Cikkezünk - válogatás a magyar sajtóból
A cikkeket néhol rövidítve, szerkesztve közöljük.

Kormánybírálat a civil országértékelésen

2002. február 7.
Forrás: Népszabadság Online


Súlyosan gyengültek a szociális jogok, hiányzik a szegények iránti szolidaritás, nincs magyar gazdasági stratégia – ezek a megállapítások az Otthont Magyarországból Összefogás mozgalom országértékelő tanácskozásán hangzottak el. A felszólalók élesen bírálták az elmúlt négy év kormányzati politikáját.

A kormányfő szokásos országértékelő beszéde előtt egy nappal, szerda délután civil szakértők és ellenzéki politikusok elemezték hazánk politikai, gazdasági helyzetét Budapesten, a Villányi úti konferencia-központban. A tanácskozást a Demokratikus Charta szellemi utódjának tekintett, nemrégiben megalakult Otthont Magyarországból Összefogás mozgalom szervezte.
A mozgalom szervezőbizottsága nevében Hanti Vilmos nyitotta meg a fórumot. Kijelentette, hogy erkölcsi értelemben mélyre süllyedt az ország, az Orbán– Dávid-kormány becsapta a választókat. Jancsó Miklós filmrendező a Bibliát idézte: „A gonoszok útja pusztulásba visz”.
Vitányi Iván szociológus, MSZP-s politikus hangsúlyozta, hogy a kormány nem ura az országnak, hanem első számú alkalmazottja. Napjainkban – folytatta Vitányi – nagyobb a távolság a társadalom felső tíz százaléka és alsó fele között, mint az utóbbi ötven évben bármikor. Iványi Gábor metodista lelkész, az SZDSZ parlamenti képviselője úgy tapasztalta, hogy az egyházak hatalmi ággá akarnak válni, és ezért igyekeznek szövetségre lépni az „identitását kereső” kormánnyal. Megállapította, hogy az állami támogatásoknak köszönhetően nő az egyházak vagyona, de ez a gyarapodás nem mutatkozik meg a szegények és a menekültek segítésében.
Pelle Andrea ügyvéd annak a budapesti tanárnőnek az esetét ismertette, aki két évvel ezelőtt diákjai védelmére kelt a fenyegetően fellépő rendőrökkel szemben. Az intézkedés során a rendőrök gázspray-vel lefújták és megbilincselték a pedagógust. Bőszné Mohácsi Klára, „a bilincsbe vert” középiskolai tanárnő tegnap a rendezvényen átvehette a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának elismerését, a Gyermekbarát-díjat. Inotai András közgazdász arra a következtetésre jutott, hogy megrekedt a magyar modernizációs folyamat. Van Széchenyi-terv, de nincs magyar gazdasági stratégia, márpedig a gazdaságpolitikát nem lehet pr-kampánnyal helyettesíteni – mondta a közgazdász.
Ferge Zsuzsa szociológus szerint az összes sebezhető társadalmi csoport helyzete romlott, legalábbis nem javult az elmúlt négy évben. Hiányzik a szegények iránti szolidaritás, súlyosan gyengültek a szociális jogok. Ferge Zsuzsa tökéletes szociális kudarcnak minősítette a kormány intézkedéseit.
Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője felhívta a figyelmet: komoly veszélyekkel jár, ha a többségi társadalom egyenlőségjelet tesz a szegénység és a cigányság közé. Úgy vélte, a Fidesz „ördögien aljas” módon mosta össze a kisebbségi és a szociális problémákat. A kormánypártok és a Lungo Drom romaszervezet választási szövetségét bírálva Horváth Aladár közölte, hogy a Fidesz „öngyűlölő, karrierista, gátlástalan, műcigányokkal” kötött megállapodást.


lap tetejére

Budapesten ülésezett a Nevelési Szocintern

2002. február 24.
forrás: Magyar Távirati Iroda


A Szocialista Nevelési Internacionálé (IFM-SEI) elnöksége a hét végén Budapesten tartotta ülését a szervezet teljes jogú tagja, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma vendégeként.

A résztvevők többek között elemezték a Közép-Kelet-Európai régióban élő gyermekek helyzetét. Megállapították, hogy az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében foglaltak érvényesüléséért további erőfeszítéseket szükséges tenni az adott országokban működő tagszervezeteknek. Emlékeztetni kell az egyezményben részes államok vezetőit, meg kell mindent tenniük annak érdekében, hogy a gyermekek felkészüljenek a különböző kultúrák tiszteletére, valamint arra, hogy a megértés a béke, a türelem, a valamennyi nép, nemzetiségi, nemzeti és vallási csoport közötti barátság szellemében tudják vállalni a szabad társadalomban az élettel járó minden felelősséget (29. cikk). Az egyezményben részes államok elismerik a tömegtájékoztatási eszközök fontosságát, s gondoskodniuk kell arról, hogy azokon keresztül - a 29. cikknek megfelelően - a gyermekek hasznos tájékoztatást kapjanak, erkölcsük fejlődjék, illetve a gyermekekre ártalmas információk ellen védelmet nyújtsanak (17. cikk).

A Nevelési Szocintern támogatóan tudomásul vette a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma újjáalakulásának 10. évfordulóján júliusban szervezendő erdélyi Nemzetközi Gyermekjogi Fesztivál programelemeit. Az eseményen romániai, ausztriai és magyarországi gyermekek fognak részt venni. A rendezvény támogatására eddig több mit harminc romániai, ausztriai és magyarországi szervezet, illetve személyiség vállalkozott. Fővédnökséget vállalt Adrian Severin exkülügyminiszter, az EBESZ parlamenti közgyűlése elnöke, Albert Álmos Sepsiszentgyörgy polgármestere, Heinz Fischer, az Osztrák Parlament elnöke, Kovács László exkülügyminiszter, az MSZP elnöke, Markó Béla, az RMDSZ elnöke.


lap tetejére

Új civil képviselők médiakuratóriumokban

2002. március 27.
Forrás: Népszabadság Online


Minden évben sorsolással döntik el, mely civil szervezetek delegálhatnak képviselőt a Magyar Rádiót, a Magyar Televíziót és a Duna Televíziót felügyelő közalapítványok kuratóriumaiba.

Idén többek között a Honfoglalás 2000 Egyesületnek, a Doni Bajtársak Szövetségének és a Magyar Divat- és Sporttánc Szövetségnek kedvezett a szerencse.
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) sorsolással döntötte el, mely társadalmi és civil szervezetek delegálhatnak egy évre képviselőt a Magyar Rádiót, a Magyar Televíziót és a Duna Televíziót felügyelő közalapítványok kuratóriumaiba. A médiatörvény előírása szerint az ORTT a sorsolás előtt nyilvántartásba vette a képviseletre jelentkező szervezeteket, amelyeknek a sorsolás helyszínén is igazolniuk kellett részvételük jogosságát. A Magyar Rádió és a Magyar Televízió közalapítványi kuratóriumában 20-20, a Duna Televíziót felügyelő Hungária Közalapítvány kuratóriumában pedig 15 kurátor képviselheti az őt küldő szervezeteket.
A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumába többek között az Országos Örmény Önkormányzat, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma, a Budapesti Székely Kör és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének képviselője került.
A Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumába képviselőt delegálhatott például a Honfoglalás 2000 Egyesület, a Magyar Újságírók Közössége és a Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség.
A Hungária Közalapítvány kuratóriumában többek között a Doni Bajtársak Szövetsége, a Magyar Népfőiskolai Társaság és a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének delegáltja tevékenykedhet egy éven át.
A delegáló szervezetek listája az ORTT honlapján (www.ortt.hu) olvasható.


lap tetejére

Gyermekfesztivál az egyesülő Európa jegyében

2002. június 29.
Forrás: Népszabadság Online


Osztrák, román, magyar és szlovák gyerekek részvételével rendezik meg a romániai Sepsiszentgyörgyön az I. Nemzetközi Gyermekbarát Fesztivált június 29. és július 7. között. Az Együtt Európában a gyermekbarát társadalomért! című rendezvény egyik célja, hogy a gyerekek megismerjék egymás kultúráját, szokásait, gondolkodásmódját. A Kovács László külügyminiszter, Heinz Fischer osztrák parlamenti elnök és Adrian Severin, az EBESZ parlamenti közgyűlése elnökének védnöksége alatt zajló fesztivál résztvevői igyekeznek megfogalmazni azokat a kérdéseket, amelyek életüket kedvezően változtathatja meg az egyesülő Európában. A tervek szerint a 12–16 éves gyerekek közös nyilatkozatot fogadnak el, amelyben felhívják a kormányok figyelmét arra, hogy az ENSZ gyermekjogi egyezménye alapján mely területek szorulnak fejlesztésre az egyes országokban.


lap tetejére

MTV: megállapodás erőszakmentes műsorokról

2002. szeptember 12.
Forrás: Magyar Nemzet Online


Az erőszakmentesebb műsorok és a gyermekek alkoholizmusának visszaszorítása érdekében együttműködési megállapodást írt alá Ragáts Imre, a Magyar Televízió Rt. ügyvezető alelnöke és Hanti Vilmos, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának elnöke csütörtökön Budapesten.

A televízió az egyezményben vállalta, hogy - a médiatörvénynek megfelelően - 5-órától 23 óráig - tartózkodik az erőszakot és a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint az alkoholfogyasztást kedvező színben feltüntető műsorszámok közreadásától.

Vállalta továbbá, hogy az erőszakos tartalmú műsorokra felhívja a nézők figyelmét, jelentőségének megfelelő súllyal kezeli a gyermek- és ifjúsági műsorokat, s az M1-en szombaton 9-től 12 óráig értékes, változatos, a gyermekek és a fiatalok személyiségfejlődését, tájékozódását és önkifejezését segítő műsorszámokat sugároz.

A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma szakmai segítséget nyújt az MTV gyermek- és ifjúsági műsoraihoz, folyamatos párbeszédet hoz létre és tart fenn a műsorkészítők és a gyermekek, valamint a fiatalok érdekeit képviselő társadalmi szervezetek között.

A megállapodás aláírását megelőzően Ragáts Imre kiemelte: egy társadalmat az is minősít, hogyan gondolkodik, gondoskodik a gyerekekről.

Mint mondta, céljuk, hogy olyan szemléletmódot közvetítsenek, amelynek segítségével a gyerekek együtt gondolkodva, együttműködve képesek megoldani a konfliktusokat.

Az MTV Rt. ügyvezető alelnöke szerint a műsorok akkor válhatnak erőszakmentesebbé, s a káros szenvedélyek bemutatásának mellőzését is csak akkor lehet elérni, ha a nap minden percében kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekekre, az ifjúságra.

Hanti Vilmos utalt a négy és fél éve, Erőszakmentesebb képernyőért! címmel meghirdetett kezdeményezésükre, amelyhez száznál is több civil szervezet és 11 egyház csatlakozott.

Az egyezmény másik témája kapcsán felhívta a figyelmet arra: egyre általánosabb, hogy a felnőttek az alkoholizmust mint pozitívumot mutatják be a gyerekeknek.

A gyermekbarátok mozgalmának vezetője fontosnak nevezte, hogy a gyermektelevíziózási kultúra visszanyerje korábbi rangját.

Mint a szervezet által a sajtótájékoztatón közzé tett felhívásában olvasható, Magyarországon egyre több gyermek fogyaszt alkoholt, s több családban értéknek tekintik, ha a gyerek alkoholt iszik, netán bírja azt.

Egy felmérést ismertetve a tájékoztató kitér arra is, hogy Közép-Európában a 16 éven aluliak 89,8 százaléka már fogyasztott alkoholt, amit a gyerekek 1,9 százaléka 3 évesnél fiatalabban, 9,6 százaléka pedig 3-6 éves kora között próbált ki először.

Rudi Zoltán, a Magyar Televízió hírigazgatója és megbízott programigazgatója reményét fejezte ki, hogy a megállapodás jótékony hatása hamarosan a képernyőn is érzékelhető lesz.

Bejelentette továbbá, hogy az MTV a tótújfalui emberölés kapcsán önkorlátozást vállal, s műsoraiban - bár a törvény erre a szülők beleegyezésével lehetőséget ad - nem mutatja a nevelőapja meggyilkolásával gyanúsított kislány arcát.


Az UNICEF a gyermekkorúak médiabeli szerepeltetésére vonatkozó iránymutatásaiból:

- Az adott gyermek mindenekfelett álló érdekét kell mindenekelőtt figyelembe venni, még akkor is, ha ez általában a gyermeki jogokkal és a gyermekjogok érvényesítésével nem esik egybe.

- Ne mondjunk vagy írjunk le minősítő, stigmatizáló megjegyzéseket a gyermekről. Kerüljük a minősítést, kategorizálást vagy bármely jelzőt, amely a gyermeket negatív színben tüntetheti fel, ami a lakókörnyezetében, iskolájában kiközösítéshez, megalázáshoz, egész életére kiható megbélyegzéshez vezethet.

- A gyermek nevét nem szabad nyilvánosságra hozni, és az arcát is el kell takarni, ha szexuális bántalmazás áldozata, fizikai vagy szexuális bűncselekmény elkövetője.

- Ha a gyermeket, fiatalkorút az elmondott, leírt, felvett történet bármilyen módon vagy okból veszélyeztetheti, azt akkor sem szabad felhasználni, ha a nevét megváltoztatták, és nem látható az arca.

- Bizonyos esetekben a gyermek adatainak felhasználása a gyermek érdekében áll. Mindazonáltal még ezekben az esetekben is meg kell győződni arról, hogy emiatt nem érheti bántódás a gyermekkorút.


lap tetejére

Agresszió
(Könyvvel könnyebb)


Forrás: Magyar Narancs


Annak idején, amikor még meg kellett nézni a moziműsorban a korhatárt, mielőtt filmet választottam, pontosan lehetett tudni, hogy 14 éven fölülieknek már lehet látniuk egy kivillanó mellet, 16 fölött már volt elmosódott szeméremszőrzet és meztelen férfi hátulról, 18 fölött pedig maga a paradicsom: teljesen meztelenül szeretkezést imitáló színészek sötétvörös fényben, majdnem teljes négy másodpercig. Akkoriban még jobban féltettek minket a szextől, mint a haláltól, mert csak az egészen kivételesen részletes trancsírozást bemutató filmek kaptak korhatárt, de ott sem voltak szigorúak a jegyszedők. Azóta ez az egyértelmű taburendszer is átalakult. A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma aktivizálódott, és meghirdette a gyilkosság nélküli képernyőt, a pszichológusok és kriminológusok pedig melléjük álltak.
A Ne tüzeskedj, mert éjszaka bepisilsz! viszonylag egyszerű törvényétől mára eljutottunk a sokkal körmönfontabb elméletekig, bár ez sem ment zökkenő nélkül.

