Ha fölébe repülünk, az első élmény a csodálat: a messzire látszó, négyszögöles templomtorony a körülötte épült hófehér cellaházakkal a táj gyöngyszeme. A Vértes összefüggő zöld tömegében a természeti környezet és az építészet harmóniájának iskolapéldája. De nemcsak az: közelebb ereszkedve lassan föltárul a hely közel ezeréves és az épületegyüttes 230 esztendős históriája, emberek, korok, kultúrák maradandóságra született keze nyomán.

Esterházy József gróf - a környék az Esterházyak birtoka volt - 1733-ban adományozta a kamalduli szerzetesrendnek majki birtokát s az építéshez szükséges meszet, követ, fát. A bencésekből kivált, Romuald által 1012-ben alapított kamalduli rend tagjai némabarátokként, szigorú regulák szerint éltek; épp ilyen szigorú a kolostor együttes építészeti alaprajza, a maga kiegyensúlyozott négyszögszimmetriájával. A kamalduli fehércsuhás barátok számára épült, elmélkedésre és lakhatásra egyaránt szolgáló, négyhelyiséges remetelakok intim udvart zárnak körül, amelynek közepén áll a már említett templomtorony. S hogy a hamisítatlan barokk hangulat még teljesebb legyen, a torony hangjátéka Esterházy Pál 1711-ből származó Harmonia Caelestis című zenei gyűjteményének darabjait játssza negyedóránként.

S bár a történelmi viszályok nem kímélték, az egyedülálló épületegyüttes ma látogatható állapotban fogadja a vendégek tízezreit, környezetében tavakkal, erdőkkel, tisztásokkal, Oroszlánytól 3-4 percnyi autóútra.
E barokk gyöngyszem, a hozzá tartozó, felújításra szoruló kolostorkastéllyal most keresi funkcióját. A terület felhasználására és a táj rendezésére az oroszlányi önkormányzat által kiírt pályázaton számos kitűnő megoldási javaslat született, valamennyi a idegenforgalmi hasznosítást célozva. A kiírók által megkövetelt jellemzők így érvényesülhetnek: rend, nyugalom, egyszerűség, elmélyültség határozza meg a majki műemlékegyüttes jövőjét. Az önkormányzat a részletes funkciók meghatározására, a komplex rekonstrukcióra és a majdani üzemeltetésre ajánlatokat vár.

Ennek az egészen kivételes adottságú művelődéstörténeti értékegyüttesnek a jövője napjainkban dől el, s bizonyos, hogy az egész régióban érezhető vonzereje egyre fokozódik. A hasznosítás, az abba való bekapcsolódás lehetősége most nyitva áll. Akár 30-50 évre szóló koncesszióval, akár az önkormányzattal közösen kidolgozott más konstrukcióban.
A műemlékegyüttes
április 1-től november 1-ig, hétfő kivételével mindennap
10-18 óráig tekinthető meg.

Korlátozott számban szálláshely igényelhető.
Majk képekben

IBK HomePage Minden jog fenntartva © Internet Baráti Kör 1997.
Készítette: Modrián Vilmos és Sólyom Jöran.
Oroszlány