Az Eötvös-Gorove kastélyMiskolctól délnyugatra Sály-patak bal partján találjuk ezt a bükkaljai kis falut. A település és a környéke már jóval a honfoglalás előtt lakott volt, a bronzkori maradványokon kívül hun és avar sírokat is feltártak. A Lator-vár valószínűleg egy 15. századi huszita vár romja, egyik oldalán őskori földvár és háromszoros védősánc maradványai találhatók.
A faluban található 18. századi kastély és a körülötte lévő park a báró Eötvös, majd a Gorove család birtoka volt. Eötvös József itt töltötte az 1837-38-as évek nagy részét, itt kezdte írni A karthausi című regényét. A kastély ma műemlék.
A falu tájházának a település régi iskolaépülete ad otthont, ennek az iskolának volt tanulója 1871 és 1873 között Gárdonyi Géza. családjával négy éven keresztül a faluban lakott, édesapja uradalmi gépész volt. Gárdonyi Gyermekkori emlékeim címmel írt sályi élményeiről, és más műveiben is megjelenik a falu képe. A tájházban Gárdonyi Géza sályi éveinek és írói munkásságának rövid keresztmetszete is helyet kapott.

 

Vissza