Puskáért nyalókát

Sohasem felejtem el azt a gyermeknapi programot, amikor egy népszerű énekesnő, akinek a nevét most könyörületből nem írom le, arra próbálta rávenni a gyermekeket, hogy vigyék ki neki a Margit-szigetre a játékfegyvereiket, és ott kapnak helyettük nyalókát vagy mit. Ezt a cselekedetét meg is indokolta. Azt mondta a rádióban, hogy annyi csúnya dolog van a világban, sok csúnya ember meg csúnya dolog, most a csúnya állatokról, növényekről és házakról ne is beszéljek, úgyhogy a gyerekek játsszanak inkább a szép dolgokkal, mint például labda.
Ez már akkor is akkora baromságnak tűnt, hogy mozgólépcső kellett hozzá, de sajnos nem volt egyetlen pszichológus sem a közelében, aki elmagyarázta volna neki, hogy ez így felesleges és hatástalan, mivel a lurkóknak úgy kell a játékfegyver, mint egy falat kenyér, és ha elveszik tőlük, akkor csinálnak faágból, papírból vagy egyszerűen a kezükből, és továbbra is naponta hússzor le fogják lőni egymást és a szüleiket, mert az jó játék, főleg ha a szülő is részt vesz benne, és szívéhez kapva látványosan összeesik. (Igaz, nagyszüleimet például sohasem tudtam rávenni erre a szórakozásra, de az összeesésre való hajlandóság nagymértékben függ a megélt háborús évek számától.) Mindezektől függetlenül egészséges kamaszok, majd felnőttek lesznek, ezt a lövöldözést idővel majd elhagyják, legalábbis többségükben, és nagykorukban csak elhanyagolható százalékuk fogja a megélhetéséhez a fegyveres kéregetést választani módszerként, nagyjából annyian, mint az ismétlőfegyverek feltalálása előtt.

Gyilkosság, hazugság, videó

Azt azonban nem lehet letagadni, hogy a számítógépes játékok és a tévé képernyője áraszt némi mészárszékhangulatot, és A texasi láncfűrészes gyilkost, valamint a klasszikus Doomot és társait leszámítva is rendesen megnövekedett az egy percre eső gyilkosságok száma a mindennapi életben.
Különös, de tapasztalataim szerint a legbrutálisabb csatorna a Cartoon Network, ahol mennyiségben és minőségben is a legtöbb gyilkos akciót láthatja az elmélyülten maszturbáló kétéves, igaz, az áldozatok általában életben maradnak, a fejüket visszaragasztják, darabjaik összeállnak a robbanás után, amivel sikerül jelentősen leértékelniük a míves gyilkosságot, és azt a meggyőződést alakítják ki megtévedt kis nézőjükben, hogy a visszafordíthatatlan folyamatok is visszafordíthatók, pedig hát dehogy, épp ezért visszafordíthatatlanok, a Magnummal fejbe lőtt nagymama nem áll fel, hiába panaszkodunk, hiába pereljük a tévét.

Gyermekbarátok

A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma éppen ezért tűzte zászlajára a gyilkosságmentes képernyő szlogenjét, hogy ezzel a frappáns kis képzavarral éljek. A szervezet - melynek neve alapján először iskolák környékén sétálgató idősebb urakra asszociáltam - neve ellenére értelmes emberek gyülekezete, akik megpróbálják az éjszakai órákra szorítani a trancsírozós gyilkosok bemutatását a televízió képernyőjén. Kérdésemre Vári László ügyvivő készségesen elmondta, hogy a gyilkosságmentes képernyő nem jelenti azt, hogy az Egri csillagokat ezentúl csak hajnali háromkor mutathatja be a televízió, márpedig abban gyilkolnak bőven, ha még emlékeznek rá a Nyájas Olvasók, hanem azt, hogy azokat a filmeket próbálják száműzni a gyermekek által is nézett sávokból, amelyekben a gyilkosság, illetve az erőszak mint elsődleges emberi érték és a konfliktusok kezelésének legkézenfekvőbb módja látható.
A mozgalom lehetőségei persze korlátozottak, lévén társadalmi szervezet, de legalább kongatják a vészharangot, és próbálnak megnyerni maguknak minél több támogatót a médiában, amihez ezúton kívánok sok szerencsét.

Kis mészárosok

Azt persze ők is tudják, hogy a közszolgálati vagy kereskedelmi gyilkosságok megritkításával még koránt sincs rendezve a dolog, hiszen a kölykök a számítógépes játékokkal bőven kompenzálhatják a vérszomjukat.
Münnich Ivánnak, az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézet munkatársának a napilapokban bőven tárgyalt kísérlete azt bizonyítja, hogy a Doom (de természetesen bármelyik, az ellenfél leabálására kihegyezett játék) lényegesen növeli a gyermekek agressziós szintjét. Kísérletében száz gyereknek mutatott afféle Rorschach-tesztre hasonlító homályos képeket, amit a gyerekek értelmezgettek, majd bedrótozta őket a Doomba, és néhány perces játék után újra feltette nekik a kérdést, hogy mit is látnak a képen. Az eredmény - legalábbis a tájékozatlan napilapírók számára - megdöbbentő volt, az egyik gyerek például, aki a játék előtt még azt mondta, hogy a képen egy bácsira éppen felsegítik a kabátot, a játék után már úgy fogalmazott, hogy hátba szúrják. Ehhez persze nem kellett volna kísérletezni, elég csupán végignézni a Corvin Multifilter közönségén, amikor befelé megy a Nagy Pisztolyos Anyaszomorító című filmre. Az előtérben csupa görnyedt, még földrajzból is felmentett fiatalember ácsorog, kompatíbilis nőkkel. Aztán amikor feltárulnak az ajtók, és besurrannak, már látszik valami az elkövetkező változásból, de igazán a film végén, amikor Manyi néni diszkréten kiengedi a nézőket a hátsó udvarba, akkor figyelhető meg az átalakulás. Csupa délceg, sarkát határozottan az aszfalthoz csapó macsó távozik a moziból, mind kőkemények, akik úgy fognak hamarosan bucisalátást rendelni a közeli bisztróban, hogy beleremeg a plafon, és a pultoslány remegve vágja a zellert. Ez az állapot eltart egészen hazáig, amikor még sikerül a bőrdzsekit bevágni a sarokba egyetlen, teret átívelő laza mozdulattal, csak aztán az ágyban változnak vissza megint kedves mackókká, akiknek inkább hobbi, mint kötelesség az erekció.

Közvetlen eredmények

Ennél még szörnyűbb az a japán kísérlet, amit öntudatlanul végeztek a mangaeksön-tervezők a szigetország gyermekeivel, mikor is a villogó szemű csodarobot, még mielőtt megbüntethette volna a rosszakat ledarálás, kettévágás avagy egyszerű legázolás által, máris több száz gyermeket döntött heveny epilepsziába azzal a jól megválasztott frekvenciával, amivel okos szemét villogtatta. Kíváncsi vagyok, hogy ezek a kis pomogácsok mennyire lesznek fogékonyak a jövőben a rajzfilmekre, de valószínűleg semennyire; kidobják az ablakon a tévét, életük hátralévő részében csak nézik, hogy növekszik a japánkertben a szikla, és lehet, hogy ezzel szerencséjük van.

Szánalmas és felesleges

"Adj tévét és hamburgert, és az isten szerelmére, ne papolj nekem felelősségről és szabadságról!" - idézi Aldous Huxleyt Ember voltunk hanyatlása című könyvében Konrad Lorenz, amikor a fiatalok érzelmi kiüresedéséről értekezik. Nem sokkal arrébb pedig arról beszél, hogy milyen hülyeségeket produkált az evolúció, amikor a pillanatnyi szaporodási esélyeket helyezte előtérbe a faj hosszabb távú kényelmével szemben. Erre példaként az agancsot hozza fel, és tényleg, ez eddig nekem nem is jutott eszembe, de valóban elég idióta viselet egy erdőben, közben pedig a szarvascsajok élnek-halnak érte.
Ezt viszonylag egyszerű behelyettesíteni kigyúrt, baseballütős tahóra egy nagyvárosban, és máris lehet kacagni, bár könnyen előfordulhat, hogy a felesleges agresszivitás külsődleges jegyei eltörik az arccsontunkat, ám ennek ellenére is anakronizmusok, amik előbb-utóbb kipusztulnak világunkból.

Normális gyerek, normális szülő

A gyermekek mindezek ellenére még jó sokáig a nagyon erős, brutális és csupán a rafináltság szintjén tudatos hősöknek fognak szurkolni a filmekben, úgyhogy már a legkisebb korban, lehetőleg az anyaméhben meg kell kezdeni felkészítésüket arra a látványra, amit szemüveges, kissé görnyedt és enyhén pocakos apjuk okoz a születést követő pillanatban. Mivel a már megszerzett ártalom csökkentésére nincsenek igazán kipróbált technikák, érdemes ezeket megelőzni. A legcélravezetőbb módszer erre a normális család (lásd interjúnkat Vekerdy Tamással).
Persze egyáltalán nem biztos, hogy a normálisan nevelt gyerekből normális felnőtt lesz, de legalább az esélyek jobbak, mint a tévépásztornak odalökött nyáj esetében, úgyhogy fogják a készüléket, Hölgyeim és Uraim, és célozzák meg vele a legellenszenvesebb szomszédot, amint éppen a pitbullját trenírozza a ház előtt.
Tegyenek meg ennyit a jövőnkért.

Para-Kovács Imre

Agresszió

1. Támadó, erőszakos fellépés más személlyel szemben.
2. Az analitikus irányzatok értelmezésében "más ember feletti hatalomra törő akarat", illetve a halálösztön megnyilvánulása.

V-chip

A szülői cenzúra eufemisztikusan önkéntes tartalomszűrésként emlegetett módszerének bevezetését szolgálja az Egyesült Államokban az úgynevezett V-chip, amely az erőszakról (violence) kapta a nevét. A ma már minden újonnan eladott televíziókészülékbe beépített áramkör lehetővé teszi, hogy a készülék tulajdonosa letiltson a képernyőről olyan mozikat, amelyek erőszakos vagy pornográf jeleneteket tartalmaznak. A V-chip működésének feltétele az, hogy a műsorszolgáltató megfelelő, a műsor jellegére vonatkozó jelzésekkel lássa el az adást, a kábeltévé-társaságok egy része ugyanakkor erre a nézettsége miatt aggódva nem hajlandó. Amennyiben konszenzus születik a kérdésben, a szülő belátása szerint tilthat vagy engedhet bizonyos típusú műsorokat. Kérdés viszont, hogy a V-chip beállításainak változtatásához nem lesz-e szüksége a korlátozni kívánt kölyök segítségére.

- bodoky -


lap tetejére

Fonyó Attila: Mentsétek meg telkeinket!
(Az ökológiai felelősségről)


2002. szeptember 19.
Forrás: Magyar Narancs


A minap ért véget a várakozásokhoz képest nem túl sok újat hozó, a fenntartható fejlődésről értekező johannesburgi Föld-csúcs. A csúcs után sem ért véget viszont az ökológiai válság nevű jelenség, és velünk maradt két megválaszolatlan kérdés is: a válság leküzdése érdekében kinek kell a zsebébe nyúlnia, és kinek kell az övét szorosabbra húzni?
A következőkben amellett érvelek, hogy e fazonigazítást elsősorban a fejlett nyugatiaknak - köztük e lap olvasóinak - kell elvégezniük saját magukon. Ám ezek a változások korántsem lennének olyan fájdalmasak, mint elsőre tűnhetnek, és nem idegenek a szabad verseny eszméjétől sem.

~

A kollektív javak biztosításának törvényszerűségeit egy Mancur Olson nevű, zöld elfogultsággal a legkevésbé sem vádolható gazdaságszociológus írta le. A kollektív javak lényege: ha egy adott területen (szervezet, ország stb.) a rendelkezésre állnak, senki nem rekeszthető ki belőlük, áldásaikból mindenki részesül. Kollektív javaknak minősülhetnek mondjuk a közbiztonság vagy egy házibuli hangulata. E javak fenntartásának vannak költségei, melyeket valakiknek állni kell, különben oda az egész.
A költségek tekintetében három alapszituáció képzelhető el. Kis csoport esetén a kollektív javakban részesülők elég kevesen vannak ahhoz, hogy bármelyikük bliccelése esetén elmaradjon a mulatság. (Ha a négyfős buliba egyvalaki nem visz sört, kudarcba fulladhat a kulturált leittasodás, ami pedig a jó hangulat biztosítéka lenne.) Közepes nagyságú csoport esetén már van mód a bliccelésre, mert mindig lesznek, akik állják a kollektív javak költségének egészét, és ez meg is éri nekik. (Egy százfős buliban a házigazda és kebelbarátai dobják össze az elemózsiát meg a szeszt, mert szeretik a nagy társaságot.) Nagy csoport esetén a csoport tagjai olyan sokan vannak, hogy a kollektív javak biztosításához szükséges egy főre eső költségek elhanyagolhatók. Mindenki bliccelhet - és rendszerint bliccel is, ha racionálisan kalkulál, és nem valamilyen etikai megfontolásból cselekszik másként. Ebben az esetben a kollektív javak csak kollektív szabályozókkal biztosíthatók. Ilyen az adó; de a több tízezres Sziget-bulin is van belépőjegy meg beengedőember.

~

Soroljuk most a kollektív javak közé a földi életet is: az ökológiai fenntarthatóságot, a tiszta környezetet, a stabil klímát. Az utóbbi évtizedekben ezek fennmaradása vált kétségessé. A kérdés: a fent vázolt három alapszituáció közül melyik alkalmazható bolygónk egészére.
Kézenfekvőnek tűnik, hogy a hatmilliárd fős latens nagycsoport segítségével írjuk le ezt a helyzetet, hiszen a környezetszennyezés és - a gazdaság globalizálódásával - az erőforrásokhoz való hozzáférés nem ismer határokat. Ebben a modellben mit sem számít az a jól ismert tény, hogy egy tetszőleges nyugati ország átlagos lakója sokkal többet fogyaszt, mint egy szegény afrikai. Nem kerülhető meg viszont a globálisan érvényes szabályozók kialakítása annak érdekében, hogy a fenntartható Föld nevű "kollektív javadalom" ne pusztuljon el. A globalizációellenesnek elnevezett, a globalizációhoz valójában pusztán kritikusan viszonyuló mozgalmak komolyan veendő (nagyobbik) része éppen ezt szorgalmazza. Johannesburg e szempontból kudarc, hisz a tanácskozás nem hívott életre olyan ösztönző vagy kényszerítő mechanizmusokat és intézményeket, amelyek megnyugtatóan garantálnák a fenntarthatóság biztosítását. Ezek lennének azok a keretek, amelyek között a "gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" elv érvényesülhetne. Elképzelhetünk persze értékalapú választ is: glóbuszunk mind a hatmilliárd lakója etikai megfontolásokból lemond a bliccelésről, és olyan életformára tér át, amely biztosítja a Föld fenntartható fejlődését. Ezt azonban a jelenleg uralkodó gazdasági rendszer logikája nem engedi meg. És az ökológiai válság kezelése alapvetően politikai kérdés, hisz a legkülönfélébb, szó szerint életbe vágó érdekek egyeztetéséről szól.

