Következő cikk
Előző cikk
Tartalomjegyzék
Nyitólap
Keresés
Vissza

A Magyar Nyelvőr a világhálón

A Magyar Nyelvőrrel 1999. szeptember 26. óta már nemcsak a hagyományos papírváltozatban, hanem az interneten is találkozhatnak kedves olvasóink a Soros Alapítvány támogatásának köszönhetően. A folyóirat címe a világhálón: http://www.c3.hu/~nyelvor/. A fenti címről elindulva jelenleg az 1999. évi, 123. évfolyam 1. számától kezdve olvasható a folyóiratban megjelent összes tanulmány, de terveink között szerepel az archívum időben visszafelé haladó bővítése is.

A két médium közötti különbséget igyekeztünk a legmesszebbmenőkig kiaknázni, így az on-line változat azonkívül, hogy hű tükörképe a nyomtatott folyóiratnak (az önálló ISSN szám [ISSN 1585-4515] nem takar tartalmi különbséget), számos egyéb szolgáltatást is nyújt. (Hogy a szakirodalmi hivatkozást lehetővé tegyük az internetes változatot használóknak is, megjelöljük a tanulmányoknak a Magyar Nyelvőr-beli oldalszámát.)

Az on-line változat újdonsága a tanulmányokban való teljes szövegű keresés. A keresési lapon az olvasó egyszerre legfeljebb öt szót adhat meg, s mindegyiknél külön-külön meghatározhatja, hogy csupán a cikkekben dőlt szedéssel jelölt nyelvi adatok közt vagy pedig a tanulmányok teljes szövegében keressen-e a gép. A keresési feltételnek megfelelő cikkek a legfrissebbtől a legrégebbi megjelenésű felé haladva jelennek meg. Mivel a keresőprogram jelenleg nem szótári szavakat, hanem szóalakokat keres, hasznos, hogy a kereséshez használhatunk ún. dzsókerkaraktereket is (? – tetszőleges karakter, * – tetszőleges karaktersorozat); lehetőség van továbbá ékezetfüggetlen keresésre, ekkor például a kor, a kór, a kör és a kőr szavak ugyanannak számítanak.

A kényelmesebb olvasást segíti elő a lábjegyzetek és a hivatkozások kezelése. Amennyiben ugyanis egy lábjegyzet-hivatkozás fölé húzzuk az egeret, a lábjegyzet szövege (illetőleg ha hosszabb, akkor annak csupán az eleje) megjelenik a monitor alsó ún. állapotsorában; a hivatkozásra kattintva pedig önálló ablakban olvasható a teljes lábjegyzet. A hivatkozások megoldásával a rendszeres „hátralapozást” kerülhetjük el, ugyanis minden hivatkozás egyben kapcsolati pont is, azaz rákattintva a tanulmányvégi irodalomjegyzék megfelelő tételén találjuk magunkat, ahonnan – ha az interneten hozzáférhető (például a Nyelvőr egy korábbi számában jelent meg) – szintén egy kattintással már az idézett tanulmányba tekinthetünk bele.

A magyarul nem olvasók számára könnyebbséget jelenthet, hogy a nyomtatott változatban megjelent angol nyelvű absztraktokhoz külön (számonként egy-egy oldalon) is hozzá lehet férni, őket segíti továbbá az angol nyelvű összevont tartalomjegyzék is.

Az interaktivitást szolgálja a villanypostán való levelezés lehetősége: írhatnak a Magyar Nyelvőrnek egyrészt a nyelvor@c3.hu címen, másrészt levelezőprogram nélkül a Visszajelzés című oldalon. A közérdeklődésre számot tartó leveleket a Fórumban tesszük közzé – lehetőség adódik így vitára, hozzászólásra. Fontosnak tartjuk, hogy az interneten megtalálható számos nyelvészeti hely könnyen elérhető legyen a Nyelvőr oldalain keresztül is, ezért számos kapcsolódási ponttal hívjuk fel olvasóink figyelmét néhány ilyen hálószemre.

Nem lenne teljes a beszámoló, ha nem szólnánk a hiányosságokról. Fentebb már említettük, hogy a keresőprogram jelenleg nem szótári szavakra, hanem szóalakokra keres: ezt kereséskor figyelembe kell venni. Komolyabb fogyatékosság, és ennek megoldására nincs kilátás, hogy a Netscape Communicator böngésző 4.x-es változatait használók az oldalakat eredeti formájukban (a böngészőprogram egy hibája miatt) kinyomtatni nem tudják. Számukra két lehetőség nyílik: átemelhetik az oldalt másik alkalmazásba, vagy a böngészőben kikapcsolhatják a stíluslapok megjelenítését. Ez utóbbi megoldás során ugyan az oldalak esztétikai értéke csökken, de lehetővé válik legalább a nyomtatás. (A beállítás pontos menete a Technikai információk oldalon elolvasható.)

Végezetül az oldal hasznosságát illusztrálandó idézzük a látogatottsági adatokat bemutató oldalnak ezen ismertető írásakor aktuális állását: „A nyitólapot 1999. szeptember 26. óta eddig 648, a cikkeket összesen 1295 alkalommal töltötték le. Oldalainkat a következő országokban látták: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Csehország, Dánia, Franciaország, Görögország, Hollandia, Japán, Kanada, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Románia, Svájc, Svédország, Új-Zéland és Ukrajna. 1999. november 18. 19.30”

Mártonfi Attila

Következő cikk
Előző cikk
Tartalomjegyzék
Nyitólap
Keresés
Vissza

----------

{502} {503}