Ormánság

 Az Ormánság hazánk történelmi kistája, az ország legdélibb táján fekszik. Területe jellemzõen sík, nagy része a Dráva folyó árterületéhez tartozik. Elsõ lakói a vizenyõs területekbõl kiemelkedõ "Ormákra" építkeztek. A kistérséget határmentisége elzárta a gazdasági fejlõdés gyors folyamataitól, ugyanakkor ennek révén megõrizte táji, természeti, néprajzi, építészeti értékeit.
(A település nevére kattintva bõvebb információt kaphat.) 
Az Ormánságban évszázadokon át református magyarok éltek. Festett kazettás templomaik az õsi magyar jelképrendszer legszebb elemeit hordozzák, az ormánsági kultúra forrás szerepét biztosítják.

    Egyedülálló szépségû festett fakazettás templomok Drávaiványi, Adorjás, Kórós, Kovácshida falvakban találhatók. A 200 évvel ezelõtti gyülekezetek áhitatát örzõ épületek mellett a épi építészet számos fennmaradt emlékével is találkozunk. A vízjárta területekhez alkalmazkodó talpas ház, a fa, mint építõanyag alkalmazása, a vesszõfonatos kerítések egy olyan kultúra és nép emlékét õrzik, amely teljes harmóniában élt az õt körülvevõ természettel. E harmóniát õrzi ma is a Dráva mentén lévõ Duna-Dráva  Nemzeti Park területe.

    Az égerláp, a szlavón tölggyel, magyar kõrissel ékes legelõk, a ritka, védett virágok, állatok a felfedezés örömét nyújtják a természet szerelmeseinek. Az Ormánság vadregényes vidéke kirándulásokhoz, nagy biciklitúrákhoz, horgászathoz, lovagláshoz, s a vizi világ megismeréséhez nyújt lehetõséget.

    Az Ormánság Fejlesztõ Társulás a térséghez tartozó 47 önkormányzat összefogásával szeretné, ha egymásra találna e páratlan szépségû táj és a természetszeretõ ember.

( Tel./Fax.: 73/480-006)