~

A demokratikus érdekérvényesítés eszközei elsősorban a fejlett nyugati demokráciákban elérhetők. Az elmúlt másfél évtized a demokratikus jogrenddel büszkélkedő rendszerek nagyarányú térhódítását hozta el. Ám demokraták nélkül nincs demokrácia: ahhoz, hogy egy demokratikus törvényekkel felszerelt állam valóban elérje a demokratikus működés kegyelmi állapotát, lakóinak minimális egzisztenciális függetlenségre, biztonságra, a közügyekben való eligazodás képességére és az ezt tételező elemi oktatásra van szüksége. Mindezek nem adatnak meg a Föld minden lakójának: márpedig a racionális és globális kollektív szabályozók érvényre juttatása érdekében a fentieket valahogy mindenkinek biztosítani kell.
Ez a világállapot még messze van: ahhoz bizonyosan elég messze, hogy ne legyen idő kivárni bekövetkeztét. Azokban az országokban viszont, amelyekben a demokrácia élő, működő valóság, van lehetőség a cselekvésre. E körbe már csak száz-egynéhány állam és a lakosságának képviseletével megbízott aktor tartozik: ez az olsoni "közepes csoport".
Az ökológiai válság minden országot érint, de eltérő mértékben. A fejlettnek mondott államok közül az Európai Unió tagországai és Japán erőforrások tekintetében viszonylag kiszolgáltatottak. A globális klímaváltozás kifejezetten aggasztja az Európai Uniót: Hollandiát és Velencét a tenger árja fenyegeti, vízhiányos a mediterrán térség, áradások pusztítják Közép-Európát. Ezeknek az országoknak lenne miért, és lenne miből áldozni. A fejlettek közül kilóg az Egyesült Államok, az ökológiailag kevésbé kiszolgáltatott, ugyanakkor a legnagyobb erőforrás-elhasználó és szennyező nagyhatalom. Jelenlegi republikánus vezetése nem látja értelmét semmilyen megelőző, életforma-változtató intézkedésnek. Legfeljebb nem Kaliforniában, hanem Oregonban fognak szörfölni, és nem Missouriban lesz a kukoricaöv, hanem Idahóban.
Ezekben az országokban a változtatás a kormányok legitimációjával függ össze. Vezetőik nem engedhetik meg maguknak, hogy a választók úgy érezzék, jólétük csorbul. Ugyanakkor a demokratikus államokban a döntéshozatalt a civil társadalom szempontrendszere, a tudományos előrejelzések befolyásolják. Működik valamiféle hosszú távú kontroll. Ezért fontos a GDP-t kiváltó alternatív mérőszámok térnyerése a tudományban és az úgynevezett posztmateriális javak terjedése a hétköznapokban. Ez a szemlélet a jólétet nem az anyagi javak fogyasztásával, hanem szellemi, közösségi értékek gyakorlásával azonosítja. E szemléletváltásnak elsősorban a politikai legitimáció területén lenne szerepe, és nem a hétköznapi élet szokásaiban - ami persze fontos, de eredményt inkább az érdekeket figyelembe vevő kollektív szabályozók hozhatnak. A hosszú távú érdekek tudatosítása és a jólét másfajta érzékelése gondoskodhat arról, hogy a fejlett országok választott képviselői törjenek lándzsát a fenntarthatóság biztosításáért.

~

A "kollektív javak"-ként felfogott fenntarthatóságot az olsoni "kis csoport" modellje szerint is vizsgálhatjuk: akkor, ha a nemzetközi tárgyalásokon kialakult rendnek megfelelően nagy országcsoportokkal számolunk. Ebben a modellben mindenkinek megvan a maga szerepe, és senki sem bliccelhet.
A föld jelenlegi környezeti állapotának mérésére az egyik gyakran alkalmazott eszköz az "ökológiai lábnyom" nevű mutató. Azt méri, hogy az észak- vagy dél-amerikai, európai, afrikai átlagpolgár életviteléhez - az élelmiszer-termeléstől a közlekedésen át a szemétlerakásig - hány hektár földterület szükséges. Az átlag afrikai 1,33 hektárt "használ el", miközben Afrika fenntartható módon 1,73 hektárt "engedélyezne" neki; az Egyesült Államok átlagpolgára viszont országa eltartóképességének két és félszeresével garázdálkodik. Ahhoz, hogy az ő életszínvonalán éljen hatmilliárd ember, legalább még két (de inkább három) Földre lenne szükség. Az igazi drámát azonban a Föld átlaga sejteti. A jelenlegi hatmilliárd ember átlagosan 2,85 hektárt "használ" a Földből, míg a Föld biológiai megújuló kapacitása csak 2,18 hektár. Azaz a tartalékokból élünk - a jövő nemzedékek terhére. Ez pedig sem nem liberális, sem nem demokratikus, sem nem értelmes megoldás. Egy másik mérőszám a természeti környezet terhelését mutatja. Ez a népességszám, az egy főre eső fogyasztási egység és az egy fogyasztási egység előállításához szükséges környezetterhelés szorzata. A jelenlegi állapotok szerint mindháromban csökkenést kellene elérnie az emberiségnek. E képletből következően a Föld mindegyik nagy régiójának megvan a maga sajátos felelőssége. A fejletteknek elsősorban az egy főre eső fogyasztás csökkentésében kellene elöl járni, másodsorban abban, hogy ne passzolják elavult és környezetszennyező technológiáikat az átmeneti gazdaságú és szegény országokra. (Az ausztrál bányacégnek külországokban is be kell tartania a hazai pályán érvényes környezetvédelmi minimumot.) A volt szocialista országok fő kötelme a technológiai fejlesztés. A harmadik világban a népességnövekedés lassítása kecsegtet eredményekkel - még akkor is, ha a leginkább túlnépesedett országok európaiak.
E modellben ha bármelyik nagy térség bliccel, a többi ráfarag. Ha a fejlődők teszik, akkor mindenki sokkal jobban.

~

A gazdaság és a természet, az ökonómia és az ökológia szembeállítását a nyolcvanas évek végétől az összekapcsolásukkal kísérletező szemlélet váltotta fel. Ennek ellenére a világgazdasági rendszer az elmúlt húsz évben nem a fenntarthatóság felé haladt.
A piac ugyanis nem értéksemleges közvetítő. A kapitalizmusban a legfőbb érték az ember: a legtöbbet az emberi szolgáltatásokért fizetjük. Azaz az ember drága. Ennek közvetlen következménye a munkanélküliség. Ha egy vállalat bajba kerül, először az alkalmazottaitól szabadul meg: nem az energiaszolgáltatót cseréli le, nem az irodai papír felhasználását fogja vissza, nem a személy- és teherszállítási szokásait változtatja meg. Ugyanakkor a jelenlegi gazdasági rendszer ingyenesnek, tehát végtelen mennyiségűnek tekinti a természet szolgáltatásait: az erőforrásokat és az ún. nyelő funkciót, azaz a szeméttárolást és -feldolgozást. A termékek és szolgáltatások árában nem mindig jelennek meg a természeti erőforrások, pontosabban azok megújulásának költségei. Egy fabútor ára ugyan magában foglalja az új telepítést, de a benzinárban nem jelenik meg a fosszilis energiahordozók újratermelésének költsége. Pedig az ökoszisztémák szolgáltatásainak pénzbeli értékét kiszámítani (a Nature magazin megtette) és kollektív szabályozó (ökoadó) formájában érvényesíteni is lehet. E költségek meg nem fizetése két gazdasági jelenség kialakulásáért kárhoztatható. Egyrészt a csekély humán, de jelentős természeti erőforrást igénylő szolgáltatások és javak olcsóbbak a reálisnál, a nagy emberi erőforrást igénylőek pedig drágábbak. Másrészt a fejlődő államok eladósodása torz viszonyokat mutat: a nem fizetett szolgáltatások jelentős része ezen államok területén keletkezik. A fenntartható gazdaság fordított logika alapján működne: az erőforrás-használatot adóztatná, és nem a személyi jövedelmet.
A bajokat súlyosbítja, hogy - bár az ENSZ már 1972-ben elfogadta - egyelőre nem érvényesül maradéktalanul "a szennyező fizet" elve sem. A bizonyos gazdasági tevékenységek által okozott természeti károk enyhítését rendszerint még mindig az adófizetők finanszírozzák. Azaz a szennyezőket támogatjuk. Márpedig a közvetlen vagy közvetett szubvenciók rendszere erőteljesen befolyásolja a létező kapitalizmust. Erre az agyontámogatott mezőgazdasági nagyüzemek vagy az adófizetők pénzéből épített sztrádán zajló közúti fuvarozás szolgálhat példával. A következmény ismét kettős: a fenntarthatatlan tevékenységek olcsóbbnak tűnnek, mint a fenntarthatóak; és a féloldalasan liberalizált világpiacon a szubvenciókkal élő fejlett országokkal nem tudják felvenni a versenyt a fejlődők, s tovább nő a gazdasági szakadék. (Az elmúlt évtized tapasztalata szerint a fejlettek egyre több, a fejlődők egyre kevesebb erőforrás felett rendelkeznek, ugyanakkor a munkabérek kiegyenlítődnek, és a fejletteknél nő, a fejlődőknél csökken a munkanélküliség.) Miközben a szubvenciók lehetnének a fenntarthatóság támogatói is: ezekbe lehetne beépíteni az ökoszisztémák szolgáltatásainak használati és megújítási költségeit.
Igenis elképzelhető tehát az a piacgazdaság, ahol minden szereplő reális árat fizet mindenért - így a természet "használatáért" és megújulásáért is. A szabad verseny így környezetkímélő, energiatakarékos megoldásokhoz vezetne. Olcsó lenne a fodrász és a helyi péksütemény, de drága az egyéni közlekedés és a műanyag pelenka. A fejlett nyugati országok állampolgárainak (nekünk, magyaroknak is) meg kell barátkozni a gondolattal, hogy kevésbé pazarlón kell élniük, és adójukból sokkal többet kell a fejlődő világra szánni - pontosabban reális értéken kell megfizetniük az eddig ingyen használt szolgáltatásokat. Ellenkező esetben elsősorban mi - a jelenleg jólétben és kényelemben élők - fogunk szívni.

A szerző szociológus.


lap tetejére

Medgyessy Péter Szolnokon - új száznapos program

2002. szeptember 20.
Forrás: Magyar Távirati Iroda


A kormány Esélyt a jövőnek! címmel újabb száznapos programot hagyott jóvá pénteki ülésén az esélyteremtés, a fiatalok támogatása, valamint a gyermekbarát világ kialakítása jegyében - jelentette be Medgyessy Péter Szolnokon, az MSZP városi szervezetének nagygyűlése előtti sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök jelezte: a szocialisták négy évre szóló elképzeléseivel szinkronban lévő program legtöbb eleme a gyerekek javát igyekszik majd szolgálni az újszülöttektől a középiskolásokig, de a következő száz nap intézkedései segíteni fogják a hátrányos helyzetű kistérségeket, a munkavállalókat, az önkormányzatokat, az agrártermelőket és a kisvállalkozókat is.

A 12 pontot ismertetve elmondta, hogy a lakásépítési kedvezmény 1995 óta változatlan összegét megemelik a gyermekes családok otthonteremtési esélyeinek javításáért.

Közölte: a vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatás így egy gyermek után a jelenlegi 200 ezer forintról idén decembertől 500 ezer forintra, két gyermek után a mostani 1,2 millió forintról 1,6 millió forintra, három gyermek esetében 2,2 millió forintról 2,7 millióra, míg a négy gyermeket nevelőknél 2,4 millió forintról 3,2 millió forintra növekszik.

Medgyessy Péter kitért arra is, hogy azok a fiatal, még gyermektelen házasok, akik meghatározott időn belül két gyermeket vállalnak, szintén igénybe vehetik az 1,6 millió forintos támogatást.

A kormányfő elmondta azt is, hogy a Munka törvénykönyve módosításával december 1-től az újszülött gyermek édesapjának egyhetes fizetett szabadságot biztosítanak, valamint lehetővé teszik az unokájukat gondozó nagyszülőknek a nyugdíj melletti gyesre való jogosultságot.

Medgyessy Péter az iskolásokat érintő intézkedések közül kiemelte: októbertől a diákcsoportok a MÁV és a GySEV vonalain ingyen utazhatnak az országos múzeumok meglátogatására, ötezer rászoruló gyermek egy héten át ingyenesen üdülhet a téli szünidőben, valamint minden végzős középiskolásnak, aki sikeres számítógép-kezelői alapvizsgát tesz, kifizetik a vizsgadíját.

...

Medgyessy Péter további programpontként elmondta: az önkormányzatok ingyen megkaphatják a területükön lévő, az állam tulajdonában lévő üres katonai laktanyákat, ha vállalják azok ipar- és területfejlesztési, foglalkoztatási, szociális, ifjúsági célokra való hasznosítását.

...


lap tetejére

A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának nyílt levele

2002. november 24.
Forrás: Magyar Távirati Iroda


Dr. Körmendy-Ékes Judit Elnök Asszony részére, ORTT

Tisztelt Elnök Asszony!

A jó cél, az erőszakmentesebb televízió elérése érdekében az ORTT által bevezettetett piktogramok nem érik el a kívánt hatást, mi több, az erőszakmentesebb televíziózásért ötödik éve folytatott mozgalmunk lejáratásához vezethet. Ezért kérem, hogy az ORTT haladéktalanul vizsgálja fölül e rendszert, s közös céljaink elérését valóban szolgáló eljárásokat alkalmazzon.

Az 1998. húsvét táján alkalmazni kezdett korábbi diszkrét piktogramok a valamennyi műsorszolgáltató, a társadalmi szervezetek és az ORTT akkori képviselője (dr. Fehér Zsuzsa) közötti közös, meggondolt megállapodás eredménye volt annak érdekében, hogy a szülők tájékoztatást kaphassanak azokról a műsorszámokról, amelyek a gyermekek személyiségfejlődését veszélyeztethetik, de címeik alapján ez nem derül ki. A megállapodás fontos eleme volt, hogy a diszkrét piktogramok alkalmazása a különféle műsorszolgáltatóknál azonos tartalmi besorolást kapjon, azt a műsorújságok és műsorelőzetesek is jelezzék, csak a műsorszámok elején legyenek láthatók néhány másodpercig.

A jelenleg kialakított rendszert nem előzte meg a közel öt éve ebben a témában felhalmozódott tapasztalatok megismerése, mellőzték az e téren több éve együttműködő társadalmi szervezetekkel a konzultációt. A kellő körültekintés hiányát jelzik a következők: amíg a tévéújságok még a korábbi piktogramokat jelölik, addig az új rendszerben a műsorszolgáltatók egyrészt a műsorszámok előtt bemondatják az aktuális korlátozást, majd ormótlan jelzésekkel egységes szempontokat mellőzve, szinte minden műsorszámra folyamatosan kiteszik a jelzéseket még az éjszakai órákban is. Ezáltal a tévénézőket a valóban nemes cél ellen fordíthatják, mi több félelmet kelthetnek bennük az európai uniós elvárásokkal szemben.

Mi arra törekszünk, hogy a gyermekek által nézett műsoridőben a gyermekek által is nézhető, személyiségüket gazdagító műsorszámok legyenek. Ahol a televízió, mint az egyik legnagyobb nevelőeszköz, a gyermekek barátja, amely segíti a gyermekeket és a szülőket eligazítani a bonyolult világ dolgaiban. Tehát a tiltás csak végső eszköz programunkban, inkább a műsorok összeállításánál szeretnénk gyermekbarát televíziózást elérni. A köztévénél pedig a két csatornánál összesen jelenleg meglévő 1-1,5 százalékos gyermekműsorok arányát az európai uniós 8 százalékos átlaghoz közelíteni.

