergyári tűz)

-17- alkalommal Rendezvénybiztosítás


 

A BPSZ által szervezett továbbképzéseken vettünk részt.

A statisztikában természetesen nem szerepelnek az olyan esetek (ilyen számtalan volt), amikor gyanús személyek illetve autók mozgására leszünk figyelmesek. Ilyenkor a követést, megfigyelést választva a feltehetően nem egyenes szándékú személyek hosszabb, vagy rövidebb idő után a település elhagyására kényszerülnek.

A helyi feladatok ellátása során már rutin munka az önkormányzati rendezvények biztosítása (március 15: koszorúzás és futóverseny, április: Katasztrófavédelem kérésére Bókai kert, körmenet biztosítása a Barcika téren a rendőrség kérésére, szeptemberben Bókai kert Szeptemberfeszt, futóverseny Szentimre kertvárosban és Pestszentimrén, Szüreti felvonulás stb.). Decemberben karácsony előtt gyakran járőröztünk a környező erdőkben megelőzendő a fenyőlopást.

Az előző évi beszámolókban már jeleztem, hogy a gépkocsink állapota egyre rosszabb.

A 2007-es évben is rengeteget költöttünk az autó javíttatására. Egyre bizonytalanabbá válik a használhatósága és ezáltal a szolgálatok teljesítése kerül veszélybe.

Patika téri és az Alacskai valamint a Vásáros téri játszótér zárását zárhiba és kulcs hiány miatt már nem mindig sikerül maradéktalanul teljesíteni (hibánkon kívül). De az éjszakai ellenőrzését minden este folyamatosan elvégezzük. Sajnos a játszótereken gyakoriak a szándékos rongálások, a játékszerek összefirkálása. Meghibásodást, vagy szándékos rongálást, balesetveszélyt másnap reggel nyolc óráig telefonon jelezzünk.

Szomorúan tapasztaljuk, hogy a hibaelhárítások gyorsasága nem egy esetben alul marad az újabb hibákkal szemben.


 

Közalapítvány a XVIII. kerület Közbiztonságáért

Az alapítványtól pályázati úton kaptuk a támogatást. A benyújtott pályázatunk sikeres volt. Az elnyert összegből tudtuk biztosítani a folyamatos üzemanyag ellátást, egyéb működési költségeinket. A pályázaton nyert pénzek felhasználásának elszámolása, a szükséges bizonylatok becsatolásával a kitűzött határidőre megtörtént.

Az alapítvány kuratóriumának ülésein a csoport elnöke kuratóriumi tagként rendszeresen részt vesz.

A kuratórium a csoport munkáját decemberben 150 000 Ft pénzjutalommal is elismerte.


 

BRFK. XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság

2007-ban épp úgy, mint a megalakulásunktól eltelt tizenkét évben a BRFK. XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetőivel és munkatársaival napi munkakapcsolatot tartottunk, melynek során együttműködtünk Pestszentimre közbiztonságának javításában. Megemlítendő, hogy a TETRA rendszer bevezetésével a járőreink közvetlen kapcsolata megszakadt a mozgó autókkal, csak az ügyelettel tudunk kommunikálni leginkább telefonon, ezért a kölcsönös segítségnyújtás nehézkessé vált.


 

Pestszentlőrinc - Pestszentimre Önkormányzata

A Pestszentimrei Közbiztonsági Centrumot megnyitása óta használjuk. Jól felszerelt telefonnal fax készülékkel üzenetrögzítővel és számítógéppel ellátott irodánkban tartjuk megbeszéléseinket, rendezvényeinket, szervezzük a szolgálatokat és a szükséges adminisztrációs munkát. Együttműködésünket sikeresnek tartom, lehetőségeink szerint teljesítettük a hivatal kéréseit.


 

Budapesti Polgárőr Szervezetek Szövetsége

A szövetség társult tagja vagyunk, a napi munkánkban, PTT-s rádiókkal tartottuk a kapcsolatot. Tájékoztatást, információcserét biztosítottak számunkra. Ez a lehetőség a PTT szolgáltatás leállásával sajnos visszatér az URH rádiókapcsolatra, ami számunkra a rossz lefedettség miatt hátrányos. A BPSZ felé valamennyi adatszolgáltatási és egyéb kötelezettségünknek maradéktalanul és határidőre eleget tettünk.

Személyi jövedelemadó 1%-a ként érkezett támogatást a csoport technikai eszközeinek fejlesztésére fordítottuk. Az előírásnak megfelelően erről a közleményt a helyi újságban közzé tesszük.


Budapest 2008. január 18.

Bihari Gusztáv

elnök sk.


 

E-mail: ipcs@ipcs.hu  
Copyright © 1996-2009. Imrei Polgárőr Csoport
Útolsó módosítás: 2010. november 09.