A lillafüredi vízesés

A kedvelt kirándulóhelyre különösen szép az út, ha a lillafüredi kisvonattal közelítjük meg. A táj jellegzetes része, a Hámori-tó 1770 táján keletkezett, amikor a Garadna-patak vizét a vasverő hámorok számára felduzzasztották. Itt található Herman Ottónak, az utolsó magyar polihisztornak egykori háza, az úgynevezett Peleház, amely ma emlékház. Herman gyermekéveit a közeli Alsóhámorban töltötte, és ide tér vissza később, végakarata szerint hamvai is Hámor temetőjében nyugszanak.
A Lillafüred üdülőtelep 1892-ben jött létre gróf Bethlen András kezdeményezésére. Nevét a gróf feleségéről, báró Vay Lilláról kapta. A Hámori-tó felett épült hazánk egyik legszebb üdülője, a Palotaszálló. 1927 és 30 között építették Mátyás-korabeli vadászkastélyt utánzó stílusban.
1933-ban a Palotaszállóban tartották meg az Írók Gazdasági Egyesülete kongresszusát, melyen olyan nagy nevek szerepeltek, mint Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Illyés Gyula és József Attila. A tragikus sorsú költő itt írta egyik legismertebb versét, az Ódát, melynek keletkezése helyén emléktábla áll a Szinva-patak fölötti sziklán.

Vissza