Mint televíziós civil kurátor a közelgő elnökválasztásokon is e szempontok érvényesülését kiemelten fogom képviselni.


Üdvözlettel

Hanti Vilmos elnök
Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma


lap tetejére

Kevesebb erőszakot a képernyőn

2002. december 9.
Forrás: Magyar Nemzet Online


A szaktárca szeretné elérni, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), valamint a kulturális tárca által filmkészítésre juttatott pályázati források 8 százalékát gyermek- és ifjúsági filmek készítésére fordítsák. Erről Jánosi György gyermek, ifjúsági és sportminiszter beszélt a Gyermekmosoly klub első összejövetelén hétfőn Budapesten.

A klubot az október végén azonos címmel rendezett konferencián alapították annak érdekében, hogy a gyermekeket a média közvetítésével érő erőszakot visszaszorítsák és a pozitív tartalmak készítését ösztönözzék.

Hanti Vilmos, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának elnöke figyelmeztetett arra: jól meg kell gondolni, milyen módon próbálják visszaszorítani a képernyőn az erőszakot, hiszen például a korhatárt jelző karikák bevezetése a társadalmat a jelzőrendszer ellen hangolta.


lap tetejére

Együtt Európában a kirekesztés ellen!

2004. július 9.
Forrás: Romániai Magyar Szó


Beszélgetés Hanti Vilmossal, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma elnökével– Sepsiszentgyörgyön immár harmadik alkalommal rendeznek Nemzetközi Gyermekbarát Fesztivált, idén Együtt Európában a kirekesztés ellen mottóval, június 26. és július 4. között, melynek kezdeményezője és fő szervezője a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma. Hogyan indult a sepsiszentgyörgyi kapcsolat?

– A baróti Tanulók Klubjával már a kilencvenes évek eleje óta jó kapcsolatunk alakult ki, amikor jelentkeztek a budapesti Kárpát-medencei Gyermekbarát Bábfesztiválra, Sütő Gábor akkori igazgató vezetésével. Az ottani gyerekek csodálatosak voltak, meghódították valamennyiünk szívét. Így jutottunk el Kovászna megyébe, Sepsiszentgyörgyre, ahol újabb kapcsolatok kialakításában Simon András barátom segített, aki a Tamási Áron Színházból került még a forradalom előtt Pestre, a Nemzeti Színházunkba. Érdekes történetként mesélgetem a székely ember tettrekészségét és segítségét, hogy amikor 2001 nyarán elindultunk Szentgyörgyre, hogy a következő nyári első fesztivált előkészítsük, már elmúlt éjfél, amikor még csak Brassónál jártunk. Fölhívtuk szentgyörgyi barátunkat, Szántó Lajost, az árkosi iskola igazgatóját, számítson ránk, mert megyünk, ugyanis másnap a jövő évi busznyi gyerek programját készítjük elő. A kocsi zúgott, a telefonon nehezen lehetett érteni szavainkat, mindenesetre mikorra megérkeztünk hajnali fél háromra, igazgató barátunk megszervezte egy busznyi gyerek szállását, mert úgy értette, hogy már akkor visszük a gyerekeket.

– Milyen társadalmi szerepet tölt be világszerte, illetve Magyarországon a mozgalom?

– A gyermekeket leginkább érintő kérdésekkel igyekszünk foglalkozni. Amíg például Afrikában, Indiában a legelemibb életfeltételek, az étkezés biztosítása, a gyermekmunka visszaszorítása a legfontosabb kérdés, addig a volt szocialista országokban a gyermekek bántalmazása, a hirtelen szabadabb életmódból eredő, gyermekekre zúduló szelektálatlan ártalmak szerepelnek napirenden, s talán mindenütt a demokrácia értékeire történő nevelés, a gyermekjogok tudatosítása és érvényesítése. Magyarország éppen a mi nemzeti szervezetünk által több évig volt Közép-Kelet-Európa gyermekügyeinek központja. Tevékenységünk eredménye, hogy mára már több országból is csatlakoztak nemzetközi szervezetünkhöz. Romániából éppen sepsiszentgyörgyi gyermekvezető fiatalokat hívattunk meg nyugat-európai konferenciákra, Berlinbe, Strasbourg-ba. Magyarországon a szervezetünk kezdeményezte még 1998-ban azt a nagy méretű társadalmi összefogást, amely az erőszakmentesebb tévéműsorokra, számítógépes játékokra irányult. Nem engedhetjük meg, hogy a jövő felnőttei a televíziók erőszakos műsorszámaiból azt a mintát kövessék, hogy problémáikra csakis erőszakos módon, önbíráskodva tudnak megoldást találni. Mi a gyermekek körében az együttműködést, a problémák tárgyalásos, békés rendezését hirdetjük. Annak a gyereknek, aki bármelyik vallás nevelésében részesült otthon, legyen meg a lehetősége hitéletét köreinkben is folytatni. Aki meg nem kapott ilyen nevelést, az is kapjon erkölcsi értékeket tőlünk. Nagyon fontos, hogy a gyerekek már kiskorukban megtanulják embertársaikat tisztelni, hiszen fölnövekedvén, nem egyedüli lakói lesznek a Földnek, fontos, hogy kiegyensúlyozott társasági emberekké váljanak, akik felelősséget éreznek szűkebb, tágabb környezetük jobbításáért, s képesek is tenni azért.

– Magyarországon mióta működik ez a mozgalom?

– A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma elődje 1917-ben alakult meg az I. világháború utáni gyermeknyomor enyhítésére, alapvetően szociáldemokrata háttérrel, a szabadkőművesek gyermekbarát hagyományait folytatva, a monarchiában már jól működő hasonló osztrák gyermekszervezet struktúrájának mintájára. Helyi szervei működtek a mai határon túli területeken is, többek között Fiuméban, Kassán, Kolozsvárott, Nagyváradon, Selmecbányán, Szabadkán, Temesváron, Újvidéken. A gyermekbarát egyesületet 1944-ben szélsőjobbról tiltotta be a nyilas belügyminiszter, a háború után még egy-két évig működhetett, majd 1948-ban a szélsőbal szüntette meg, mint jobboldali szervezkedést. 1992-ben a rendszerváltás teremtette meg a lehetőséget, hogy a sokat üldözött szervezet ismét újjáalakulhasson. Már kezdettől sokféle kapcsolatot alakított ki a határon túli magyar gyermekekkel, többek között Bátyúban, Szabadkán, Nagyváradon, Baróton, Sepsiszentgyörgyön.

– A mozgalom begyűrűzésének Romániába – országos szinten – milyen a fogadtatása?

– Az eddigiekből úgy vélem, hogy akikkel kapcsolatba kerültünk Romániában, azok rokonszenvvel viseltetnek irányunkban. Nagyon érdekesek azok a tapasztalataink, amikor akár Moldvában jártunk, a hétköznapi emberek kedvesek, békések, érdeklődők voltak. A gyűlölködést sokszor a nagypolitika szereplői szítják, az egyszerű emberek békét akarnak. Nagyapám még az első világháborúban esett el. Emlékére állítottunk két testvéremmel egy kopjafát négy éve a gyimesbükki katonai temetőben, ahová az írásbeli emlékek szerint eltemették. Tehetett arról a szerencsétlen honvéd, hogy elvitték harcolni? A jövő nemzedékének figyelmét nem egymással való leszámolásra, hanem az emberiséget fenyegető nagy kihívások kezelésére kell fordítani, mint például a környezet védelme, a változó időjárási viszonyok.

– Mi jellemezte az előző két sepsiszentgyörgyi fesztivált?

– Nagyon jó partnerekre találtunk a Tanulók Palotája munkatársaiban, élükön Rákosi Zoltán igazgatóval. Úgy tudunk egy hetet egy csodálatos, békés székelyföldi kisvárosban és környékén eltölteni, hogy a résztvevők nagyon sok élményben részesülnek, nagyon sok szeretetet, kedvességet kapnak, miközben az adott fesztiváli gondolatot földolgozzák. Az első évben a gyermekek jogai és azok érvényesítésének módjai voltak a gondolati elemek, tavaly a rasszizmus, illetve az az elleni föllépés lehetőségei. Az is nagyon jól bevált, hogy a fesztivál tagjai között együtt élnek a többiekkel a helyi gyermekek is. Étkezési költségeiket szolidaritásból átvállaltuk, így nem kell nekik különválniuk a vendégektől. Megjelenik a fesztivál újságja, amit a gyermekek szerkesztenek, működtetjük a fesztivál demokratikus fórumait, ahol a gyermek csoportvezetők alakítói a fesztivál programjának. Úgy vélem, az egyes csoportok záró produkciói is a gyermekek öntevékenységét növelik. A témában megszülető zárónyilatkozatot elküldjük a felnőtt politikusoknak. Ez a gyermekekben azt a tudatosulást jelentheti, hogy gondolataikat, javaslataikat egy demokráciában el tudják juttatni az érintettekhez. A második fesztiválon nagyobb figyelmet tapasztaltam a városi vezetőktől és a lakosságtól. Ez azért nagyon jó, mert a gyermekek mondanivalója a felnőtteknek is szól. Érdekes és tanulságos volt az osztrák gyerekekkel való együttlétünk. Már Aradon közösen megkoszorúztuk a vértanúk emlékművét, ami szimbolikus jelentőségű volt. Ezek a gyerekek már nem a történelmi egymásra haragvó múltban nőttek föl. Az érdekelte őket, hogyan tudják megmutatni országuk, saját maguk értékeit, vidáman adták elő bábprodukciójukat abban a könyvtárteremben, ahol Gábor Áron a szabadságharc támogatására szólított föl, híres „Lészen ágyú!" felkiáltásával.

– Mit terveznek az idei fesztiválra?

– Idei gondolatunk, amely átszövi a fesztivál pillanatait, a tavalyi sikeres témaválasztáshoz közel maradva a mindenfajta kisebbségek védelme, annak módja, lehetősége. Programunk szinte már hagyományosnak mondható. Vasárnap este ünnepélyes megnyitó a Tamási Áron Színházban, utána fáklyás felvonulás, másnap csoportonként portya a városban, ismerkedés annak nevezetességeivel, kedden kirándulunk Kézdivásárhelyre, a Szent Anna- tóhoz, szerdán kézműves-foglalkozások, este fiataloknak, felnőtteknek az idei témában konferencia, csütörtökön kirándulás Árkosra, egy kis falu iskolájának, templomainak megtekintése, izgalmasnak ígérkezik a falu csapatával a focimeccs. Össze kell szednie nagyon a nemzetközi válogatottnak magát, mert eddig mindig nagy fölénnyel a helyiek győztek. Minden este egy-egy ország bemutatkozása lesz, diszkóval, közös játékokkal, tánctanulással. Pénteken máris a záró est következik a fesztivál csoportjainak a szervezésében. Szombaton két busszal Magyarország felé tartva még megmártózunk Algyógyfürdőn, ahol Simion Maris polgármester támogatásával ingyen mehetünk be a strandra. Idén is lesz zárónyilatkozat, a magyarországi kormány képviselője, Szabó Vilmos államtitkár reményeink szerint személyesen veszi át a gyermekek kívánságait.

– Az eddigiekhez képest bővült-e a résztvevők köre?

– Igen, Angliából két csoport is jön, Finnországból is várunk érdeklődőket. Magyarországról többek között ismét jön Szentgyörgy testvérvárosának, Ferencvárosnak egy gyermekcsoportja, s jön Kispest ifjúsági önkormányzata is. Az idei támogatók között szerepel többek között Albert Álmos, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Ioan Leon Narosi tanügyminisztériumi vezérigazgató, Kovács László külügyminiszter, Strachinaru Petre, az Árkosi Művelődési Központ igazgatója.

– Van-e esélye annak, hogy a mozgalom romániai jelenléte országos szintűvé váljon?

– Ez csakis a romániai szándékokon, aktivitáson múlik. A szentgyörgyi példa követhetővé válhatna, de kell hozzá olyan megyei önkormányzati, parlamenti szándék, hogy fölkarolják a gyermekszervezetek fejlesztésének ügyét. Az első fesztiválra 2002-ben Adrian Severin exkülügyminiszter, az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének akkori elnöke többek között a következőket írta: „Nagyra értékelem azt a kezdeményezést, amelyet a Magyarországi Gyermekbarátok tettek a romániai I. Nemzetközi Gyermekbarát Fesztivál megrendezésével. Meg vagyok róla győződve, hogy az ilyen események jó lehetőséget adnak arra, hogy megismerjük országaink gyermekeinek szükségleteit, s azokra pozitívan reagálhassunk. Boldog vagyok, hogy a rendezvénynek erkölcsi támogatója lehetek." Az ENSZ Gyermekjogi egyezménye sürgeti a gyermekek körében létrehozandó kortársszervezetek megalakítását, ugyanis azok a nevelés semmivel nem pótolható színterei. A kortárs kapcsolatok döntően, egész életre szólóan hatnak a gyermekeink személyisége alakulásában. Nem mindegy, hogy a jövő felnőttei céltalanul, marginalizálódva, bandákban töltik-e el gyermekkorukat, vagy értelmes célokat követve, igényes gyermekszervezetekben készülnek egy boldog felnőttkorra.


lap tetejére

A gyerekekben is erősíteni kell a béke gondolatát

2004. október 18.
Forrás: Magyar Rádió Online


A civil magyar társadalmi szervezeteknek, illetve mozgalmaknak kiemelkedő szerepük van a határon túli közösségek életének jobbá tételében. Ilyen a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma, amely az idén nyáron Sepsiszentgyörgyön tartotta harmadik fesztiválját, a jövő évit pedig Ungvárra szervezi.

- Minden évben egy-egy sajátos témát választunk, ebben az évben az európai uniós gondolatot fogalmaztuk meg, hogy hogyan tudnak a gyerekek olyan környezetben élni, ahol már nem tapasztalják meg azt a kirekesztést, amit sajnos itt Székelyföldön, de akár Budapesten is a gyerekek átélnek – mondta a mozgalom elnöke, Hanti Vilmos.

- Szokták azt mondani, hogy az úgynevezett antiprogramok szerencsétlenek, hiszen a társadalmi lét sokkal bonyolultabb. Érték-e egyáltalán a gyerekek azt, hogy mit jelent az, hogy kirekesztés?

- Az élet abból áll, hogy minden nap megszűnik valami és kezdődik egy új, tehát valamit tagadunk és utána szeretnénk valami minőségi jobbat elérni. De a gyerekeknél eljutottunk oda is, hogy ha ilyet tapasztalnak, akkor fölhívják a környezetük figyelmét, és a végén egy olyan petíciót is átadtunk a résztvevő országok vezetőinek, hogy szívleljék meg a gyerekek gondolatait.

- Székelyföldön, ahol abszolút magyar többség van, mennyire sikeres egy ilyen típusú program?

