Középkori templom Sajószentpéteren

Sajószentpéter a Bükk északkeleti nyúlványai és a Sajó folyó között, Miskolctól 13 km-re található. Árpád-kori település,középkori latin neve: villa Sancti Petri mutatja, hogy nevét Szent Péter tiszteletére állított templomáról kapta. Gótikus stílusban épült református temploma ma műemlék, melyben a szentély fölötti mennyezeten 17 festett kazetta látható.
A város egy 18. századból származó épületben alakította ki a tájházat, melyben a mezőváros lakáskultúráját, lakóinak életmódját bemutató kiállítás kapott helyet.
A tájházban önálló egységet szenteltek az országos hírű költő, Borsod vármegye egykori főjegyzője, majd alispánja, Lévay József életének és munkásságának. Lévay Sajószentpéteren, a tájház szomszédságában lévő házban született, élete végéig megtartotta kapcsolatát szülőhelyével. Emléktáblája is a szomszédos épület homlokzatán található.   
Érdekes irodalomtörténeti adat, hogy Arany János egy 1855. októberében kelt levelében beszámol arról, hogy Tompa Mihállyal egy napot töltött a városban.                                              

Vissza