Falkafolk Együttes

Budapest

 A Falkafolk együttes a hazai nemzetiségeink, illetve a balkáni népek zenéjével foglalkozik.
Eredeti hangszereken játssza ezeket a dallamokat, melyeket többnyire saját maguk gyűjtenek. Vallják, hogy a Balkánon élő népek - görögök, bolgárok, törökök, albánok, makedónok, horvátok, szerbek, románok - zenéi minden különbözőség, nemzeti sajátosság ellenére egy családba tartoznak. 
            Nem múzeumba való dísztárgynak tekintik a népzenét, hanem eleven, még a mai ember számára is gazdag érzelmi és gondolati töltést hordozó közösségteremtő erőnek. A tánccal együtt, azzal szervesen egybeforrva olyan élményt, örömöt jelent, melyet nem pótol semmilyen modern terápia. 
            Rendszeres táncházukat havonta tartják a Bolgár Kulturális Intézetben, a budapesti Andrássy úton, a 14. sz. alatt. A konkrét időpont mindig követhető a Facebook-on, a
https://www.facebook.com/egyuttes.falkafolk/?fref=ts webcímen. Emellett alkalmi táncházakat, tánctanításokat is szerveznek, zártkörű tánctanító-blogjukra korlátozott számban a táncházukban lehet jelentkezni.
            Rádió és tévéfelvételeiket, mint az utóbbi időben másokét is, ritkán játsszák, újak nem készülnek, önálló kazettájuk először és utoljára 1994-ben jelent meg. (Most készül az újabb.) Sok Táncháztalálkozó lemezen hallható tőlük azonban egy-egy táncdallam, és koncertek során bizonyítják, nem ingatta meg őket semmi, járják útjukat, nem nyergelnek át populárisabb, új stílusú, esetleg kimondottan sekélyes műzenékre a nagyobb népszerűség érdekében, mint ahogy erre több példa is akad. 
            Munkájukat egyfajta nyitottsággal végzik, sok zenésszel, énekessel kerültek már eddig is kapcsolatba, dolgoztak együtt bulgáriai harmonikással, isztambuli zenésszel, görögországi lírással, várnai török klarinétossal, vagy itthoni kiváló zenészekkel, énekesekkel. Keresik  tanulmányozzák és őrzik a zenék régi rétegeit, egy még tetten érhető, elmúló félben lévő kultúra morzsáit.  Újabban együttműködnek a Bolgár Tudományos Akadémia legkiválóbb tánckutatóival, a hiteles bolgár táncok felkutatása, régi filmek tanulmányozása, elemzése terén.
    Műsoraik: 
          Koncert: 
    Görög, bolgár, délszláv, román, makedón, albán, török (azerbajdzsán), dalok és táncdallamok. 
          Táncház: 
    Görög, bolgár, délszláv, albán, román, makedón táncok tanítása, vezetése - tánctanárral. 
          Gyerektáncház
    Egyszerű délszláv, görög, táncok tanítása játékos formában, hangszerbemutatóval, ritmusjátékkal.
    Kapcsolat:
Németh György zenekarvezető
1097 Budapest, Vágóhíd u. 30. V. lépcs. II. em. 73.
06/20/ 91 51 091

Http:// www.c3.hu/~nemztanc