- A mindennapos életben a gyerekek is egyébként találhatnak ilyet, mert a kirekesztésnek nagyon széles spektruma van, a bőrszín, a származás és egyéb vonatkozásban is. Mivel négy országból jöttek a gyerekek, négy nyelven mondtuk el a programokat, az újságunk is négy nyelven íródott, tehát tudatosítottuk, hogy ahhoz, hogy a gyerek teljes módon be tudjon kapcsolódni a társadalomba, fontos, hogy ismerje azt, és tudjon kommunikálni, tehát a saját anyanyelve, saját nyelvtudása is tudjon érvényesülni. A tábor végére sikerült azt elérni, hogy a látszólagos, vélt vagy valós ellentétek csökkenjenek. Az volt a nagy tanulság, hogy nem ellenségeskedni kell, hanem az emberiség nagy kérdéseire helyezzék majd felnőtt életükben a hangsúlyt.

- Önök Kárpátalján is hasonló mozgalmat kívánnak szervezni, illetve szerveznek, hogyha jól tudom, akkor a napokban készítik elő a kárpátaljai táborozásukat.

- Igen, már sok-sok évvel ezelőtt Bátyuban megalakult az ottani gyerekbarát szervezet, és három év után a negyedik gyerekbarát fesztivált Ungváron szeretnénk megtartani a jövő nyáron. Bízom abban, hogy egy ilyen nemzetközi tábor presztízse, tevékenysége a helyi életet is egy kicsit felpezsdíti.

- A kárpátaljai konferenciát vagy tábort jelszónak a jegyében fogják szervezni?

- Hatvan éve békében él Európa, és a béke gondolatát próbáljuk a gyerekeknél erősíteni, hogy a külső béke, ami megvan szerencsére Európában, egy belső békével, egy belső harmóniával találkozzék. A gyerekeket egy ilyen irányú tevékenységbe is be kívánjuk vonni – tette hozzá Hanti Vilmos.


lap tetejére

Pax Gyermekbarát Üdülő létesül Algyógyon
Fogadd örökbe egy szegény gyerek ágyát!


2005. március 22.
Forrás: Romániai Magyar Szó


A közel száz éves múltra visszatekintő, nemzetközi és európai szervezetekkel közreműködő Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma – 50 millió forintos beruházás keretében – az erdélyi Algyógyon üdülőt létesít szegény sorsú, elsősorban romániai és magyarországi gyermekek számára. E célból már megvásároltak egy 936 nm közművesített telket, az üdülő felépítéséhez és beüzemeltetéséhez viszont támogatókat is keresnek. A létesítményt alkalmanként 48-50 fő befogadására tervezik. Évente 320 szegény gyermek számára biztosítanának ingyenes üdültetést, egy hetes turnusokban július és augusztus folyamán. A ténylegesen rászoruló gyermekek kiválasztásában az önkormányzatok, az iskolák, a civil szervezetek segítségét fogják kérni.

Az év többi részében erdei iskolák, közös erdélyi kirándulások, képzések szervezését tervezik magyarországi és romániai gyerekek számára azzal a céllal, hogy Európa felnövekvő ifjú polgárai barátságokat köthessenek, tanulják az együttműködést és elutasítsanak mindenféle kirekesztést. A nyaraltatás finanszírozására, az üdülő fenntartására a tervek szerint szerény díjazás ellenében fogadnák – júliust és augusztust leszámítva – a gyermekcsoportokat, iskolai osztályokat stb. Emellett az üdülő jó lehetőséget biztosítana fiatalok, felnőttek részére kisebb konferenciák, képzések rendezésére is.

Az első fürdőt Algyógyon a rómaiak építették 2000 éve, a dombok karéjában több forrás és egy kis vízesés is található. A megvásárolt telek 500 m-re van attól a strandtól, amelynek három medencéje közül az egyik langyos vizű gyógymedence. A környék kiválóan alkalmas hegyi túrákra, illetve egynapos kirándulások keretében bejárhatók a környék városai: Déva, Vajdahunyad, Gyulafehérvár, Nagyenyed, Torda, Kolozsvár, Nagyszeben.

A Dévától 50 km-re lévő fürdőhelyen 1629-ben Erdély fejedelme is megmártózott, s itt született a szabadságharc egyik nagy támogatója, gróf Kún Kocsárd földbirtokos művelődéspolitikus, 1848-tól országgyűlési képviselő, 1867-től Hunyad vármegye főispánja, 1885-ben az EMKE egyik alapítója, 1888-ban teljes vagyonából Algyógyon olyan minta földműves iskolát hozott létre, amely jól felkészült gazdák nevelésével a falvaknak nyújtott segítséget a belterjes mintagazdaságok létrehozásához. Algyógy szülötte Erdélyi Mór szociáldemokrata politikus is, aki a szövetkezeti mozgalom megalapítója, eredetileg nyomdász, a Károlyi kormány államtitkára.

A településen napjainkban elenyésző a magyar ajkú lakosok száma. A Gyermekbarátok Mozgalma viszont kiváló kapcsolatot alakított ki a helyi román lakossággal. Többször meghívtak algyógyi román gyerekeket magyarországi táboraikba. Sőt, az elmúlt nyáron a Nemzetközi Gyermekbarát Fesztivál Sepsiszentgyörgyről Budapestre tartó két busznyi gyerekserege részt vett az újraválasztott román polgármester fiának az esküvőjén.

Az 50 millió forintos algyógyi beruházás egy részét szeretnék adományokból, támogatásokból összegyűjteni. Ez mintegy 24 millió forintot tenne ki. A legkisebb összegű támogatást is megbecsülik, megköszönik. A Gyermekbarát Mozgalom hagyományaihoz híven a projekt támogatóit nyilvántartja, és kívánságra nevüket az ingatlanban megörökíti. A munkálatokat helyi munkaerő bevonásával szeretnénk megoldani, amivel egyrészt a kezdeményezés helyi elfogadottságát kívánják erősíteni, másrészt pedig a költségeket csökkenteni.

Az üdülő létrehozásához a Gyermekbarátok Mozgalma 6 millió forinttal és a szervezőmunkával járul hozzá, illetve felajánlotta árverésre a tulajdonában lévő Brenner György grafikát. Az Éhező Gyermekekért Alapítvány 1,8 millió Ft-t ajánlott fel, a József Attila Alapítvány félmillió Ft-t, Kiss Péter kancelláriaminiszter a Magyar Kormány nevében 2 millió Ft-t, Hiller István a NKÖM nevében 2 millió Ft-t. Az elsők között nyújtott magántámogatást Agárdi Péter irodalomtörténész, egyetemi tanár, Andai Ferenc Radnóti-díjas történész (Kanada), Tokár István, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Közgyűlés elnöke, a közösségi terembe képet ajánlott fel Székely Imre festőművész (Kanada), Derzsi József civil szervezeti vezető (Nagyszeben) önkéntes szervezői munkát, Lupu Mitica és családja (Algyógy) önkéntes szervezői, illetve építkezésirányító munkát, Halász Attila építész (Budapest) önkéntes tanácsadói munkát. Médiatámogatóként közreműködik a Népszabadság és a Romániai Magyar Szó.

A projekt megvalósításának anyagi támogatására a közhasznú Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma meghirdette a FOGADD ÖRÖKBE EGY SZEGÉNY GYEREK ÁGYÁT! akciót is. Egy ágy örökbefogadására 1000 euró támogatás felajánlását várják cégektől, civil közösségektől, magánszemélyektől, akár egyénileg, akár többen összefogva. Az adományozó – közös felajánlás esetében az adományozók – nevét egy-egy ágyon megörökítik, a támogatásról adóigazolást is adnak.

A felajánlott Brenner grafika árverésére a Népszabadság vállalkozott médiatámogatónak. Brenner György, a Népszabadság egykori kiváló grafikusművésze röviddel a halála előtt, 1992-ben készítette a fekete-fehér, Gyermekbarátok című grafikát a Gyermekbarát Mozgalom számára. A grafika eszmei kikiáltási ára 1 millió forint. A jótékonysági árverés a gyermeknapig, 2005. május 29-én 24 óráig tart. Az ajánlatokat e-mailen: , illetve faxon: 0036-1-2823852 várják. További információkat Hanti Vilmos elnöktől lehet kérni: 0036-20-9226664. A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma honlapjának címe: www.gyermekbarat.hu.

Brenner György árverésre bocsátott Gyermekbarát című grafikája
(Képeslapról digitalizálva)


lap tetejére

Szocdem hagyományt őriz az erdélyi üdülőépítés

2005. április 8.
Forrás: Népszabadság Alternatív


Minden jószándékú embert összefogásra szólít a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma, hogy felépülhessen a nehéz helyzetű gyerekek pihenését szolgáló PAX üdülő a székelyföldi Algyógyfürdőn.

Az üdülőben a nyári hónapok alatt 7 napos turnusokban kizárólag szegény gyerekeket fognak ingyen nyaraltatni, más évszakokban pedig erdei iskolákat, közös erdélyi kirándulásokat, képzéseket szerveznek magyarországi és romániai magyar gyerekek számára, "hogy Európa felnövekvő ifjú polgárai barátságokat köthessenek, tanulják az együttműködést, s elutasítsanak mindenféle kirekesztést" - olvasható a mozgalom honlapján.

A beruházás teljes értékét 50 millió forintra becslik. A szervezet már megvásárolta a kiszemelt telket, jelenleg folyik a tervezés, az építkezéshez szükséges összeg előteremtésére pedig gyűjtést hirdettek. Támogatásáról biztosította a Gyermekbarátok akcióját Hiller István, az MSZP elnöke, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Bársony András külügyi államtitkár. Az elsők között nyújtott magántámogatást Agárdi Péter egyetemi tanár, Andai Ferenc Radnóti-díjas történész (Kanada), Tokár István, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Közgyűlés elnöke. A közösségi terembe képet ajánlott föl Székely Imre festőművész Kanadából. Médiatámogatóként közreműködik a Népszabadság Rt.

Fogadd örökbe egy szegény gyerek ágyát!

Az építkezés anyagi támogatására a közhasznú Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma meghirdeti a Fogadd örökbe egy szegény gyerek ágyát! akciót. Egyénektől, civil közösségektől, cégektől várják a felajánlásokat, mindazoktól, akik akár egymagukban, akár másokkal összefogva 1000 euro értékben "örökbe fogadnák" egy gyermek férőhelyét a majdani üdülőben. A mozgalom az adományozó nevét egy-egy ágyon megörökíti, a támogatásról mint közhasznú szervezet adóigazolást ad.

A kezdeményezés egy régi munkásmozgalmi hagyomány felevenítése. Napjaink egyre népszerűbb „Fogadj örökbe…” akciói olyan tradíció nyomdokain haladnak, mint az 1934-ben indult sikeres gyűjtés. Akkor a Gyermekbarátok tagdíjaiból, adományaiból létrehozott árpádföldi gyermeküdülő ágyait lehetett „örökbefogadni.” Így vásárolt jelképesen az üdülőben ágyat a Ganz-hajógyári munkások csoportja, a Népszava meggyilkolt szerkesztőjének özvegye, Somogyi Béláné, vagy Kéthly Anna nevére az Országos Nőszervező Bizottság. Az adományozó nevét az ágyakon egy kis tábla örökítette meg.

A Gyermekbarát Egyesület nem sokáig nyaraltathatott szegény gyerekeket, működését 1944-ben a nyilas belügyminiszter betiltotta, majd a háború utáni rövid újjászervezés után az üdülő államosítása lehetetlenítette el a munkát. Az egykori támogatók adományai elvesztek a történelem sodrában, a mozgalmat a rendszerváltás után sem kárpótolták, de a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma őrizni kívánja a hagyományt.

Jótékonysági árverés

Hanti Vilmos, a Gyermekbarátok Mozgalmának elnöke bejelentette: az építkezés költségeinek egy részét árveréssel kívánják fedezni. Árverésre ajánlják azt az A3-as méretű fekete-fehér grafikát, amelyet Brenner György, a Népszabadság egykori kiváló grafikusművésze röviddel halála előtt, az egyesület újjászervezésekor, 1992-ben adományozott a Gyermekbarátok Mozgalmának.

A grafika kikiáltási ára 1 millió Ft. A jótékonysági árverés a gyermeknapig, 2005. május 29-én 24 óráig tart. Az ajánlattevőket arra kérik, hogy vegyék fel a kapcsolatot az egyesülettel az címen, vagy faxon: (1) 282-3852. A jelentkezőnek elküldik azt az egyszerű formanyomtatványt, amelyen megtehetik ajánlatukat.

A NOL szerkesztői kérik olvasóinkat, fórumozóinkat, bloggereinket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A NOL folyamatosan követi a fejleményeket, tudósít a gyűjtésről és az építkezésről. A NOL-fórumon topikot indítottunk a témában (http://www.nol.hu/forum/topic/75192/), ahol hozzászólhatnak, illetve felvehetik a kapcsolatot a kezdeményezőkkel.

A Magyarországi Gyermekbarát Mozgalom számlaszáma:
MGYM, 11670009-07753900-70000002


lap tetejére

Aláírást gyűjt a gyermekbarát mozgalom

2005. április 10.
Forrás: MTI


Sikeres, igazságos, emberséges Magyarországot! címmel aláírásgyűjtő akciót indít a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma, mondta el vasárnap a szervezet elnöke, Hanti Vilmos. A kezdeményezést támogatja az MSZP budapesti szervezete és a Fiatal Baloldal.

"Általában megfeledkezünk a gyerekekről. Tizenöt év tapasztalata az, hogy a választások előtt még inkább, de egyébként nem foglalkozunk a gyerekekkel kellőképpen" - fogalmazott Hanti Vilmos a kezdeményezés hátteréről szólva.

A Gyermekeink jövőjéért alcímű aláírásgyűjtő ív a célkitűzések között jelöli meg azt, hogy erősödjék Magyarországon a hatalom társadalmasítása, civil kontrollja, ne hagyják magukra a versenyben lemaradókat és ne legyen semmifajta diszkrimináció. Az aláírásgyűjtés indítását a szervezők József Attila századik születésnapjához, április 11-hez igazították. Az akció a főváros XXIII. kerületében kezdődik és a tervek szerint május elsejétől országossá bővül.


lap tetejére

Tüntetés a megszúrt roma fiúért, a rasszizmus ellen

2005. május 15.
Forrás: HVG


Tiltakozó gyűlést rendeztek ma a fővárosban, a Moszkva téren, ahol múlt vasárnap egy ismeretlen támadó karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút. A demonstráción - többek között - roma szervezetek vezetői és a megkéselt fiú szülei szólaltak fel.

"Fasiszták leszúrtak egy 15 éves fiút" - kezdte beszédét Tamás Gáspár Miklós filozófus azon a vasárnapi tüntetésen, amelyet a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége kezdeményezett, miután egy hete egy katonai ruhába öltözött hatfős társaság egyik, karddal felfegyverzett tagja átdöfte az őt méregető roma fiút. A rasszizmust elítélő megmozduláson Tamás Gáspár Miklós elmondta: nem most kellene az utcára vonulni, hanem tizenöt éve ezt kéne tenni, amíg látszik, hogy a politikai elit fehér férfiak közösségeként képzeli el ezt az országot. A filozófus elmondta, bár ő kiváltságos fehér férfinak született, az előjogokból nem kér. "Vagy egyenlők vagyunk, vagy nem vagyunk emberek" - fejezte be beszédét. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is felszólalt a demonstráción. Kolompár szerint a bűncselekmény egyértelműen rasszista indíttatású volt, ez pedig ellentmond a rendőrség verziójának, amely szerint ez nem bizonyított.

