A Darvas család kúriája

Onga Miskolctól 10 km-re keletre található, de történelmileg Abaúj megyéhez tartozik. A falu a Bükk és Zempléni-hegység, illetve a Sajó és a Hernád folyók közé ékelődik. A települést átszeli a Bársonyos-patak. Domborzatilag a Nagyalföld folytatásához tartozó síksági terület része.
Onga az őskortól lakott település. Jelentősek a faluban talált bronzkori régészeti leletek. A nyugati határban található " Ongai halmok" néven emlegett két földkúp máig feltáratlan földvár. A község első név szerinti említése 1222-ből ered. A középkorban kicsiny falut a török 1588-ban felégette, de a lakosok hamarosan újra felépítették. A török elleni felszabadító háború, majd a Rákóczi-szabadságharc küzdelmei Ongát sem kímélték. A falu azonban átvészelte a nehéz időszakokat. A XVIII. század már lassú fejlődést hozott a község életében. Az 1750-es években református betelepülők érkeztek Ongára. A lakosok főleg a sókereskedelemből és állattenyésztésből éltek.
A falu földesúri családja a Darvas család volt. A család lányát vette feleségül a szomszédos Gesztely birtokosa, Puky István, akinek révén Csokonai Vitéz Mihály 1801-ben a faluban vendégeskedett.  A nagy magyar történelmi személyek közül megfordult itt II. Rákóczi Ferenc és Görgey Artúr is.

Vissza