Minden amiről tudni érdemes
Tollhegy
Ahol tanítják
Pályán lévő tanárok képzése
Akik segíthetnek
Gyakorlatok, tippek, tanácsok
Mindaz amire a tanításhoz szükség lehet
Az oktatásban használható filmek, videók listái
Ahol megbeszélhetjük közös ügyeinket
Amit hasznos lehet ismerni
Ajánlott olvasnivaló
Linkek
Mozgókép- és média tanárok képzése a felsőoktatásban
Visszatérés a főoldalraTartalomjegyzékArchívum a már nem aktuális, de talán még hasznos anyagainkból

A teljes dokumentum letöltése KREATÍV FELADATOK A MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET TERÜLETÉRŐL
Előző fejezet:
SZEREPJÁTÉK A MOZGÓKÉPEN
TartalomKövetkező fejezet:
A VALÓSÁGHŰ KÉPMÁS ÉS A MOZGÓKÉP TÖRTÉNETI ELŐZMÉNYEINEK TÉMAKÖRÉHEZ

A LÁTVÁNY MOZGÓKÉPI ÁBRÁZOLÁSA TÉMAKÖRHÖZ


A FOTOGRAFÁLÁS ÁBRÁZOLÁSI LEHETŐSÉGEI, (KOMPOZÍCIÓ, NÉZŐPONT, KERET)
 
Egymásranézés
Vegyünk fel videóval rövid kétszereplős jeleneteket úgy, hogy legyen bennük "egymásranézés"! Először rögzítsük fehér lepedő mögött, ellenfényben, majd ‘natúrban’ is. Hasonlítsuk össze a felvételeket! Melyik az információgazdagabb? Melyik az esztétikailag ‘izgalmasabb’?
 
Fény bűvköre
Komponáljunk úgy képet (élő beállítást), hogy egyetlen fényforrás köré szerveződjön a látvány!
 
"Folytatásos"
A csoport néhány tagja készítse el egy rövid történet képes forgatókönyvét, majd vegye fel az első jeleneteket! A csoport következő tagjai saját elképzelésük szerint folytassák a már felvett jeleneteket! Ők is készítsenek forgatókönyvet, és vegyék fel a következő jelenetet, majd "adják tovább" a kamerát!
 
Fotó-kontraszt
Alakítsunk át temperával egy adott fekete-fehér fényképet úgy, hogy a szürke tónusok teljesen tűnjenek el! (A középszürke legyen a kiindulási pont)
 
Portré csíkok
Vágjunk fel csíkokra hasonló méretű fotó-portrékat! Kísérletezzünk a különböző képek összecsúsztatásával, változtatásával, kiegészítésével. Az eredményt, s magát a folyamatot álló- (vagy mozgó)képként rögzítsük!
Egyazon fénykép sokszorosított változataival is kísérletezhetünk, a csíkok helyett gyűrűformákat is alkalmazhatunk.
 
Nézőpont /Szemszög/
Nézzünk meg figyelmesen néhány fotográfiát, festményt! Állapítsuk meg, hogy hol állt a térben az alkotó, a fotós, honnan nézte a látványt! Jelöljük be a helyét a képekhez kapcsolódó alaprajzokon!
 
Motívumgyűjtés
A következő kompozíciós formák egyikéből induljunk ki: négyzet, kör, vízszintes, függőleges, átlós, kereszt. (Sorsolással is eldönthető, hogy ki melyiket kapja meg.) Gyűjtsük a motívumokat videokamerával! Készítsünk filmet "kamerába vágva", a lehető legrövidebb idejű beállításokkal, hogy "animációs hatású" legyen a képek sorrendje.
 
Kitakarás (Maszkolás)
Készítsünk úgy képsorozatokat kamerával, hogy az objektív elé különböző formájú (négyzet, kör, háromszög stb.) takarómaszkot erősítünk fel! (Használhatunk pl. fekete fotokartont és celluxot.) A fényképezendő tárgy/téma és a választott forma között legyen kapcsolat!
 
Monokróm
Készítsünk olyan beállításokat, ahol egyetlen szín változatai szerepelnek csupán. Kamera hiányában kollázs-technikát is alkalmazhatunk!
 
Bemutatkozás
Televíziókészülékre (monitorra) visszacsatolt videokamera segítségével a csoport tagjai egyenként mutatkozzanak be a többieknek néhány mondatban! A televízió és a kamera, ha lehet külön helyiségben elkülönítve legyen. Ha megoldható, vegyük fel az "élő" bemutatkozásokat! Beszéljük meg a résztvevők kamera előtti viselkedését! Hasonlítsuk össze ‘natúr’ magatartásukhoz képest! Próbáljuk felfedni az okokat is!
 
Négyzet
Készítsünk a csoport tagjairól "bemutatkozó videofilmet" úgy, hogy egy kivágott négyzetben kelljen mindenkinek egyenként meg/bemutatkoznia!
 
Karcolás, festés
Egy előhívott filmszalagot (16 mm-es) lakítsunk át karcolással, festéssel, rajzolással. (Eszközök, anyagok lehetnek: dörzspapír, karctű, tus, filctoll...) Vetítsük le/ki a filmet!
 

Előző fejezet:
SZEREPJÁTÉK A MOZGÓKÉPEN
TartalomKövetkező fejezet:
A VALÓSÁGHŰ KÉPMÁS ÉS A MOZGÓKÉP TÖRTÉNETI ELŐZMÉNYEINEK TÉMAKÖRÉHEZ

Hírek - Tollhegy - Iskolák - Pedagógusképzés - Szaktanácsadók - Tanítás - Taneszköz - Ajánlott filmek - Fórum - Irattár - Szakirodalom - Internet ajánlat - Felsőoktatás