A tüntetésen a támadást elszenvedett fiú szülei is a mikrofonhoz léptek, s mindenkinek megköszönték, aki eljött a rendezvényre. A édesanya kiemelte: fiának a tétlenül szemlélődő utasok és járókelők közül egyedül egy 13 éves gyerek nyújtott segítséget a támadást követően. A rendezvényen Budapest főpolgármestere, Demszky Gábor levelét is felolvasták, melyben arról beszélt: Budapest ne váljon a "hosszú kések városává".

A demonstrálók a beszédek elhangzását követően átvonultak a 21-es busz végállomásához, majd a Szent János kórházhoz, ahol a fiatalembert ápolják.

A demonstráció több résztvevőjének elmondása szerint egy férfi "cigányokat bántani tilos" táblával a kezében provokálta a tüntetőket, amelynek következtében kisebb dulakodás alakult ki. A rendőrség közölte: őrizetbe vettek egy 28 éves férfit rendzavarás miatt.

A demonstrációt megelőzően az azt szervező MEASZ elnöke, Hanti Vilmos arra emlékeztetett, hogy "senki nem próbált az áldozat védelmére kelni, majd a sebesültön segíteni. A társadalom közönye a rasszista csoportok legjobb szövetségese". A kezdeményezéshez tucatnyinál több szervezet csatlakozott, köztük a Roma Polgárjogi Alapítvány, amelynek vezetője, Horváth Aladár azt hangsúlyozta, hogy "nemcsak a rasszista erőszak (...) elfogadhatatlan, hanem általában az erőszak maga. Nem szabad hagynunk, hogy a hétköznapok része legyen a félelem."

A tiltakozó akcióhoz a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete, az MSZP Országos Emberjogi és Gyermek Tagozata, az SZDSZ - Új Generáció, az Országos Cigány Önkormányzat, a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége, a Haver Alapítvány, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Bnai B´aith Budapest Páholy, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma, a MSZP budapesti társadalompolitikai tagozata, valamint országos roma tagozata, a Raoul Wallenberg Egyesület csatlakozott. A kormány és tárcája nevében Teleki László, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium államtitkára mondott beszédet.

Az elkövető fantomképe Múlt vasárnap a 21-es buszon, a Moszkva tér közelében lévő megállóban, egy hatfős társaság egyik tagja karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút, mert az megnézte őt és szokatlanul öltözött társait. A támadó társaival együtt gyalog elmenekült. A budapesti rendőr-főkapitány félmillió forintot ajánlott fel annak, aki értékelhető információt tud adni a támadókról, de a rendőrség szombatig semmi érdemi eredményre nem jutott a nyomozásban.

Az életveszélyes sérüléseket szenvedett fiút a támadás helyszínéhez közeli Szent János Kórházban ápolják, ahol az orvosok nem kívánnak tájékoztatást adni a beteg állapotáról.

Saját képeink: 1 2 3 4 5 6


lap tetejére

Teletáska akció
Rászoruló kispesti gyermekek kaptak iskolaszereket

2006. augusztus 22.
Forrás: Kispest.hu


Öt kerületi kisiskolás kapott iskolaszerekkel teli táskát a Kispesti Gyermekbarátok Egyesületének jóvoltából ma délután a Városházán. A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának kerületi szervezete a rászoruló családok iskolakezdéskor jelentkező nehézségein kívánt segíteni az ajándékokkal.

Négy kisgyereket és szüleiket köszöntötte a Városházi rendezvényen Tóth Tibor, az önkormányzat oktatási bizottságának tagja, aki megígérte, hogy a hiányzó ötödik kisdiáknak – az Erdélyből költöző leendő elsős Molnár Balázsnak – az évnyitón személyesen adja majd át a táskát. A képviselő elmondta, a Kertvárosi Általános Iskolával közösen találták meg a rászoruló családokat: három jól tanuló gyerek a negyedik, kettő az első osztályt kezdi meg ősztől az intézményben.

Gajda Péter arról beszélt, hogy a kerület nagy gondot fordít rá, hogy oktatási intézményei és az ezekben tanuló diákok semmiben ne szenvedjenek hiányt, egyenlő esélyeket kapjanak a tanuláshoz. A törekvést a Pedagógusok Szakszervezete is elismerte: tavaly Eötvös József emlékplakettel tüntette ki az oktatásbarát önkormányzatot nevelési-oktatási intézményeinek színvonalas működtetéséért. Hozzátette: fontosnak tartja ugyanakkor, hogy létezik olyan egyesület, amely az önkormányzathoz hasonlóan segíti a rászoruló családokat. Az oktatást felügyelő alpolgármester végül megköszönte a mozgalomnak, hogy országos tevékenységük mellett a kispesti gyermekek támogatására is maradt idejük.

"Teletáska akció, tele szívvel"– jellemezte a kezdeményezést Hanti Vilmos, a kispesti egyesület vezetője, hozzátéve: minden táska jó helyre kerül, hiszen a gyerekeket segíteni kell. A mozgalom elnökétől megtudtuk: a közép-magyarországi régióban már több mint száz iskolaszerekkel teli táska talált rá ifjú gazdájára.

Az ünnepség végén Gajda Péter adta át az iskolakezdést megkönnyítő teletáskákat a negyedik osztályba lépő Jónás Alexandrának, Krebsz Barnabásnak és Tóth Norbernek, valamint az iskolapaddal most ismerkedő Szilágyi Istvánnak.


lap tetejére

Sokat játszott, embert ölt
Kártékony játékok I.

2006. november 13.
Forrás: index


A konzolos és számítógépes játékokban mutatott erőszak harminc éve borzolja a gyerekek lelki épségét féltő szülők, szervezetek és politikusok idegeit. Évről évre bíróság elé kerül egy-egy játék valamilyen erőszakos bűntett hátterében. A gyermekvédők évtizedek óta próbálják szabályozni a játékipart, de a szigorú korhatár-kategóriák bevezetésén túl nem tudnak komoly eredményeket elérni. Az is nyilvánvaló már, hogy bár a játékok valóban rossz hatással lehetnek a gyerekekre, mégsem kizárólag bennük kell keresni a hibát.

A játékipar hajnalán, 1976-ban a Death Race volt az első olyan játék, ami magára vonta a gyermekvédők figyelmét. Az eredetileg Pedestrian (Gyalogos) néven futó programban a játékosnak egy autóval kellett az úton átkelő lényeket elütnie. Már ez a pixelvérengzés is sok volt néhány szülőnek, kikeltek a játék ellen, és az iparág történetében először vetették fel, hogy a játékokban megjelenő erőszak nincs jó hatással a gyerekekre.

Azóta mindig akadt egy-két efféle aggályokra okot adó szoftver. Amikor aztán a 90-es évek első felében már élethű vérfröccsenések szórakoztatták a Doom, a Mortal Kombat és a Carmageddon játékosait, az egyre hangosabban tiltakozó szervezetek mellé csatlakoztak a politikusok is. Közülük Joe Lieberman demokrata szenátort kell feltétlenül megemlíteni, ő lassan 15 éve bombázza elborultnál elborultabb ötleteivel a játékipart.

Littleton után

A tiltakozások akkor kerültek be a napi híradásokba is, amikor 1999. április 20-án a coloradói Littleton város Columbine középiskolájának két tanulója, Eric Harris és Dylan Klebold addig példa nélkül álló ámokfutást rendezett. Harris és Klebold néhány perc alatt 13 embert (12 diákot és egy tanárt) lőtt agyon, 24 embert sebesített meg, aztán végeztek magukkal is.

A tettesek motivációját vizsgálva a szülők és a média szinte minden olyan jelenséget hibáztattak, amellyel a két srác kapcsolatban állt. A fiúk neonáci világnézete mellett a bűnbakok közé került az általuk hallgatott zene, a táblás szerepjátékok, a tömeggyilkosságkor viselt fekete viharkabát. Mivel a srácok nagy Doom- és Quake-rajongók voltak, az erőszakos játékok is megkapták a magukét.

A CNN a Doomot shotgunos és csőbombás mészárlások beteges népünnepélyeként mutatta be, a Washington Post az online játékosok világát "sötét, veszélyes helynek" nevezte, a New York Timesban egy visszavonult katonai pszichológus a "gyilkos katonai szituációkat" a vietnami háborúhoz hasonlította, mondván, mindkét harci helyzet erőszakmániás potenciális gyilkosokat farag szelíd újoncokból.

Hatásvadászat

Ugyanakkor meglepően kevés hír szólt a gyilkosok családi hátteréről és a szülők szerepéről. Amikor Klebold apja meghallotta, hogy lövöldözés volt az iskolában, rögtön felhívta az ügyvédjét, hogy a fia bajba került. Elgondolkodtató, hogy sejtette, a fia is a tettesek között van.

A littletoni mészárlás után néhány nappal globális támadás érte a játékokat. Németország, Franciaország és Brazília azonnal betiltott néhány programot. A játékosok elkeseredetten - gyakran szélsőségesen, az esetet személyes ügyként kezelve - igyekeztek megvédeni szórakozásukat. A televízió, a beatzene vagy a szerepjátékok után a boszorkányüldözés elérte az elektronikusjáték-ipart.

A XXI. században lehiggadtak a kedélyek. Felnőtt a Commodore-generáció, a játékok elfogadottabbá váltak, és bár a támadások azóta is folynak, lassan helyére kerül ez a szórakozási forma. A 18 halottat követelő 2002-es erfurti ámokfutás után a német oktatást is legalább annyira kritizálták, mint a játékokat. A szülők és az iskola felelőssége mellett pedig egyre többször feszegetik a társadalomét is.

Az ölés szabadsága

Amikor Goethe kiadta Az ifjú Werther szenvedéseit, hatására sok fiatal vetett véget életének. Ezért mindenekelőtt az akkori társadalom volt felelős, amelyben az öngyilkosság a problémák kezelésének egy elfogadott, és bizonyos esetekben szinte elvárt módja volt, lehetőség személyen és családon esett szégyen elkerülésére.

A virtuális tömeggyilkosok valós vérengzéseit vizsgálva sem lehet elmenni a társadalom felelőssége mellett. Az Egyesült Államokban például több százszor annyi a fiatalkorúak által elkövetett fegyveres bűncsélekmény, mint a legerőszakosabb játékoknak otthont adó Japánban. Az USA-ban könnyebb fegyverhez jutni, és nagyon lazák a kényszergyógykezelés feltételei, ezt a fajta szabadságot nem lehet járulékos károk nélkül megúszni.

Nem szabad ugyanakkor elbagatellizálni a játékok hatását. A Pacman és az Asteroids korának játékterméséből az elmúlt évtizedek alatt jóval erőszakosabb FPS-ek és RPG-k lettek (az erőszak mellett a drogok is megjelentek a játékokban), és ez nem múlik el nyomok nélkül. Hogy pontosan milyen hatások ezek, azt tanulmányok százai próbálták már kimutatni, de ritkán jutnak közös nevezőre. Nagyjából annyiban értenek egyet, hogy a fiatalokat mindenképpen befolyásolja az erőszak látványa és a virtuális öldöklés.

Nem jó, ha öncélú

Egyes kutatások szerint a játékokban látott erőszak főként óvodáskorban káros, mert hamis valóságképet ad, utánzásra ösztönöz, és érzéketlené teszi a gyerekeket. Egy másik népszerű teória azt vallja, hogy tinédzserkorban jelentkeznek az igazán negatív hatások: szorongás, depresszió és a társas kapcsolatok elhanyagolása. Egy harmadik irányzat szerint csak az erőszak passzív figyelése káros, a játékbeli öldöklés inkább szelep, ami levezeti az agressziót. És persze léteznek további elméletek is.

Bár a pszichológusok között nincs konszenzus, a tanulmányok azt elérték, hogy a játékpiac minden szereplője komolyan vegye a problémát. Kialakult egyfajta felelősségmegosztás, amivel a gyermekvédők többsége együtt tud élni. A játékkészítők felelőssége elsősorban az erőszak indokolttá tételében rejlik, a kiadókat ellenőrző szervek dolga a játékok megfelelő korhatár-kategóriába sorolása, a gyerekeket ért hatásokra leginkább a szülőknek és a tanároknak kell figyelniük.

Ez az egyensúly könnyen felborul, és az egyes játékokban túlságosan öncélú erőszakra, a szexre és kábítószer-használatra a gyermekvédők is igen végletesen tudnak reagálni. Egy hónapja adtunk hírt arról, hogy a Grand Theft Auto című bűnözésszimulátor készítőit 600 millió dollárra perelik egy több mint két éve elkövetett gyilkosság miatt. Egészen friss Kimveer Gill esete, aki egy montreali főiskolán lelőtt egy embert, és 19-et megsebesített. Gill blogjából kiderült, hogy a fiú igencsak kedvelte az indokolatlan erőszakban tobzódó Postalt, ezért most szülők és politikusok újult erővel támadják ezt a játékot (amiből egyébként már a harmadik rész készül).

Jogunk van az erőszakhoz

A betiltásokat, kártérítéseket és szigorító törvényeket követelő támadások azonban egyre kevésbé érnek célt. A GTA készítőinek legújabb játékát, az osztálytársterrort feldolgozó Bullyt például nemrég engedélyezte a floridai bíróság. A játékot Jack Thompson ügyvéd vitte a bíróság elé még megjelenés előtt, mert túlságosan erőszakosnak találta. Thompson Liebermanhoz hasonló buldogtermészetű közszereplő, ő a keresztény-konzervatív táborból ostorozza már régóta a videojátékokat (korábban kikelt a rezgő játékkontrollerek ellen is).

Hónapokkal ezelőtt a GTA: San Andreas rejtett szexjelenetét kezdte ki Lieberman és Hillary Clinton, de csak annyit tudtak elérni, hogy a szoftverek korhatár-besorolását végző ESRB "csak felnőtteknek" címkével látta el a programot. Az utóbbi években az amerikai bíróságok egyébként sorra semmisítették meg az olyan alkotmányellenesnek nyilvánított törvényeket és törvényjavaslatokat, amelyek erőszakos videójátékok eladását tiltották kiskorúaknak, vagy amelyek a gyártókat tették volna felelőssé minden erőszakos következményért. Gyakran elhangzott érv, hogy az eddigi kutatásoknak nem sikerült bebizonyítaniuk, hogy a játékok bármikor bárkit erőszakos cselekedetek elkövetésére sarkalltak volna.

Ez a védekezés a kétszeres rendőrgyilkos Devin Moore-nak sem jött be, aki szintén a GTA rossz hatására próbálta építeni a védelmét. Moore-t tavaly októberben halálra ítélték, az áldozatok családja pedig azóta beperelte a játék kiadóját, forgalmazóját, és azt az üzletláncot, ahol Moore a játékot vette. A családokat Jack Thompson képviselte, amíg a bíró el nem távolíttatta az ügyből. A felperesek az eddigi tapasztalatok alapján nem számíthatnak sok sikerre.

