Bemutatkozik Dr Sárai Katalin gyermekorvos

 

Dr. Sárai Katalin gyermekorvosnő

Sárai Katalin vagyok. Miskolcon születtem és jelenleg is ott lakom családommal. Férjem bányamérnök, 14 éve vagyunk házasok. Két gyermekünk van: a 11 éves Balázs és a 4 és fél éves Dóri. 10 évvel ezelőtt végeztem a debreceni egyetemen. Utána a miskolci Gyermekkórház III-as osztályára kerültem, ahol csecsemő és gyermekgyógyász szakvizsgát tettem 93-ban. 2 és fél évvel ezelőtt a kórházi osztályt felcseréltem a háziorvosok látogatására, mert egy gyógyszergyártó cég megbízásából orvos látogató lettem. Ez idő alatt ismertem meg a háziorvosok munkáját és jöttem rá arra, hogy vissza kell térnem a szakmába, a közvetlen gyógyításba, mert számomra nincs szebb, mint amikor látom és tudom, hogy a lázas tekintetű kisbetegek az én segítségemmel válnak újra egészségessé és vidámmá.

– Hogyan talált községünkre?

– Nyáron olvastam az önkormányzat pályázati felhívását, hogy gyermekkörzet létesítése miatt gyermekorvost keresnek. Nagy elszántsággal, de annyira nem bizakodva nyújtottam be pályázatomat.

– Hány pályázó volt?

– Tudomásom szerint 4-5. A testület mérlegelt és nagy örömömre az én pályázatom nyert novemberben.

– Mi volt az oka a 2 hónapos csúszásnak?

– A januári rendelés azért nem indulhatott be, mert a tisztiorvosi szolgálat és a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár együttes engedélye hiányzott, amelyeket csak a teljes felműszerezettség és bebútorozottság után adtak meg. A két hónap erre ment el, de március 1-re elhárultak az akadályok.

– Hogyan fogadták a doktornőt az ongaiak?

– Kezdettől fogva nagy-nagy szeretettel. Mindenki részéről a segítséget éreztem, és nem csak a segítséget, de azt hogy nagyon-nagyon vártak, mert már évekkel ezelőtt meg volt az igény és az ígéret erre a rendelőre.

– Kik tartoznak a körzetébe?

– A 0-14 éves korú gyerekek hivatalosan, de a 14-18 éves korúak szabadon dönthetnek arról, hogy még a gyermekkörzetet, vagy már a felnőtt körzetet választják.

– Hány gyermek tartozik a kezei alá?

– A számuk napról-napra változik. A mai napig 950 gyermek kartonja van a rendelőben.

– Hogyan valósult meg az együttműködés a község más egészségügyi személyzetével?

– A háziorvos kollégák már decemberben biztosítottak segítségükről és kijelentésüket tett követte. Példaértékű volt a betegátadásuk! Szerintem ebben az országban ilyen gyorsan és ilyen gond nélkül még sehol sem történt meg az, hogy a betegeket egyik körzetből egy másik körzetbe egy nap alatt zökkenőmentesen átadják.

A védőnőkkel hasonló jó munkakapcsolat alakult ki. A szakmai munkát egyeztettük, elképzeléseim találkoztak elképzeléseikkel. Így együttes erővel tudtunk nekivágni a közös munkának.

A felnőtt körzetek asszisztensei felé is bátran fordulhatok kérdéseimmel, ha egy-két hivatalos lejelentés mikéntjét még nem tudom. Ők is készségesen segítenek.

Napi kapcsolat alakult ki a gyógyszertárral, hogy a mamáknak ne kelljen még egyszer visszajönniük, ha esetleg elfogyott valami. Mindannyiuk segítsége még több erőt ad munkám végzéséhez.

– Hány beteg jelenik meg egy napon?

– Átlagosan 30-40. Hét elején és végén több, hét közepén kevesebb.

– Kielégítő-e az ongai gyerekek egészségi állapota?

– Az eltelt idő rövidsége miatt erről még igazán nem tudok nyilatkozni, a télvégi vírusfertőzések őket is megviselik. Kellemes tapasztalat viszont, hogy itt a lázas gyerekeket már helyesen elkezdett lázcsillapítottan hozzák a rendelésre, míg a kórházi osztályon az ellenkezője volt az igaz. Örömömben kicsit üröm viszont, hogy a csecsemők már nagyon hamar kapnak tehéntejet, aminek később számos következménye lehet. Sajnos tudom a tápszerek 6 hónapos kortól már nem írhatók fel támogatással, és sok olyan család van, aki nem tudja megfizetni ezek árát.

– Miből áll egy gyermekorvos napja?

– A rendelési időn túl tanácsadást látunk el a védőnőkkel közösen. Keddenként 12-13 óráig Ócsanáloson rendelünk. A bejelentett fekvőbetegeket otthonukban látom el. Ősszel és tavasszal az óvodában és az iskolában szűrjük a gyerekeket, és természetesen az újszülötteket is meglátogatom. Így minden napra van délelőtti és délutáni elfoglaltságom is.

– Mik a doktornő tervei a jövőre nézve?

– Szeretném ha a határozott idejű szerződésem után az elvégzett munkám miatt továbbra is bizalmat kapnék, és véglegesített gyermekorvosa lehetnék Ongának. Nem titkolt vágyam, hogy családommal együtt egyszer családi házra váltsuk jelenlegi bérházi lakásunkat, és miután munkám Ongához köt, így éppen itt.

– Köszönöm az interjút!

– pépé –

Vissza