Állati kártevők okozta betegségek

Gyökérfonálféreg (Meloidogyne incognita): megáll a növény fejlődése, a gyökéren kisebb-nagyobb megvastagodások találhatók, alattuk a gyökérrészek elhalnak. Védekezés: megelőzés, gyökérzet eltávolítás, vegyi védekezés szisztemikus szerekkel.

A kaktuszokat a fonálféreg fertőzéssel szemben tanúsított viselkedésük szerint Agócsy Pál "A kaktuszok fonalféreg érzékenysége" című 1976-ban megjelent cikkében csoportosította. Ezek szerint néhány Mammillaria tartozik az első, illetve az "erősen fertőződik" csoportba, a második csoportba az Aylostera, Sulcorebutia, Lobivia nemzetségek tagjai tartoznak, amelyeknél keletkezik néhány gümő, de a növény folyamatosan pótolja járulékos gyökerekkel a kárt. A harmadik csoportba is tartoznak Mammillariák, amelyek néhány példánya fertőződik, mások nem. A negyedik csoport tagjai nem fertőződnek pl. Rebutia, Aporocactus, sok Cereus.

Ászkák (Oniscidae): elsősorban hulladékevők, de zsenge növényi részeket is fogyasztanak. Védekezés: kontaktméreggel való porozás.

Üvegházi szöcske (Tachycines asynamorus): főleg a csíranövényeket rágja. Védekezés: kontaktméreggel való porozás.

Lótetű (Gryllotalpa gryllotalpa): kártétele mindössze a növények kitúrásán alapul.

Viaszos gyökérpajzstetű (Rhizoecus falcifer): a növény gyökerén él a fehér szálakból álló viaszváladék alatt, penészszerű bevonatot, foltosodást találhatunk. Védekezés: a gyökerek rovarölőszeres permetlében mártásával vagy eltávolításával és újragyökereztetésével.

Gyapjastetű (Planococcus citri): fehér szövedék látható, gyakran megtelepedik rajta a korompenész.

Egyéb pajzstetvek (Coccidae): a növényt szívogatják, nyomukban a korompenész telepedik meg. A tetvek elleni védekezés parathionos vagy szerves rovarölőszerekkel történhet.

Takácsatkák (Tetranychidae): szívogató kártevők. Védekezés: szisztemikus szerekkel, speciális atkaölőszerekkel.

Kaktusz takácsatka (Tenuipalpus cactorum): a növény testén parásodott rozsdaszínű foltosodás látható, ami torzuláshoz vezethet.

Meztelencsigák (Limacidae): a növénybe lyukakat rágnak, ezüstösen csillogó nyálkabevonat jelzi a haladásuk útját. Védekezés: metaldehides csalétekkel (Mészáros, 1969).

Szabó Krisztina