Új frontok

A játékbeli erőszak ellenzői felismerték, hogy pereskedéssel nem mennek sokra, és más módszerekkel próbálkoznak. Tavasszal Clintonné és még két demokrata képviselő (egyikük Lieberman) állami pénzből kezdhette el vizsgálni a számítógépes játékok gyermekekre gyakorolt hatását. Átfogó tanulmány elkészítésére adtak megbízást az amerikai betegségmegelőző és ellenőrző központnak. A játékkiadók és -forgalmazók szerint törvényjavaslatokba foglalt cenzúrát készítenek elő.

Trükkösebben próbálkozott a filmiparban dolgozó Danny Ledonne. A littletoni mészárlás hatodik évfordulójára elkészítette és tavaly ingyenesen letölthetővé tette Super Columbine Massacre RPG című programját. A bizarr szerepjátékban a játékos a két gyilkos, Eric Harris és Dylan Klebold napját játszhatja végig az ámokfutásra való felkészüléstől a mészárláson át az öngyilkosságig. Ledonne a játékkal akart tiltakozni az erőszak ellen, helyenként súlyosan demagóg módon (a srácok például haláluk után a pokolba kerülnek, ahol a Doom szörnyeit kell tovább irtaniuk). Az viszont valószínűleg őt is meglepte, hogy játéka a montreali ámokfutó, Kimveer Gill egyik kedvence volt.

A harc tehát tovább tart a gyerekvédők és az erőszakos játékok iránti, nagyon is valós igényt kielégítő játékgyártók között, de egyre lanyhul. Az ellenzők túlkapásai egyre kevésbé érnek célt, miközben a korhatár-kategóriák elvileg gondoskodnak arról, hogy az erőszakos játékok csak a megfelelő korosztályokhoz juthassanak el. A játékipar káros hatásait figyelők lassan egy másik, sokkal súlyosabb probléma, a játékfüggőség felé fordítják figyelmüket. Következő cikkünkben erről lesz szó.


lap tetejére

Sokat játszott, meghalt
Kártékony játékok II.

2006. november 16.
Forrás: index


Kétrészes cikksorozatunk előző részében az erőszakos játékokat ért támadásokat foglaltuk össze, kitérve arra, hogy e programok ellenzői elsősorban a gyerekek lelki épségét féltik. A játékok káros hatásai azonban nem csak a fiatalokon mutatkozhatnak meg. Egyre többen szenvednek felnőttkori játékfüggőségtől.

A videójáték- és internetaddikcióval tíz éve foglalkozik behatóan a tudomány. A pszichiátria éppúgy a szenvedélybetegségek között tartja számon, mint a vásárlási mániát, az alkoholizmust vagy a drogfüggőséget. E pszichés betegségek tünetei nagyjából megegyeznek, akár játékhoz, akár az internethez, akár valamilyen számítógépes munkához vonzódik túlzott mértékben a beteg.

A kapcsolódó fizikai károsodások között megtaláljuk az ízületi fájdalmakat és a fejfájást, az alvászavarokat, a szem kiszáradását, az ínhüvelygyulladást, valamint az izomzatnak és a csontozatnak a mozgásszegény életmód okozta torzulásait. Gyakori, hogy a számítógépfüggő elhanyagolja személyes higiéniáját, ki-kihagy egy-egy étkezést. Szinte mindig jelentkeznek viselkedésbeli torzulások is.

Nem ritka, hogy a játékaddikt gondolatait akkor is kedvenc szórakozása tölti ki, amikor nem a gép előtt ül. A számítógép előtt töltött időt a munkahely és a család is megérzi: elhanyagolt feleség és gyerekek, a társasági élet hiánya, sűrűn cserélt állások, modemes kapcsolat esetén pedig horribilis telefonszámlák kísérhetik ezt a betegséget, írja a PC Guru a jelenségről.

Halálos programok

A játékfüggőség szélsőséges esetben a beteg életébe kerülhet. 2000 márciusában a 37 éves, dél-koreai Kim Kvangsu szó szerint halálra játszotta magát. Napokig nem aludt, nem evett, csak hogy el ne szakadjon kedvenc játékától, a One Thousand Yearstől. Munkatársai szerint Kim gyakran délután 4 órától a másnap reggeli műszakkezdésig játszott. Szervezete végül nem bírta a megterhelést, és 17 órányi folyamatos játék után szíve felmondta a szolgálatot.

Hasonlóképpen járt 2003 januárjában egy 28 éves hongkongi fiatalember, egy egész éjszakás Diablo II-parti után esett össze holtan. Pedig bizonyára ő is olvasta a túl sok, megszakítás nélküli játék veszélyeiről tájékoztó matricákat. A matricákat alig nyolc hónappal azelőtt ragasztották ki a környéken, miután 2002 májusában, Hongkongnak ugyanabban a körzetében meghalt egy 17 éves fiú. Ő is a Diablo II "áldozata" lett.

Az egész világon nagy port kavart fel a 21 éves Shawn Wooley esete, aki 2002 elején, egy szokásos napi (mármint teljes napi) Everquest-menet után öngyilkos lett. A fiú édesanyja a játékot hibáztatta, bár elismerte, hogy a fia beteg volt, pszichológusa depresszióra hajlamos, skizoid személyiségnek írta le őt. Wooley asszony és ügyvédei azóta is hadban állnak a játék kiadójával. Egyrészt azt próbálják kideríteni, hogy mi történhetett a játékban, ami Shawn öngyilkosságához vezetett, másrészt azt szeretnék elérni, hogy a kiadó a függőségre figyelmeztető matricákkal lássa el a játékot.

A legszomorúbb haláleset egy csecsemőé, akinek az volt a bűne, hogy nem hagyta nyugodtan játszani az apját. Tony Lamont Bragg is az Everquest rabja volt, és bosszantotta, hogy 9 hónapos fia, akire neki kellett vigyázni, mindig felsír. Hogy elhallgattassa a gyereket, dühösen megrázta és megszorította, majd visszatette a járókába a csecsemőt. Percek múlva a gyerek halott volt, apja ugyanis több bordáját is eltörte, és az egyik borda átszúrta a szívet. Bragget annyira lekötötte a játék, hogy csak egy nappal később fedezte fel a gyermek halálát. 15 év börtönre ítélték.

A flow ereje

Az olykor alapvető fiziológiai szükségleteket is elfeledtető addikció titka a flow. A viszonylag új lélekgyógyászati fogalmat magyar felfedezője és kutatója, Csíkszentmihályi Mihály így határozza meg Flow - Az áramlat című könyvében: "Az a jelenség, amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet folytatni akarjuk, pusztán magáért."

A flow-t szinte bármilyen cselekvéssel elérhetjük, de a játék ebből a szempontból különösen ideális tevékenység, tökéletesen teljesíti a flow-élmény két fő feltételét. Egyrészt a képességek és az elvégzendő feladatok kellő arányban állnak (tipikusan nem könnyű, de mindenképpen megoldható feladatokról van szó), másrészt egyértelmű céllal bírnak. Bármelyik játékműfaj képes kiváltani a flowt (akár a Windows pasziánsza is), de a legsúlyosabb függőségi eseteket az MMORPG-k (online szerepjátékok) játékosai között találjuk. Ezekben a programokban a flow mellett megjelenik a közösségi élmény, a célokat a játékosok együtt érik el.

Azonban ezek a célok csupán a virtuális világokban létező célok, nem mérhetők semmilyen alkotótevékenység céljához és kézzelfogható végeredményéhez. Akinek csak ilyen látszatcéljai vannak, az csak a számítógép által vetített világban kap megerősítéseket a képességeiről. A megerősítések pedig életkortól függetlenül igen fontosak, és bár könnyű játékok által megerősítéshez jutni, nehezen vitatható, hogy a valóság megerősítései értékesebbek és többnyire tartósabbak is. Nem meglepő, hogy szinte kivétel nélkül olyan emberek válnak játékfüggővé, akik személyiségükből adódóan elfordulnak a valóság feladataitól. Általánosan elfogadott nézet, hogy a függőséget okozó játék csupán katalizátor, és a már meglévő defektusokat tükrözi vissza.

Addiktok és özvegyek

A játék- és internetfüggőség kezelésére a játékok és az internet démonizálása a legkevésbé megfelelő módszer, bár több csoport próbálkozik vele. Több szervezet (például a Mothers Against Violence in America, vagyis az Amerikai Anyák az Erőszak Ellen) a játékok feletti teljes szülői kontrollt tartja megoldásnak, továbbá olyan tanácsokkal szolgál, hogy "ne tartsunk semmilyen szórakoztatóelektronikai eszközt a gyerek szobájában, és ha ez nem lehetséges, hagyjuk nyitva a gyerekszoba ajtaját".

A felnőttkori addikció ellen küzdőknek is megvannak a maguk - olykor igencsak radikális ötletekkel szolgáló - fórumai. A Yahoo!-n az Everquest ellenzői verődtek össze két virtuális klubban. A Spouses Against Everquest (Hitvesek az Everquest Ellen) és az Everquest Widows (Everquest-özvegyek) tagjai kibeszélik a problémáikat, panaszkodnak Everquest-függő férjeikre és feleségeikre, és korábbi addiktok is felbukkannak, hogy valljanak múltjukról (ők egyenesen EverCracknek hívják a játékot). A World of Warcraftnak is léteznek hasonló klubjai, de általános játéközvegyfórumot is találni a neten.

Az addikció kezelésére ritkán működő megoldás, ha a játékaddikt környezete megtanul együtt élni a függőséggel. Az MMORPG-függők fórumain egyre gyakrabban lehet olvasni efféle sztorikat is: "Amióta a párom megmutatta a World of Warcraftot, minden este 4-6 órát játszunk együtt, mielőtt ágyba bújnánk. Sohasem kell aggódnom, hogy hol csavarog a férjem, hiszen mellettem öli a sárkányokat. Azt hiszem, kevés olyan harmonikus házasság létezik, mint a miénk." Kérdés, hogy mennyire tartós egy ilyen állapot, hiszen a legtökéletesebben összeillő addiktok életében is beköszönthet a gyerekáldás, és egy gyerek rengeteg időt igényel.

Függetlenítők

A leghatásosabb és leginkább elfogadott módszer a szakorvosi kezelés (esetleg kellő akaraterő esetén az önterápia). A számítógép-függőség világszerte elismert specialistája, a computeraddiction.com címen "rendelő" Maressa Hecht Orzack a kognitív viselkedésterápiát tekinti a megoldásnak, vagyis azt a kezeléssorozatot, amelyben a beteg felismeri, miért rossz a függőség. A szakember útmutatásai révén képessé válik arra, hogy saját maga segítsen a helyzetén, és a terápia végére egészséges szintre szorítja a szenvedélyét (hiszen a függőség nem más, mint a szenvedély torzulása).

A kognitív viselkedésterápiát segíthetik antidepresszánsok (a játékmegvonás okozta levertséget kezelendő), mozgásterápia, közösségi foglalkozások, kommunikációs tréning; jellemzően olyan gyakorlatok, amelyek megszüntetik a beteg személyiségének a függőség miatti beszűkülését. Magyarországon 2003 óta működik a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályán egy külön részleg a "kényszeres szerencsejáték-függő szenvedélybetegek" rehabilitációjára. Hazánkban ez az egyetlen központ, amely valamilyen szinten kapcsolódik a játékfüggéshez.

A gyerekkori hatások mellett tehát már felnőttkori problémákkal is szembe kell néznie a játékiparnak. Miközben korhatár-kategóriákkal, figyelmeztető jelzésekkel és önszabályozási mechanizmusokkal próbálja megelőzni a virtuális erőszakot ellenző szervezetek és politikusok támadásait, az addiktív játékműfajok is egyre több kritikát kapnak. Nincs könnyű helyzetben az iparág, mint ahogy egy Bullyt követelő gyerek anyja vagy egy játéközvegy sincs. Ezeknek a konfliktusoknak nem is lesz lezárásuk, amíg létezik legalább egy Death Race-kaliberű játék. A legtöbb, amit a piac szereplői tehetnek az, hogy józanul kezelik a megosztott felelősséget.


lap tetejére

Szili Katalin gyűlölet nélküli világban akar élni

2007. április 15.
Forrás: ma.hu


A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma nagyon sokat tett azért, hogy a gondolkodásmód részévé váljon az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő gyermekek segítése - mondta Szili Katalin a 15 éve újjáalakult szervezet ünnepségén a Parlamentben.

Véleménye szerint nincs olyan ember, aki ha egy gyermekről van szó, ne tenne félre mindent, hogy segítsen és ez a mostani időkben különösen fontos. Emlékeztetett arra, hogy a gyermekbarát mozgalom 90 éve alakult Magyarországon, a rendszerváltást követően pedig 1992-ben indult újra.

Szili Katalin úgy fogalmazott, szeretne egy olyan világban élni, amikor a politikának és a civil szervezeteknek nem napi feladata a társadalmi különbségek csökkentése és nincs gyűlölet, kirekesztés, valamint mindenkinek egyformák az esélyei. A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma több tagja, köztük vezetőjük Hanti Vilmos is elismerő oklevelet vehetett át eddigi munkájáért.


lap tetejére

Együtt Európában a békés életért!
Nemzetközi Gyermekbarát Fesztivál Ungváron

2007. július 4.
Forrás: Ukrajnai Magyar Krónika


A 15 éve újjáalakult Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma, amely a nevelési Szocintern teljes jogú tagja, több országból, döntően 12-18 éves gyermekek részvételével megszervezte a VI. Nemzetközi Gyermekbarát Fesztivált. Három erdélyi helyszínt követően — immár harmadik alkalommal — ismét Kárpátalján, pontosabban Ungváron tartották, illetve tartják a rendezvénysorozatot, amelynek fővédnökei Bársony András, a Magyar Köztársaság ukrajnai, illetve Dmitro Tkacs, Ukrajna magyarországi nagykövete.

Az ünnepi megnyitónak az Ungvári Bábszínház adott otthont vasárnap este. Hanti Vilmos köszöntőjének fő gondolata az volt, hogy a gyerekek tanulják meg, hogy lehet egymással békességben élni. A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának elnöke, a fesztiválbizottság tagja hangsúlyosan szólt arról, hogy a szervezők fontosnak tartották a kultúrák érintkezését és bemutatását, a toleranciát, a kisebbségek tiszteletben tartását. Ez nem egyfajta „magyarkodó” fesztivál, hanem egy olyan rendezvény, ahol magyarok, románok és ukránok vannak jelen, akik megtanulhatják, hogyan lehet tisztelni, elfogadni a másikat, tiszteletben tartani a kisebbségek jogait.

Méltatta a fesztivál jelentőségét Gajdos István is. Az UMDSZ elnöke, Beregszász polgármestere a fesztivál mottójához kapcsolódóan azon meggyőződésének adott hangot, hogy a résztvevők képesek arra, hogy egy képzeletbeli, hatalmas szivárványt rajzoljanak az égre, amely a határokon keresztül eljut messze-messze, s mindenütt hirdeti az összefogást, az összetartozást, a békét. Ezek ugyanis nem ismernek határokat, képesek átívelni az időt és a teret.

A résztvevőket köszöntötte Vágó Ferenc, az ungvári főkonzulátus képviselője, Méhes Mihály, az Ungvári 1. Számú Középiskola igazgatója, Horváth Sándor, az UMDSZ alelnöke, a MÉKK társelnöke, dr. Szijjártó Pál, a Dimarson Electronics Vállalat megbízott ukrajnai igazgatója.

A fesztivált Herczog György, a megyei közoktatási főosztály vezetője nyitotta meg.

Tartalmas hét vár a résztvevőkre, így a Nagybereznai Bennlakásos Iskola növendékeire, az ungvári és szalókai iskolásokra, valamint a magyarországi és romániai fiatalokra.

Jó szórakozást, új barátokat kívánunk mindannyiuk számára!


lap tetejére

Párbeszéd az erőszakmentes gyerekműsorokért
A szakma száműzné az agressziót a képernyőről

2008. február 15.
Forrás: MTV


Konferenciát rendezett a Magyar Televízió az erőszakmentes tévéműsorokért. Az eseményen szó volt a legkisebbek tévénézési szokásairól, a Gyermekbarát Mozgalom tíz éves kampányának eredményeiről, az MTV terveiről, illetve a most induló, Fel a cipővel! című, gyerekeknek szóló vetélkedőműsorról.

A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Televízió közös konferenciát rendezett a gyermekbarát televíziózásért. A szakemberek, a társadalmi szervezetek és a televízió alkotói megvitatták, hogyan lehet és kell agresszió nélkül televíziós műsorokat készíteni. A szakmai napot Rudi Zoltán, az MTV elnöke nyitotta meg. „Gyermekeink fejlődésében, értelmük nyiladozásában nemcsak a szülőknek, hanem nekünk, műsorkészítőknek is fontos szerepünk van. Olyan értékeket kell közvetítenünk, amelyek segítik fejlődésüket, s amelyeket a későbbiekben hasznosíthatnak csemetéink” – hangsúlyozta.

A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának elnöke, Hanti Vilmos kiemelte, hogy a témával kapcsoltban nélkülözhetetlen a széleskörű párbeszéd, mert „…a televíziózás nap mint nap újabb és újabb kihívás elé néz. Rendkívül fontos, hogy figyelembe vegyük a gyerekek szempontjait is.” Szakértők sorát foglalkoztatja ez a téma, hiszen a televízió egyre inkább meghatározza mindennapjainkat, és erősen hat gyermekeinkre is. A társadalmak önmagukban is erőszakosak, a gyermeknek pedig meg kell tanulniuk a saját agressziójuk kezelését és a következményeik értékelését. Hanti Vilmos beszámolt az erőszakmentes tévéműsorokért indított kampány 10 évéről, melynek legfontosabb eredménye, hogy sikerült a szakemberek figyelmét e fontos problémára felhívni. A gyermekek egészséges lelki fejlődését veszélyeztető műsorszámokra az ORTT is kiemelt figyelmet fordít.

A MÚOSZ Etikai Bizottságának elnöke, Halák László Előítéletek és a képernyő címmel tartott előadást. A konferencia további előadásai kitértek arra is, hogy a legtöbb gyerek egyedül ül le a képernyő elé, s maga dönti el, melyik műsort választja, és elemezték a megváltozott médiafogyasztási szokások, illetve a reklámok hatását.

Az Esti mesét, valamint szombat délelőttönként rendszeresen gyermek- és ifjúsági programokat sugárzó Magyar Televízió február 16-án új, gyerekeknek szóló vetélkedőműsort indít az m1-en. A Fel a cipővel! című ifjúsági akadályversenyre minden magyar általános iskola nevezhette csapatait. A tizenöt fordulós ügyességi játékban 42 iskola vesz részt szerte az országból: 12 fős csapataikban együtt versenyeznek az alsós és felsős diákok, illetve a szülők. Május végén, gyereknapon derül ki, melyik iskoláé az ország legügyesebb csapata. Az első fordulóban Győr, Eger, Dunaújváros, Csongrád, Nádudvar és a budapesti Dob utcai iskola kisdiákjai mérik össze erejüket Szántó Dávid és Juga Veronika vezetésével.
Fel a cipővel! - Országos ifjúsági akadályverseny szombatonként 9.10-től az m1-en


lap tetejére

Összefogás a gyerekekért
Értelmes programot adnának a kallódó gyerekeknek

2008. július 8.
Forrás: 168ora.hu


A Gyermekbarát Mozgalom és az Éhező Gyerekekért Alapítvány közösségi teret szeretne létrehozni, amelyhez támogatókat keresnek. A tervek szerint hátrányos helyzetű gyerekeknek találnának értelmes elfoglaltságot és a rászorulók enni is kapnának.

Az Éhező Gyermekekért Alapítvány a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmával és a Gyermekbarátok Alapítványával összefogva szeretne létrehozni Budapest VIII. kerületében, a Bérkocsis utcában egy olyan közösségi teret, ahol megpróbálnák pótolni a hátrányos helyzetű gyerekek testi-lelki fejlődéséhez szükséges feltételeket.

Első ütemben a hét végén, amikor az iskolák többnyire bezárnak, a kifejezetten hátrányos sorsú gyermekek számára szeretnének tartalmas szabadidős programokat szervezni: például az iskolai munkát segítő élményszerű felzárkóztatást nyújtani. Azt tervezik, hogy a résztvevők számára uzsonnát is biztosítanak.

A szuterént, ahol a közösségi tér helyet kap majd, múlt hónapban vette meg az Éhező Gyermekekért Alapítvány. Az alapítványtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy fel szeretnék újítani és önkéntesekkel a működtetését megszervezni.

A civilek nagyra törő terveikhez segítséget várnak. – A felújításban és a hely működtetésében bármi jól jönne - mondta lapunknak Hanti Vilmos, a Gyermekbarát Mozgalom elnöke - Nagy súlyt kívánunk helyezni arra, hogy kezdeményezésünk támogatóiról ne feledkezzünk el. Lehetőségeink szerint nemes hozzájárulásukat hírelni szeretnénk. Velük évente egyszer egy közös találkozót is kezdeményezünk, ahol bemutatnánk a támogatott munkát.

Aki szeretne részt venni a civilek összefogásában a gyerekekért, az e-mail-címre írhat.


lap tetejére

Önkéntes gyerekbarátokat vár a Békatanoda

2009. március 21.
Forrás: stop.hu


A rászorulók közelében, a Józsefváros közepén nyitotta meg súlyos helyzetben lévő gyermekek segítését vállaló klubját az Éhező Gyermekekért Alapítvány és a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma.

Romos, raktárnak használt pincét újítottak fel a Bérkocsis utca 41. szám alatt. Sok magánszemély és cég kisebb-nagyobb felajánlásai, önkéntes vagy jutányos áron elvégzett munkája tette lehetővé, hogy az Antirasszista Világnap előtt, a Radnóti Miklós antirasszita díjak átadásának napján megnyithassák a klubot.

Az ünnepségen megjelent és rövid beszédet mondott Kiss Péter kancelláriaminiszter. Kiss Péter emlékeztetett Rosa Parks polgárjogi harcos 1955-ben, Montgomeryben (Alabama) tett történelmi gesztusára: az akkor 42 éves asszony megtagadta, hogy az érvényben lévő faji elkülönítő törvények értelmében átadja helyét egy fehér utasnak a buszon. Ezzel egy fekete nő törte le a rasszizmus és gyűlölet láncait. Nem olyan régen történt ez - mondta Kiss Péter, - és kemény csaták következtek addig, amíg 2009-ben az Egyesült Államok elnöki székében olyan ember ül, aki korábban nem ülhetett volna együtt egy buszon fehér emberrel.

A kancelláriaminiszter úgy fogalmazott: ez az amerikai történet lelkesítő, de kötelességünkre is figyelmeztet: ez a harc nálunk, a cigányságot sújtó hátrányok leküzdésében még előttünk áll.

Iványi Gábor metodista lelkész is üdvözölte az új létesítmény megnyitását, saját józsefvárosi tapasztalatai alapján biztosítva a klub vezetőit, hogy lesz feladatuk elég, de, mint mondta, gyermekeket segíteni "boldog feladat". Családtagjainak hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó tagjaitól tudja, nap mint nap tapasztalja, hogy a tehetség, a nyitott szellem nem társadalmi réteg-specifikus. Az örökkévaló áldását kérte az intézményre, mondván, ha nem is hiszi valaki létezését, az Isten hisz azokban, akik ezt a gyermekmentő munkát elvégzik.

Hanti Vilmos, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának vezetője sok kiemelkedően elkötelezett segítőnek külön is köszönetet mondott. Pénzzel, termékekkel, munkával külföldi magánszemélyek és üzletemberek is segítették a megvalósítást. Andai Ferenc, Kanadában élő magyar holokauszt-túlélő (Radnóti Miklós hajdani fogolytársainak egyike) és egy szlovák gyermekbarát szervezet vezetője Galántáról fel is szólalt az ünnepségen, további segítséget ígérve a Békatanodának.

Hant Vilmos a klub terveiről elmondta: hétvégenként egész napos programokat szerveznek a környékbeli gyermekeknek, válalva étkeztetésüket is (amit a magyarországi Krisna-közösség és a Food Express támogatása tesz lehetővé). Önkénteseket várnak, akik kézműves foglalkoztatást vagy más klubfoglalkozásokat tartanának a gyerekeknek.

Hétköznapokon egyelőre elsősorban olyan rendezvények céljaira hasznosítanák a helyiséget, amelynek bevételeiből ki tudják termelni a klub havi 40 ezer forinrtra becsült rezsiköltségét. Baráti találkozókat, közösségi rendezvényeket, képzéseket vagy más programokat szervező közösségek jelentkezését is várják.


lap tetejére

A magyar gyermekek hét százaléka mélyszegény

2009. május 29.
Forrás: Mix Magazin


Gyermeknapkor igyekszünk elfelejteni, hogy az ünnepeltek, vagyis a magyar gyerekek jelentős részét mennyi hátrány éri, mennyi hányattatást szenvednek el a mindennapokban. Pedig erre ilyenkor is érdemes odafigyelni, sőt. A MIX Online ezekről is kérdezte Hanti Vilmost, az Éhező Gyermekekért Alapítvány és a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalom elnökét.

Az ön által vezetett két szervezet mivel veszi ki a részét a vasárnapi gyermeknapból?

A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma hat megyében van jelen, és különböző helyszíneken szerveznek ilyenkor szokásos játszóházi programokat. Még a Radnóti-díj átadáson köszzétettünk egy felhívást, hogy tegyünk egy-egy lépést egymás felé, vagyis cigányok és nemcigányok fogjanak össze, például pünkösdvasárnap. Mi ennek jegyében a Békatanodánkban (Bérkocsis utca 41. szám alatt, a VIII. kerületben) várunk vasárnap 10 órától gyerekeket egy Ki mit tud?-ra, amelyen mindenki elmondja, elszavalja, elénekli a maga produkcióját, lesznek jutalmak, és egy kis vendéglátás. Mivel a helyszín olyan környezetben van, ahol nagyon sok cigánycsalád él, reméljük, közülük is sokan eljönnek, akárcsak a nem roma gyerekek közül; első lépésben így próbáljuk megvalósítani az említett programunkat.

Hány gyermek él ma veszélyeztetett helyzetben Magyarországon?

A statisztikák kicsit félrevezetőek, tisztázni kell, hogy a felmérések milyen paraméterek alapján készültek, miben veszélyeztetettek a gyerekek. Például nemcsak a szociálisan veszélyeztetett gyerekek léteznek. A kimutatások szerint a gyerekek 7 százaléka éhezik; rögtön utánuk jön azoknak a gyerekeknek a csoportja, akik nem kapnak rendszeresen ennivalót. Aztán következik az érzelmileg veszélyeztetettek köre: ők kapnak ugyan enni, de a szülők nem foglalkoznak a gyerekekkel, egyrészt mert a megélhetésért robotolnak, másrészt nincs meg az a családkultúrájuk, amely arra ösztönözné őket, hogy játsszanak, beszélgessenek, közös programokra vigyék a gyermekeiket. Az ilyen családoknál jóformán az egyetlen közös tevékenység, hogy leülnek a televízió elé, és passzívan bámulják a képernyőt.

Utóbbi csoportba a gazdagabb családok gyermekei is beletartozhatnak.

Természetesen. A probléma az, hogy a gyerekek nem tudnak kellően szocializálódni, elszigetelődnek a társadalomtól, keresik a helyüket, végül sokan közülük különféle devianciáns csoportok, viselkedési formák felé fordulnak, ami társadalmilag is rendkívül káros.

A rendszeres fizikai bántalmazás hány gyermeket sújt az országban?

Bár többször találkozunk ilyen esetekkel, nincs pontos adatunk róla, tekintve, hogy e téren magas a látencia. De tudjuk, hogy ez is jelen van a társadalomban. A régi, poroszos, avítt kultúra továbbélése, hogy megverik a gyereket, és sokszor a politikusaink sem próbálják ezt enyhíteni, sőt. Elég, ha Mikola István körmösöket osztogató megszólalására gondolunk, vagy arra, amikor Orbán Viktor a Magyar Gárda ügyét pofonokkal ígérte megoldani. Akik közszereplőként ilyeneket mondanak, azok erősítik a testi fenyítés mítoszát, amit a Horthy időkben rendszeresen alkalmaztak iskolákban, egyházi intézményekben - az egyházi tanintézményekben talán még ma is fontosabb szerepet játszik a fegyelmezés. Ha pedig az erőszak létjogosultságot kap, a családon belül is kialakul az az attitűd, hogy a problémákat így lehet megoldani.

Mennyire hatékony ma Magyarországon a gyermekvédelem?

Hazánkban van gyermekvédelmi hálózat, amelyben ugyan nem látványos, hanem hétköznapi, ám nagyon tisztességes munka folyik. Ez mindenképpen elismerést érdemel. A baj az, hogy az e területen dolgozó zömmel idősebb kollégák rendkívül fáradtak, míg a fiatal munkatársak a megbecsültség hiányában gyorsan továbblépnek. A rendszer akkor lesz képes igazán jól működni, ha anyagi és erkölcsi megbecsülést kap az államtól és a társadalomtól.

Az imént sorolt problémák megoldásáért, mit tehet az állam, és a civil szervezetek?

Egyrészt nem szabadna az államnak kivonulnia erről a területről. Amikor a mostanihoz hasonló kényszerű forrásmegvonási időszak van, különösen fontos, hogy ezt arányosan végezze az állam, és nemcsak ott, ahol tetten érhetőek a kiadások. Ebben az esetben lehet csak erkölcsi alapja arra, hogy esetleg a gyerekektől is elvonjon forrásokat. Mikor pedig egy kicsit jobban megy a gazdaság, az elsők között kell ezt a területet erősíteni. Nem mindegy ugyanis, milyen lesz a jövő nemzedék. Amit most nem adunk meg a gyerekeknek, azt később már nem lehet, és ez az egész életükre kihat. A civil szervezeteknek az a feladata, hogy a nehézkes állami bürokráciát gyorsabb cselekvésre sarkallja, ötleteket adjon a mindenkori kormány számára. Szerencsére számos civil szervezet foglalkozik a gyerekekkel, és már az is fontos segítség, ha évente csak egyszer, nyáron elvisznek táborozni olyan gyerekeket, akik a családjukkal nem tudnak elmenni nyaralni.


lap tetejére